Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 20
- Kontakt:
Re: Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.
Wy tu nie gazujcie, tylko dajcie znać, kto peleciarki robi!
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 301
Ten zaczynał w stodole z holzgazem, ale nie pykło chyba, to teraz widocznie zerka na to forum i przekuł to w biznes pod nazwą pelleciarki
https://www.youtube.com/channel/UCN4QtB ... 4ZA/videos
-
- Posty w temacie: 323
- Kontakt:
Chyba nie bardzo ten biznes skoro oczekuje wsparcia

Do wyboru i koloru https://alle gro.pl/listing?string=pelleciarka
-
Ja tam nie jestem znawcą, ale jak popatrzyć tu i tam to te kupne to takie porównywalne do CNC typu pająk. On tam to testuje dość długo, przerabia te kupne miernoty, ma swoje patenty i widać że mu idzie ten pelet i wie o czym gada. A polemizować nie zamierzam za bardzo bo się nie znam na peleciarkach zupełnie. Ale wolał bym zlecić Tobie coś do roboty, niż jakiemuś w gajerku pod krawatem. No nie mam zaufania do kolorowej reklamy w obecnym świecie. Wolę uwalony warsztatkamar pisze: ↑01 lis 2022, 19:07Chyba nie bardzo ten biznes skoro oczekuje wsparcia
Do wyboru i koloru https://alle gro.pl/listing?string=pelleciarka

-
- Posty w temacie: 323
- Kontakt:
To już tylko krok do powołania Społecznego Komitetu Budowy Pelleciarki,
prędzej by coś było niż z respiratorem

Na jeden czy dwa prototypy to szkoda zachodu. Bardziej to widzę jako wytwór garażowy, bez papierologii.
A Zenek niech se sam zrobi

-
- Posty w temacie: 127
są projekty przecież pod domowe potrzeby, i ludziska robia coś typu 150mm, nawiercają matryce na lepszej stali z szablonu z cada, a wałki zgniatające nacinają szlifierką na podzielnicy "z kartki" i też działają.
Ten koleś od peleciarek idzie w tony, ja w pewnym momencie miałem na to napał, ale mi minęło bo skąd mam brać te trociny, zrzyny czy cokolwiek? Jedynie to po likwidacji ogrodu mogę jakieś plewy mieć, ale z 10 arów to nie za dużo tego. Co innego jak ktoś może sobie choćby owsa z 3ha posiać to wtedy już sprawa wygląda inaczej, ma swoją słome i inne tam po rzepaku to wtedy to się kalkuluje.
Ten koleś od peleciarek idzie w tony, ja w pewnym momencie miałem na to napał, ale mi minęło bo skąd mam brać te trociny, zrzyny czy cokolwiek? Jedynie to po likwidacji ogrodu mogę jakieś plewy mieć, ale z 10 arów to nie za dużo tego. Co innego jak ktoś może sobie choćby owsa z 3ha posiać to wtedy już sprawa wygląda inaczej, ma swoją słome i inne tam po rzepaku to wtedy to się kalkuluje.
-
Trzeba by jakieś małe serie choćby, to miało by jakiś sens. Poza tym teraz chyba nie jest już na to pora. Teraz to trzeba już grzać, a nie zastanawiać się jaką peleciarkę kupić / zrobić. A co będzie za rok z tym towarem nikt nie wie. Ludzie się już na PC z pelletu w dużej części przestawili, albo tańszy owies w kotłach na pellet i ekogroszek palą. Jak nie będzie popytu to i cena pewnie spadnie. Najbliższy rok pokaże w którą stronę to pójdzie.
Jak ktoś by był pod ścianą to takie coś znalazłem. Z tego co wyczytałem ceny brutto z wliczonym kosztem transportu. Można płacić przy odbiorze. Reszty nie wiem więc nie wypowiem się co to za towar.
https://www.opalamy.com/11-ekogroszek
-
- Posty w temacie: 127
no u mnie budowa stanęła ze względu na kotłownie, po prostu nie wiem w jakim kierunku iść. Chałupy też nie mam całej w podłogówce bo w pokojach dziennych wolę klasyczny kaloryfer i pod pompę ciepła to teraz też albo duże te kaloryfery zakładać, albo liczyć na lekką zimę, albo no nie wiem 100 tys kredyt na pompe gruntową, ale to jest bez sensu, wole palić drewnem. Dlaczego nikt nie zauważa, że może lepiej wziąć kredyt na las niż na pompe ciepła. Las jest bardziej przyszłościowy - chyba.
-
- Posty w temacie: 175
szopenn pisze: Dlaczego nikt nie zauważa, że może lepiej wziąć kredyt na las
Bo nie każde drewno jest dobre do palenia w domu. Las to fajna alternatywa na zle czasy ale trzeba mieć wolny pieniadz a z tym różnie bywa.