Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Re: Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.

Post napisał: tomcat65 » 30 paź 2022, 17:45

pytia pisze:
30 paź 2022, 16:58
Nie wszystkim szczawikom będzie to dane
Zwłaszcza jak się jest lub ma w rodzinie "genialnych wynalazców" odkrywających od nowa ogień :).

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 175

Post napisał: IMPULS3 » 30 paź 2022, 19:52

tomcat65 pisze:Większość komentarzy pod tym filmem to ochy i achy, z "rozwalaniem systemu" włącznie. Zaliczasz się do tej grupy? Jest tam też kilka dłuższych i mądrzejszych wpisów wyjaśniających czemu to bzdury.

Był moment kiedy autor tego kanału powiedział ze wybuduje domek za 45.000. zł. I tak z niedowierzaniem oglądałem go jak on niby chce to zrobić. I nie pamiętam dokładnie ale mu sę udało w tych pieniadzach. Czy zrobił wszystko tak jak wymaga tego sztuka budowania? Oczywiście że nie ale moje uznanie ma za to ze nie wstydził się pokazać cos co było nie do końca fachowe ale domek stoi i nie wymagał kredytu na 30 lat i zamartwiania sie czy da radę splacić czy nie. Rozumiesz o co chodzi? Czy według Ciebie ktoś kto wziął kredyt na 30 lat i spałaca 600.000 zł +odsetki a teraz jeszcze dodatek stóp procentowych jest mądrzejszy? Nie sądze. :)

amator7
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 63

Post napisał: amator7 » 30 paź 2022, 20:09

pytia pisze:Oni mają już sukces - doczekali starości. Nie wszystkim szczawikom będzie to dane

a jaki to sukces że ktoś ci na coś pozwolił?
podstawa to robić swoje i nie oglądać się na tych którzy poszli z prądem.
bo z prądem to płynie ......
Nie negocjuje na rozsądnych warunkach z ludźmi, którzy zamierzają mnie pozbawić prawa do rozsądku.

tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: tomcat65 » 30 paź 2022, 23:36

amator7 pisze:
30 paź 2022, 20:09
podstawa to robić swoje i nie oglądać się na tych którzy poszli z prądem.
bo z prądem to płynie ......
I znów muszę być złośliwy, bo to stwierdzenie jest godne tego:
https://www.tiktok.com/@michuu82/video/ ... 2387925254
IMPULS3 pisze:
30 paź 2022, 19:52
Był moment kiedy autor tego kanału ..itd
Nie zbaczaj z tematu :), nie oglądam tego kanału. A po tym filmie - zresztą przez Cię poleconym - skutecznie odwiedzie mnie od obejrzenia reszty.
Mój komentarz dotyczy tylko i wyłącznie tego jedynego odcinka. Co do kosztów budowy i
IMPULS3 pisze:
30 paź 2022, 19:52
Czy zrobił wszystko tak jak wymaga tego sztuka budowania? Oczywiście że nie ale moje uznanie ma za to ze nie wstydził się pokazać cos co było nie do końca fachowe ale domek stoi
Coś co teraz spartaczył trzeba będzie poprawić, co wygeneruje dodatkowe koszty i limit przekroczy. Plus dodatkowa robota.
Szałas też się postawi tanio - ciekawe czy są na to jakieś normy?, a ziemiankę w cenie łopaty. Dobrze będzie, jak przy większym wietrze lub śniegu się coś nie pozawala.
Ceny kredytów to już zupełnie inna kwestia - cwaniactwa i kombinatorstwa banków, ale nie tylko. Pomińmy więc tę kwestię.
Wbrew pozorom nie jestem zwolennikiem kurczowego trzymania się utartych ścieżek. Ale chcąc coś poeksperymentować trzeba mieć choćby te podstawy wiedzy z danego tematu.

Wracając do filmu, wspomniane wcześniej
tristar0 pisze:
30 paź 2022, 13:00
tym bardziej nie hydrorafinacja do której jest potrzebne temperatura i wodór do rozerwania wiązania 8 atomów na pojedyncze i dodanie jednego wodoru żeby nazwać to gazem

Tego typu procesy to ogólnie:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kraking
a szczególnie :
https://pl.wikipedia.org/wiki/Hydrokraking
Można poczytać jakie warunki trzeba spełnić - substraty, ciśnienie, temp. i co się uzyskuje. Te technologie rozwijano dziesiątki lat i nie przez domorosłych " specjalistów".

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 31 paź 2022, 07:53

tomcat65 pisze:Nie zbaczaj z tematu :)

Nie zbaczam tylko chcę uświadomić że fajnie jest sie powymądrzać tylko jak przychodzi do realizmu to chętnych brak. :P
Wspomnialeś o gażniku to śmiało zbuduj-gwarantuję Ci że sie ośmieszysz bo zbudowanie dobrego gażnika jest niezwykle trudną dziedziną iżnynierską. Nawet regulacja poprawnego dzialania jest trudna bez analizy spalin .
Wspomnialeś o lutlampie więc też żle trafiłeś bo to co innego niz to co na filmiku. Lutlampa opiera sie na podgrzaniu paliwa a przede wszystkim dłuższym czekaniu na efekt bo to podgrzanie wymaga trochę czasu.
A na filmiku masz efekt od razu. I jest to znakomita alternatywa dla braku gazu ze wszystkimi konsekwencjami jakie ma ten projekt. Ale ma jedną zaletę-jest prosty i tani.
tomcat65 pisze:Coś co teraz spartaczył trzeba będzie poprawić, co wygeneruje dodatkowe koszty i limit przekroczy.

Nic nie spartaczył i przetrwa to wiele dzesięcioleci, chodzi tylko o to że można by to zrobić lepiej co nie oznacza że jest zrobione żle.
tomcat65 pisze:Ceny kredytów to już zupełnie inna kwestia

Wspomnialem o tym nie przypadkowo bo dosć czesto pojawiają sie komentarze "mistrzów" pod filmikami o budowach tylko nijak one się mają do rzeczywistości. Czytywałem z racji własnych planow i nawet jak napisalem coś przeciwnego to moje komentarze lajkowalo może 2 -3 osoby a tamte dzisiatki. Wiec widać potencjał w narodzie mądrości. :) A z perspektywy czasu doskonale widać jacy to "mistrzowie".

amator7
Posty w temacie: 63

Post napisał: amator7 » 31 paź 2022, 11:47

tomcat65 pisze:I znów muszę być złośliwy, bo to stwierdzenie jest godne tego:
https://www.tiktok.com/@michuu82/video/ ... 2387925254

to że jesteś złośliwy to twoja sprawa,
ale to jak sobie tłumaczysz to co przeczytasz to niech oceni każdy z osobna.
Nie negocjuje na rozsądnych warunkach z ludźmi, którzy zamierzają mnie pozbawić prawa do rozsądku.

tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: tomcat65 » 31 paź 2022, 18:18

IMPULS3 pisze:
31 paź 2022, 07:53
Wiec widać potencjał w narodzie mądrości.
Skomentuję to krótko:
Ta mądrość narodu wybiła - nie przymierzając - 7 lat temu i dziś mamy to, co mamy. A szczególnie ten temat.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 323
Kontakt:

Post napisał: kamar » 31 paź 2022, 18:31

tomcat65 pisze:
31 paź 2022, 18:18
IMPULS3 pisze:
Wiec widać potencjał w narodzie mądrości.
Skomentuję to krótko:
Ta mądrość narodu wybiła - nie przymierzając - 7 lat temu i dziś mamy to, co mamy. A szczególnie ten temat.
On nie winowaty, on nie głosował :)

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 29

Post napisał: atom1477 » 31 paź 2022, 18:54

IMPULS3 pisze:
A na filmiku masz efekt od razu. I jest to znakomita alternatywa dla braku gazu ze wszystkimi konsekwencjami jakie ma ten projekt. Ale ma jedną zaletę-jest prosty i tani.
Ten filmik to Clickbait.
Jest tam zresztą błąd (pewnie świadomy, dla uzyskania wysokiej oglądalności).
Ciągle mówi o LPG jako gazie skroplonym, ale jak mówił o wydajności tego jego systemu to wspomniał że z 1 l benzyny wytwarza 300 l gazu. I przemilczał o jaki gaz chodzi.
Może będzie 300 l gazu w postaci gazowej, ale nie w postaci skroplonej.

Po drugie, LPG nie ma wprawdzie narzuconego sztywno składu, ale jest zasada że to muszą być krótkołańcuchowe węglowodory będące gazem w temperaturze pokojowej. Benzyna więc odpada, bo jest cieczą.
To może być np. propan-butan, ale nie benzyna.

Trzeba by wykonać kraking benzyny aby z tego uzyskać LPG.
Samo odparowanie nie daje nic poza oparami benzyny.

A na koniec najważniejsze. Taka metoda nie daje nam nic. Bo ten gaz należałoby skroplić do umieszczenia go butli. A po skropleniu będzie to przecież znowu zwykłą benzyną. Po co ją odparowywać a potem z powrotem skraplać? Nie można po prostu nalać benzyny do butli? Efekt byłby taki sam.
Ten cały system mógłby się sprawdzić dopiero później, przy użytkowaniu gazu (spalaniu). Bo dałby benzynę w postaci gazowej zamiast ciekłej. Mała to jednak zaleta.

IMPULS3: za bardzo powierzchownie podszedłeś do tego filmiku, i stąd się tak nim fascynujesz. A tak naprawdę on nie wnosi nic. Nic a nic. Manipuluje tylko faktami żeby uzyskać oglądalność.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 31 paź 2022, 19:10

tomcat65 pisze:Ta mądrość narodu wybiła - nie przymierzając - 7 lat temu i dziś mamy to, co mamy.

O polityce mogę albo żle albo wcale wiec wybieram to drugie. :)
kamar pisze:On nie winowaty, on nie głosował :)

I nie mam zamiaru bo nie lubię jak mnie robią w konia. :)
atom1477 pisze:Ten filmik to Clickbait.

Jak i miliony innych na YT. Co gorsza to samo jest we wszelkich stronach internetowych.
atom1477 pisze:Ciągle mówi o LPG jako gazie skroplonym, ale jak mówił o wydajności tego jego systemu to wspomniał że z 1 l benzyny wytwarza 300 l gazu. I przemilczał o jaki gaz chodzi.

Nawet nie o to chodzi tylko o własności kaloryczne jako dla użytkownika.
atom1477 pisze:Taka metoda nie daje nam nic.

Wręcz przeciwnie, daje prostą metodą płomień ktory mozesz sobie już dowolnie wykorzystać do swich celów-ot choćby opalania/ogrzewania czegoś tam.
atom1477 pisze:IMPULS3: za bardzo powierzchownie podszedłeś do tego filmiku, i stąd się tak nim fascynujesz. A tak naprawdę on nie wnosi nic. Nic a nic.

Nie fascynuje się tylko wrzuciłem jako ciekawostkę którą skrytykowano aczkolwiek uważam że skrytykowano niesłusznie bo może się to komus do czegos przydać choćby w sensie który napisałem powyżej. A że powierzchownie to się zgadza bo mnie nie interesuje co się tam dzieje z punktu widzenia chemicznego ale z punktu widzenia praktycznego jak najbardziej.
Podchodzicie do tego filmu jakby mial on być wykładem chemika na lekcję chemii. A to nie o to chodzi. Równie dobrze możecie krytykować to forum za amatorstwo bo fabryki robią te zabawki CNC o niebo lepiej. To co teraz wyśmiejemy te wszystkie maszyny które tu powstały? :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”