Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 127

Re: Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.

Post napisał: szopenn » 25 paź 2022, 16:43

IMPULS3 pisze:et. Oczywiście nie wszyscy i pamału część się wysypuje.

wedlug mnie to nie chodzi o energie, energia to jest tylko powód pośredni, szukają powodu żeby człowiek był uzależniony od kredytu i to takiego w najgorszym wydaniu, ze zmiennymi procentami itp. I się okaże że bez kredytu nie opłaca się żyć, a co mówić o skupowaniu palet.

Z paletami chyba coś jest na rzeczy, mam kolegę który pracuje gdzieś tu w okolicach leżajska nie chce skłamać, jakiś większy zakład, ale od zawsze chwalił się jak to ma dobrze bo na sezon palet nie jest w stanie przepalić. W tym roku jest zupełnie na odwrót, nie ma palet więc nawet i do dużych wpływa mniej.

Kiedyś tu zapodałem taki temat ale nikt nie podjął, że są tacy co drzewo łowią, a no i są, miałem takich budowlańców u siebie na budowie co mi płakali w rękach 'co to będzie'? To było jeszcze rok temu kiedy myśleli, że nastąpi koniec tych śmieciuchów wraz z tymi rozporządzeniami na poziomie samorządów. "Bo ja Panie na zakoliku bugu sobie mieszkam i jak drzewko rypnie to my je odławiamy, ja nigdy grosza za opał nie wydałem"... no i człowiek musi ten zadowolony być, śmieciuchy dalej w modzie a i ja zrobiłem z nim mały handel wymieniając stare blaty od szalunków na opał odławiany z buga, gotowy porąbany.
Ostatnio zmieniony 25 paź 2022, 17:00 przez szopenn, łącznie zmieniany 3 razy.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 323
Kontakt:

Post napisał: kamar » 25 paź 2022, 16:50

szopenn pisze:
25 paź 2022, 16:20
bo i pelet był dobry,
Był dobry i jest dobry (oczywiście relatywnie) Co miałoby być lepsze ? Chrust ? :)
A że kosztuje drugie tyle co w ubiegłym roku ? Jak wszystko.

Dodane 4 minuty 17 sekundy:
IMPULS3 pisze:
25 paź 2022, 16:39
Ostatnio gdzieś czytalem że spadło dosć mocno zapotrzebowanie na palety transportowe a i same firmy starają sie je odzyskiwać. Wiec to też ciekawy miernik gospodarczy.
Dopisuj ideologie :) Właśnie brałem dziś pellet od producenta m.in. palet. Ludzi od groma, robota na trzy zmiany, zapisy na produkty.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 175

Post napisał: IMPULS3 » 25 paź 2022, 17:01

szopenn pisze:szukają powodu żeby człowiek był uzależniony od kredytu i to takiego w najgorszym wydaniu, ze zmiennymi procentami itp

Zupełnie inaczej. Odwiecznym problemem finansjery jest to żeby pieniadz krążył bo jak pieniądz krąży to od niego są różne "resztki". Wprowadzanie inflacji jest pierwszym krokiem ku temu. Następnym jest to co się dzieje w motoryzacji i albo bedziesz miał samochód albo nie lub wypozyczanie. To samo z innymi rzeczami. To jest ten kierunek chyba ze któraś z wojen coś zepsuje w tym planie i skończymi na wozie ciagniętym przez konie. :) A i to jak będziemy mieć szczęście. :P
kamar pisze:A że kosztuje drugie tyle co w ubiegłym roku ? Jak wszystko.

Dokladnie tak, jak wszystko. I nawet jak sie załozy oficjalna inflację z tamtego roku i tego roku to mamy razem minus 30% z wartości złotówki. Czyli jak ktoś na początku tamtego roku miał 10.000zł to teraz ma 7.000 zł, Piekne czyszczenie oszczędności i lokat. :P

Dodane 1 minuta 27 sekundy:
kamar pisze:Dopisuj ideologie :) Właśnie brałem dziś pellet od producenta m.in. palet

Rynek lokalny to nie rynek krajowy. I jak jeden ma zbyt to nie znaczy ze inni też. :)

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 127

Post napisał: szopenn » 25 paź 2022, 17:10

IMPULS3 pisze: Następnym jest to co się dzieje w motoryzacji i albo bedziesz miał samochód albo nie lub wypozyczanie.
widzisz, więc dlaczego denerwujemy się na mus kolejnego kredytu, ale nie denerwuje już nas to że musimy zmienić auto bo stare się zużyło? Właśnie o ten kierunek chodzi... chodzi o to żeby nas wytresować i oswoić, jak już do nowych kredytów przywykniemy tak jak do tych aut, do telefonów komórkowych gdzie ubijany jest soft itp. to wtedy będzie coś bardziej szatańskiego, ale nie wiadomo co, no.. chyba, że strajk, ale on na pewno nic nie powie jeszcze.. a może rzeczywiście kredyt i spoczną na laurach?

kiedyś chłop walczył o własną ziemie, no to wywalczył tą ziemie i tą wolność + podatek, + to że musi się bać czy będzie pogoda czy nie i czy będzie plon czy nie, a kiedyś pogoda go nie obchodziła, odwalił u pana swoje i niby źle było 8)

więc co do oswajania, ja kotłowni w tym roku nie założyłem a miałem taki plan żeby w ciepełku robić sobie środek domu, no i nie robię, czekam na lepsze czasy, tak myślę, dom letniskowy a mieszkanie na zime? Po co mi to było.. do pompy ciepła to na pewno się nie będę oswajał, chyba mam to gdzieś - kominy pobudowane.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 25 paź 2022, 17:43

IMPULS3 pisze:
25 paź 2022, 17:01
Rynek lokalny to nie rynek krajowy. I jak jeden ma zbyt to nie znaczy ze inni też. :)
Czy aby rynek krajowy to nie suma rynków lokalnych ?
Odwracając - jak jeden sobie nie radzi to nie znaczy , że inni też :)

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 25 paź 2022, 17:54

kamar pisze:Odwracając - jak jeden sobie nie radzi to nie znaczy , że inni też :)

No wlasnie na to pytanie odpowiada % kupowanych nowych palet, tylko ten % musi być krajowy a nie lokalny. :)

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 25 paź 2022, 18:01

IMPULS3 pisze:
25 paź 2022, 17:54
No wlasnie na to pytanie odpowiada % kupowanych nowych palet, tylko ten % musi być krajowy a nie lokalny. :)
A ten procent to skąd ? Z alkometru czy internetu ? Bo jedyny w jaki wierzę to ten zanurzony we flaszce :)

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 25 paź 2022, 18:40

kamar pisze:A ten procent to skąd ?

Nie wiem, wspomnialem tylko o takim artykule przeczytanym. Wiec opieram sie na tym co napisął ktoś inny. Nie jest to dla mnie jakoś istotne, to bardziej zbieranie malych cząstek z któryś coś będzie widać. Przecież od polityków sie nie dowiem raczej niczego. :P A tak a propos polityków to ostatnio takie zdanie fajne słyszalnym że jak jest się prezydentem to się wszczyna wojny, a jak już sie nim nie jest to sie mówi o pokoju... :P To całkiem podobna alegoria do gospodarki. Jak sie nią kieruje to się robi wszystko co najgłupsze, a jak się nią nie kieruje to nagle takie super pomysły się pojawiają. Ciekawe dlaczego tak jest.... :P :)

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 25 paź 2022, 19:45

IMPULS3 pisze:
25 paź 2022, 18:40
, to bardziej zbieranie malych cząstek z któryś coś będzie widać.
No tak. I na śmietniku można znaleźć przydatną rzecz :)

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 25 paź 2022, 20:25

kamar pisze: I na śmietniku można znaleźć przydatną rzecz :)

No bo dla jednego coś jest śmieciem a dla drugiego skarbem. Ja szukam skarbów. :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”