Senio sugerując się takimi filmami weź poprawkę na to, ze ceny sa mocno nieaktualne.
Pomijając to muszę stwierdzić , ze zabawa w fotowoltaike wymaga trochę zaangażowania. Każda instalacja jest inna i użytkownicy tez różnie korzystają z dobrodziejstw energii. Dlatego tak jak już kiedys pisałem, coś co dla jednego jest nie opłacalne drugiemu przynosi korzyści. A pisanie, ze fotowoltaika jest be ot tak bo jednemu nie działa to chyba trochę wyolbrzymianie.
Osobiście w domu mając zużycie roczne energii na poziomie <5MWh raczej mocno bym się zastanowił nad instalacja PV. Ale grzejąc pompa ciepła to chyba zużycie jest znacznie większe, myśle, ze PV już ma sens. Oczywiscie to wszystko w teorii, dokładnie każdy musi to sam oszacować..
Ogólnie w domach gdzie największe zuzycie energii jest w czasie najmniejszej produkcji trzeba polegać na sieci energetycznej. I od tego w głównej mierze zależy opłacalność PV w domach.
Ale jako, ze nie mieszkam w domu to narazie ten temat mnie średnio interesuje
Inna inszość to firmy pracujące i zużywające prąd głównie w dzień gdzie jest największa produkcja z PV..
Pytia, zacznę od tego, ze ja PV mam w firmie, a oszczędności sa takie, ze od końca marca do końca września uwzględniając 30% za „magazynowanie w sieci” jestem na zero..
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…