Pomiar objętości wody w CO bez wylewania.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Re: Pomiar objętości wody w CO bez wylewania.
Jeśli metody chemiczne nie zadziałają - nie da się oszacować z energii koniecznej do rozgrzania instalacji?
Powiedzmy - wyłączyć piec i zmierzyć ile potrwa zanim woda na powrocie ostygnie o 1 stopień, uruchomić piec i zmierzyć temepraturę powrotu po po tym samym czasie. Znając moc pieca, czas i zmianę temperatury oszacujesz maksymalną ilość wody w systemie?
Pewnie się nie do bo naiwnie zakładam że wszystko jest połączone szeregowo... - na instalacjach co się kompletnie nie znam, przypomniały mi się lekcje automatyki i modelowanie "czarnej skrzynki" z odpowiedzi skokowe j:)
Powiedzmy - wyłączyć piec i zmierzyć ile potrwa zanim woda na powrocie ostygnie o 1 stopień, uruchomić piec i zmierzyć temepraturę powrotu po po tym samym czasie. Znając moc pieca, czas i zmianę temperatury oszacujesz maksymalną ilość wody w systemie?
Pewnie się nie do bo naiwnie zakładam że wszystko jest połączone szeregowo... - na instalacjach co się kompletnie nie znam, przypomniały mi się lekcje automatyki i modelowanie "czarnej skrzynki" z odpowiedzi skokowe j:)
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
grg12: tak się zupełnie nie da. Błąd by był rzędu 10 000%.
Bo nie jest znana szybkość oddawania energii przez grzejniki.
Połączenie szeregowe nic by tutaj nie poprawiło.
Bo nie jest znana szybkość oddawania energii przez grzejniki.
Połączenie szeregowe nic by tutaj nie poprawiło.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
kombinowałem: ze "stanu ustalonego do 0 grzania" szacujemy tempo oddawania energii przez grzejniki, potem skok do pełmej mocy pieca i patrzymy jak szybko rośnie temperatura.
Ale jedno jest pewne - jedym pomiarem jak nie da się tego załatwić... cóż - automatykę miałem jakieś 30 lat temu i większość wiedzy wyparowała...
Ale jedno jest pewne - jedym pomiarem jak nie da się tego załatwić... cóż - automatykę miałem jakieś 30 lat temu i większość wiedzy wyparowała...
-
A. No to już prędzej.
Tylko że ciepło rozchodzi się impulsowo.
A chłodzenie będzie zachodziło równomiernie na całej objętości grzejników i rur.
Myślę że pójdę w jakiś alkohol o większych cząsteczkach niż etanol (mają wyższe temperatury wrzenia).
Albo w glikol.
Tylko że ciepło rozchodzi się impulsowo.
A chłodzenie będzie zachodziło równomiernie na całej objętości grzejników i rur.
Myślę że pójdę w jakiś alkohol o większych cząsteczkach niż etanol (mają wyższe temperatury wrzenia).
Albo w glikol.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Jakiś czas temu w budynku gospodarczym w c.o wymieniałem wodę na płyn.Grzejniki faviera.Też nie wiedziałem jaka pojemność jest w instalacji.Policzyłem m.b.rur obliczyłem objętość i na 200L pomyliłem się 2L. 

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Najprostszy sposób
Spisz ilość grzejników i ich wielkości
spisz metry rur i ich średnice
Z katalogów podstaw pojemności wodne
podsumuj
i gotowe
Troszkę pracy ale wynik pewny
Spisz ilość grzejników i ich wielkości
spisz metry rur i ich średnice
Z katalogów podstaw pojemności wodne
podsumuj
i gotowe
Troszkę pracy ale wynik pewny

-
Wiele grzejników jest starych o nieznanych parametrach. Trzeba by szukać w dawnych katalogach z PRLu.
Wiele rur idzie pod ziemią albo wewnątrz ścian.
Wiele rur idzie pod ziemią albo wewnątrz ścian.