Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 60
Re: Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.
Panowie, kiedyś był projekt forumowego respiratora. Może bardziej się przyda projekt forumowej pelleciarki?
Ciekawe, czy dałoby się amatorsko produkować pellet z opadających na zimę liści?
Ciekawe, czy dałoby się amatorsko produkować pellet z opadających na zimę liści?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 78
W którymś z tematów, nie wiem czy nawet nie w tym nieśmiało proponowałem kamarowi… 
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…
-
- Posty w temacie: 37
- Kontakt:
Zrobienie peleciarki to w zasadzie nie jest problem. Na wsi można stosunkowo niedrogo dostać materiał, np. Słomę, z której pellet zrobić łatwo. I słomę łatwiej niż liscie dostać/kupić w większej ilości. Obecnie większość słomy przy koszeniu zboża trafia prosto z kombajnu na glebę w postaci sieczki, która używana jest jako nawóz. Sama słoma to kiepski nawóz, więc gdyby było to opłacalne, lepiej rolnikowi taką słomę zebrać i sprzedać.
A pellet ze słomy ma stosunkowo wysoką kaloryczność.
A pellet ze słomy ma stosunkowo wysoką kaloryczność.
-
- Posty w temacie: 175
kamar pisze:Zakupił ostatnie na Aledrogo deskopy z portem LPT.
Też mam na zapasie.

senio pisze:Nowego w sensie nowego do produkcji wiórów czy innej branży ?
Raczej odpocząć od wiórów. W tamtym roku jak trzeba bylo coś pomóc murarzom to czułe się znakomicie w tej roli nawet jak pot się lał po czole.

-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 301
Jasne.
Popatrz też filmy z tego kanału co wrzuciłem. Zobaczysz co tam się da za cuda przerobić na pellet

I możesz na pellecie akurat cenowo wygrać, bo ludzie nie chcą tego kupować za taką kasę jak obecnie jest. Choć tego nie wie nikt w którą stronę to pójdzie jak chłód przyciśnie.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 301
Ale większa elastyczność negocjacji jest przy niższej cenie.
Z drugiej strony w w tym roku trzeba mocno uważać na okazje cenowe, bo wielu wyczuło biznes życia i chcą zarobić na kolejne dziesięć lat z góry. Można się mocno przejechać na tym całym bałaganie i jeszcze krzywdę sobie i otoczeniu wyrządzić.
https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/202 ... ref=slider