Tworzenie post procesora.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
Re: Tworzenie post procesora.
Zestaw instrukcji które przyjmuje maszyna. Przykład:
G00 X100.00 -> G0 to ruch szybki. X100 to współrzędna w osi X równa 100.00 (u nas najczęściej w mm chociaż można też w calach).
M3 S1000 -> obroty wrzeciona prawe, 1000rpm
M4 S1000 -> obroty wrzeciona lewe, 1000rpm
M5 -> zatrzymanie wrzeciona.
Itp. Podałem kilka podstawowych i uniwersalnych ale potem te instrukcje się już różnią między maszynami.
Cam przekaże Ci wg swojego API instrukcje że ma być ruch szybki na taką współrzędną a Ty już musisz zrobić żeby do pliku txt wpisać to odpowiednio zformatowane. Ale ten przykład powyżej to jest takie naprawdę podstawa podstaw i bardzo ogólnikowo. Żeby mówić o konkretach trzeba mieć już na tapecie konkretne sterowanie i konkretne oprogramowanie CAM. Niestety ale jak naprawdę chcesz się tym zajmować to sporo czytania i dłuuuuga droga przed Tobą.
G00 X100.00 -> G0 to ruch szybki. X100 to współrzędna w osi X równa 100.00 (u nas najczęściej w mm chociaż można też w calach).
M3 S1000 -> obroty wrzeciona prawe, 1000rpm
M4 S1000 -> obroty wrzeciona lewe, 1000rpm
M5 -> zatrzymanie wrzeciona.
Itp. Podałem kilka podstawowych i uniwersalnych ale potem te instrukcje się już różnią między maszynami.
Cam przekaże Ci wg swojego API instrukcje że ma być ruch szybki na taką współrzędną a Ty już musisz zrobić żeby do pliku txt wpisać to odpowiednio zformatowane. Ale ten przykład powyżej to jest takie naprawdę podstawa podstaw i bardzo ogólnikowo. Żeby mówić o konkretach trzeba mieć już na tapecie konkretne sterowanie i konkretne oprogramowanie CAM. Niestety ale jak naprawdę chcesz się tym zajmować to sporo czytania i dłuuuuga droga przed Tobą.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
rc666 pisze:Wszyscy mnie obsztorcowali, nie wiem tylko za co.
Nikt Cię nie obsztorcował, tylko dajemy Ci do zrozumienia, że chcesz się rzucić z motyką na słońce.
rc666 pisze:A co to takiego G i M kody?
Heh, to nie wiadomo, ale postprocesor pisać już byś chciał.
rc666 pisze:Aczkolwiek, gdyby ktoś się znalazł kto ma coś ciekawego do dodanie lub podzielić się wiedzą w tym temacie to będę wdzięczny.
Przecież dostałeś kilka linków już tutaj. Przejrzałeś je w ogóle? Masz tam wiedzę na temat PP.
Kolega chyba nas tutaj trolluje na tym forum po prostu, nie wiem, czy jest sens dalej dyskutować.
-
- Posty w temacie: 5
Dam Ci przykład wyjątkowo prosty - dxf2gcode.
Standardowy postprocesor jest napisany dla frezarki, ja potrzebowałem do lasera, który w ogóle nie ma osi Z, natomiast musi mieć sterowanie mocą lasera osobno dla każdej warstwy rysunku.
Ponieważ dxf2gcode pozwala na ustawienie innych posuwów roboczych w osiach X,Y oraz w osi Z, to byłem już w domu...
Było:
Kod: Zaznacz cały
[Program]
# This will be done after each change between cutting in plane or cutting in depth.
feed_change = F%feed%nl
# This will be used for shape cutting.
lin_mov_depth = G1 Z%ZE%nl
[Program]
# This will be done after each change between cutting in plane or cutting in depth.
feed_change = ""
# This will be used for shape cutting.
lin_mov_depth = S%feed%nl
Jest to bardzo proste, program używa zmiennych feed_change, lin_mov_depth, %feed, %Z zrozumiałych tylko dla siebie, natomiast postprocesor określa jak sformatować linie z tymi zmiennymi, tak aby były czytelne dla maszyny.
Załóżmy że %feed=100 i %Z=-10.
Kiedy trzeba wykonać ruch w osi Z, to jeden postprocesor przetłumaczy to na:
F100
G1 Z-10
S100
Tylko żeby taki prosty trick zrobić, trzeba mieć sporo wiedzy, dobrze znać maszyny dla których się to robi i choćby domyślać się jak działa program CAM dla którego się pisze postprocesor, jakich wewnętrznych zmiennych używa i jakie wartości im nadaje.
Ja na przykład musiałem wiedzieć, że zmienna %feed przyjmuje inną wartość dla ruchu w osiach X,Y a inną dla ruchu w osi Z.
Znikąd nie mogłem się tego dowiedzieć, domyśliłem się, bo mam trochę doświadczenia w programowaniu.
A teraz zła wiadomość - dxf2gcode to jeden z najprostszych programów CAM, zamienia płaskie rysunki w tzw. 2,5D, czyli nigdy nie występuje ruch równocześnie we wszystkich osiach X,Y,Z. Programy obsługujące pełne 3d są o rzędy wielkości bardziej skomplikowane, a przy takich na przykład pięciu osiach, czasem sam autor ma problem zrozumieć co wcześniej napisał i jakim cudem to działa...
-
- Posty w temacie: 3
Avalyah pisze:A napisałbyś PP do dowolnej maszyny od zera startując?
Gdybyś dał mi kod, który na tej maszynie działa, razem z objaśnieniami to pewnie prędzej czy później bym to zrobił. Nigdy nie pisałem posta nie posiadając dostępu do maszyny i nie weryfikując na sterowniku czy taki kod przechodzi. Inną kwestią jest to, że jest to źle postawione pytanie. Powinno ono brzmieć: Czy napisałbyś posta do dowolnego CAMa. I odpowiadam: Nie, bo wszystkich CAMów nie znam, a zarazem ich edytorów postprocesorów.
Avalyah pisze:No chyba, że się tutaj wszyscy mylimy, Kolega rc666 jest doświadczonym programistą, pół życia na różnych maszynach przepracował, wie jak działają takie maszyny w różnych konfiguracjach 3,4,5,9 osi.
Nie powiedział czy jest oblatany na CNC i w związku z tym założyłeś, że nie jest. I teraz jeszcze dorzucasz do pieca. Zakładając, że nie ma doświadczenia i jednocześnie biorąc się za pisanie takich rzeczy, sam w końcu dojdzie do wniosku, że bez wiedzy o której piszemy nic mu z tego nie wyjdzie. A czy to będzie na etapie klepania linijek na kompie czy po wbitym gwoździu przez maszynę - nie wiadomo

Jeżeli pomogłem kliknij pomógł 

-
- Posty w temacie: 1
rc666 pisze:A co to takiego G i M kody?
Panowie po tym pytaniu to już chyba szkoda strzępić język, bez minimalnych podstaw zabierać się za pp dla 5 osiowych maszyn...startując od 0.

Krak.
-
- Posty w temacie: 7
Pneumokok pisze:źle postawione pytanie. Powinno ono brzmieć
Ale założyciel tematu nie chce nic wiedzieć ani o maszynach ani o programach CAM. On chce pisać postprocesory. Od zera. I szuka materiałów do tego. Żadnych CAMów, maszyn, g-kodów.
Pneumokok pisze:uraz, bo nie powiedział czy lata na CNC czy nie i stąd te drwiny
Założył inny temat o kupnie gotowej maszyny "DIY" na biurko nie tak dawno temu, gdzie też próbowano z niego wydostać, co tak naprawdę chce - czy składać maszynę (w końcu DIY), czy kupić gotową (czyli z założenia nie DIY), bezskutecznie. Nawet pytanie o to, gdzie te maszynę chce kupić (bo w opisie miał USA) potraktował jako obrazę, bo przecież co za różnica, gdzie się to kupuje, sklep z maszynami cnc DIY jest wszędzie taki sam. Więc stąd wnioskuję, że pewnie nie lata. Zresztą nie zaszkodziłoby odpowiedzieć też na nasze pytania.
Tak, czy inaczej Kolega rc666 robi sobie z nas po prostu jaja. Co było merytoryczne już ze swojej strony doradziłem, teraz tylko niepotrzebnie się irytuję. Ja już z tematu się wypisuję, powodzenia.
-
- Posty w temacie: 1
-
- Posty w temacie: 3
Avalyah pisze:Zresztą nie zaszkodziłoby odpowiedzieć też na nasze pytania.
No to skoro nie chce rozmawiać, to olać temat i tyle

Jeżeli pomogłem kliknij pomógł 

-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 14
Używasz Fusion 360?maciek95k pisze: ↑25 sie 2022, 23:58https://cam.autodesk.com/posts/posts/gu ... 0Guide.pdf
To zawsze jest dobry początek jeśli chodzi o naukę. Możesz spróbować z Fusion 360 bo wszystko jest dostępne i idzie się całkiem fajnie pobawić. No i jak to z programowaniem, sto książek nie zastąpi Ci doświadczenia.
Pytam o cam.
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...