fusion aktualnie na rok kosztuje 2200zl netto - cena jest jawna na internecie
Dostałem tokarke i postprocesor od mach3 chodzi , przynajmiej na sucho bo jeszcze muszę zamówić uchwyt tokarski , kieł obrotowy i noże więc na dniach będe wszystko testował.
Tokarka i CAM Pikocnc
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Re: Tokarka i CAM Pikocnc
Możesz sobie sprawdzić w każdej chwili, nie jest to gigantyczny wydatek. Ja korzystam z licencji startupowej, więc dla mnie jest darmowy. Jest też ogólnie darmowa wersja, ale okrojona.
-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
W Piko faktycznie nie da rady jechać symultanicznie w czterech osiach na raz?
Jak to rozwiązujesz?
Najeżdżasz nad oś obrotu (np G0 X100) i wtedy jedziesz wszystkie obróbki w osiach AYZ? ( np G1 A30Y100Z-2 ).
Jak to rozwiązujesz?
Najeżdżasz nad oś obrotu (np G0 X100) i wtedy jedziesz wszystkie obróbki w osiach AYZ? ( np G1 A30Y100Z-2 ).
-
- Posty w temacie: 5
Bagunio pisze:A startup ma 4 os?
Tak. Masz obróbkę z pozycjonowaniem, możesz też sobie ścieżki "owinąć" na walcu, więc wykonasz większość rzeczy, które jesteś w stanie wymyślić tymi operacjami. Natomiast dedykowanych operacji dla czwartej osi jest tylko kilka, z czego chyba wszystkie są ukryte w Manufacturing Extension, które trzeba już kupić i jest znacznie droższe od samego Fusiona. Możesz sobie pooglądać filmy na YT z kanały NYCCNC, mają kilka filmów dedykowanych obsłudze czwartej osi w Fusion i dość dobrze opisują co się da zrobić.
Zienek pisze:W Piko faktycznie nie da rady jechać symultanicznie w czterech osiach na raz?
Nie jestem pewny, kto mi to powiedział, na pewno najlepiej odpowiedziałby nam @cosimo. W moim zastosowaniu okazało się to niekonieczne, nie wykonuję żadnych operacji, które by tego wymagały a jeśli mam być szczery to Fusion też chyba nie ma takich możliwości, no chyba, że ścieżki 5-osiowe da się jakoś do tego wykorzystać. Także nie drążyłem tematu.
Zienek pisze:Jak to rozwiązujesz?
Ja nic nie robię. Postprocesor, którego używam sam robi wszystko, co trzeba. Ale w zasadzie dzieje się tak, jak mówisz. Tylko nie trzeba robić wszystkiego AYZ, można też robić XYZ normalnie, a osi użyć tylko do pozycjonowania. Ważne, żeby nie było czterech parametrów.
Warto też pamiętać o ustawianiu w piko parametrów czwartej osi, jak chociażby odległości osi od stołu, żeby sobie mógł poprawnie przeliczyć posuwy. Na DRO pojawia się też dodatkowo promień R, na którym obecnie znajduje się narzędzie.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Jeśli to pytanie o kontroler, to może jechać we wszystkich pięciu osiach na raz.Zienek pisze:
W Piko faktycznie nie da rady jechać symultanicznie w czterech osiach na raz?