Tokarka i CAM Pikocnc

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
Bagunio
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 5
Posty: 61
Rejestracja: 24 sty 2022, 22:52

Tokarka i CAM Pikocnc

#1

Post napisał: Bagunio » 07 sie 2022, 08:48

Witam,

Jestem ślepy czy w camie niema operacji do tokarki ? Pytam bo może gdzieś w opcjach się przełącza na tokarke, a wszystko mam skonfigurowane na frezarkę ?
Tokarka do mnie dopiero idzie i ma być jutro lub pojutrze, docelowo chce robić w fusion, ale muszę ogarnąć sprawę z postprocesorem - podobno można zastosować z mach3 i tylko po wygenerowaniu gcodu trzeba zmienić posuwy, ale nie testowałem tego.
Tokarka to lf mini1 opcja serwo - może ktoś ma postprocesor to chętnie odkupie.

Jeśli w camie Piko niema opcje programowania tokarka to prośba do @Cosmo ,o zajęcie się tym , opcja mogłaby być dodatkowo płatna.




sebasbox
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 207
Rejestracja: 16 mar 2019, 10:54

Re: Tokarka i CAM Pikocnc

#2

Post napisał: sebasbox » 07 sie 2022, 09:22

Nie korzystam z tokarki ale w Piko w ustawieniach kontrolera (Import/Eksport) masz wybór maszyny.
Tak przy okazji jaką tokarkę kupiłeś ze sterowaniem Piko?


Autor tematu
Bagunio
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 5
Posty: 61
Rejestracja: 24 sty 2022, 22:52

Re: Tokarka i CAM Pikocnc

#3

Post napisał: Bagunio » 07 sie 2022, 10:55

Lf mini1 z serwonapedami. Później sprawdzę i dzięki za odpowiedź

Dodane 1 godzina 18 minuty 30 sekundy:
Update: po zmianie na tokarke cam jest nie dostępny...
@cosmo prośba o cama do tokarki , może być płatny. Pozdrawiam


Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2031
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Tokarka i CAM Pikocnc

#4

Post napisał: Avalyah » 07 sie 2022, 11:08

Bagunio pisze:docelowo chce robić w fusion, ale muszę ogarnąć sprawę z postprocesorem

To po co Ci CAM z piko? Ja do frezarki nawet nie tykałem, bo wolę sobie w Fusion robić wszystko.

Ogólnie w piko obsługa tokarki została dodana chyba stosunkowo niedawno, także cama bym się też nie spodziewał za szybko. Jednak głównie stosowany jest do frezarek.


Autor tematu
Bagunio
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 5
Posty: 61
Rejestracja: 24 sty 2022, 22:52

Re: Tokarka i CAM Pikocnc

#5

Post napisał: Bagunio » 07 sie 2022, 11:18

Nie mam postprocesora , niby ten od macha pasuje ale nie mam pewności.


bartekn86
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 376
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: Tokarka i CAM Pikocnc

#6

Post napisał: bartekn86 » 07 sie 2022, 12:05

Avalyah pisze:
07 sie 2022, 11:08
Bagunio pisze:docelowo chce robić w fusion, ale muszę ogarnąć sprawę z postprocesorem

To po co Ci CAM z piko? Ja do frezarki nawet nie tykałem, bo wolę sobie w Fusion robić wszystko.

Ogólnie w piko obsługa tokarki została dodana chyba stosunkowo niedawno, także cama bym się też nie spodziewał za szybko. Jednak głównie stosowany jest do frezarek.
ten cam z piko nie jest zły, praktycznie wszystko tam się da zrobić na tą chwilę ;-) no może makra by się przydały wbudowane jeszcze i to chyba wsio by bylo


Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2031
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Tokarka i CAM Pikocnc

#7

Post napisał: Avalyah » 07 sie 2022, 13:16

bartekn86 pisze:praktycznie wszystko tam się da zrobić na tą chwilę

Dla większości zastosowań pewnie tak, ale ja robię sporo na czwartej osi różnych fikuśnych kształtów i nie wyobrażam sobie robienia tego w pikocam, chociaż nie będę ukrywał, nie poświęciłem dużo czasu na przyglądanie mu się. Nie ma co się oszukiwać, trudno, żeby prawie darmowy pikocam konkurował możliwościami z Fusionem.
Bagunio pisze:Nie mam postprocesora , niby ten od macha pasuje ale nie mam pewności.

To żaden problem. Do frezarki na 4 osie z piko też mi żaden nie pasował. Koniec końców wybrałem jeden, który ktoś mi zasugerował i poprosiłem o pomoc w dostosowaniu go na forum Fusiona. Tam był taki problem, że były włączone odwrócone posuwy. Kilka linijek trzeba było zmienić i mam gotowy postprocesor na 4 osie do piko prosto z Fusiona. Robię sobie program na głównym komputerze, postuję go do folderu sieciowego, do którego dostęp ma też komputer z piko i jest miło, wygodnie, z pełnymi możliwościami, jakie oferuje Fusion.

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3677
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Tokarka i CAM Pikocnc

#8

Post napisał: Zienek » 10 sie 2022, 14:38

Avalyah - a możesz podzielić się linkiem do tego wątku na forum Fusion? Google nie potrafi znaleźć, albo ja nie potrafię używać Google.


Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2031
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Tokarka i CAM Pikocnc

#9

Post napisał: Avalyah » 10 sie 2022, 15:23



rc666
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1168
Rejestracja: 27 cze 2011, 14:48
Lokalizacja: Paryż

Re: Tokarka i CAM Pikocnc

#10

Post napisał: rc666 » 10 sie 2022, 16:02

Ile kosztowal FUSION?
Tak na marginesie.
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”