Mam CSMIO IP-S. Moduł gwintowania ma w opcjach pozycjonowanie wrzecionamaciek95k pisze: ↑15 mar 2022, 23:28Jakie masz CSMIO? Bo jeśli IP-S to masz do niego moduł enkodera i spokojnie dać radę zrobić to na Mach'u a nie wiem czy nawet nie ma do tego gotowych makr. Ewentualnie jeszcze masz opcję z ich sterowaniem sim CNC. Napisz do CS-Lab'u bo jestem niemalże pewny że da się to zrobić. A jeśli się da, to chłopaki tam na pewno Ci pomogą. W mojej opinii, średnio będziesz to w stanie zrobić dobrze w niższych kosztach niż jakieś dedykowane rozwiązanie (dotyczy pomysłu z krańcówkami etc.). Jak przysiądziesz i będziesz kombinował to może uda Ci się od strzału, może będziesz miał jedne wielkie oscylacje i będziesz kminił jak zmienić w tej układance parametry regulacji i w końcu po długiej walce zadziała a może będziesz się z tym męczył miesiącami i i tak nic z tego nie będzie.

Przetestowanie opcji z krańcówkami prawie nic nie będzie mnie kosztowało (jakieś czujniki indukcyjne znajdę) z falownikami w dziwnych aplikacjach też nie raz już miałem do czynienia, wiec mniej więcej wiem jak sobie poradzić z oscylacją, a nawet planuje wykorzystanie oscylacji do utrzymania pozycji.
Przy wyborze CSMIO brałem pod uwagę że mach w takiej konfiguracji będzie "gcode sender" jak mnie pamięć nie myli to opóźnienia z wejść/wyjść cyfrowych mają około 200ms dane są buforowane dopiero potem wykonywane, program w csmio-ip obrabia na bieżąco chyba tylko wejścia: E-stop, próbę, index, +wejscia/wyjscia analogowe
Napęd wrzeciona mam do wymiany, zamontowałem na testy to co miałem pod ręką tz. silnik 3kw 1600obr +falownik Ig5 2.2kw na tym falowniku nawet nie myślę puszczenie silnika w technice 87Hz :/ . W planach mam silnik 5.5kw i kręcić wrzeciono do 6000obr. Jeszcze rok temu było opłacalne złożenie zestawu w Polsce. Przy aktualnej sytuacji geopolitycznej ciężko jest coś znaleźć w normalnych pieniądzach i będącego na magazynie w Polsce, a z importem z chin tez zaraz może być problem. Więc puki co będę pewnie pracował na tym co mam.
Na maszynie planuje głównie obrabiać stal oraz nierdzewke, aluminium raczej sporadycznie a jeśli już to raczej dużymi frezami, (do drobnicy w alu mam ploter z mokrym chińczykiem 2.2kw.)
Dodane 34 minuty 36 sekundy:
Łożyska są bodajże 7012 i 7010 nie rozbierałem wiec nie powiem co tam siedzi. W wariancie 10k rpm będziesz miał łożyska ceramiczne
bicie bez oprawki było poniżej 0.001mm na chińskiej oprawce 100mm bicie jest około 0.002mm, oprawki testowej nie mam wiec pomiary są orientacyjne, stożek bt40 jest wykonany tak samo jak oprawki które posiadam, smar na oprawce równo się rozkłada, po zapięciu oprawki w wrzecionie.
Wrzeciono samo w sobie jest godne polecenia. Gdy zbierałem informacje o nim było sporo negatywnych komentarzy o głośnej pracy pasa HTD, okazuje się, że za mocno napięty hałasuje niemiłosiernie. Gdy jest luźny jest ok.