Symulacja maszynowa
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 7
Symulacja maszynowa
Witam
Jak bardzo skomplikowane jest stworzenie symulacji maszynowej? Maszyna 5 osiowa, sterowanie Sinumerik 840d sl.
Chodzi mi dokładnie wystartowanie z tym tematem. Czyli stworzenie modelu maszyny i wszystkich związanych z tym procedur itd.
Pytania:
1. Nie posiadam modelu maszyny więc czy firma która budowała daną maszynę może udostępnić takie dane (czy to są duże koszty)?
2. Czy tworzyć elementy samemu i później to w jakiś sposób wiązać?
3. Czy takimi rzeczami zajmuje się firma związana z Solid Cam?
4. Czy korzystacie Panowie/Panie z symulacji maszynowych w Solid Cam?
5. Czy ktoś tworzył samemu coś takiego i na ile jest to skomplikowane?
Pozdrawiam
Jak bardzo skomplikowane jest stworzenie symulacji maszynowej? Maszyna 5 osiowa, sterowanie Sinumerik 840d sl.
Chodzi mi dokładnie wystartowanie z tym tematem. Czyli stworzenie modelu maszyny i wszystkich związanych z tym procedur itd.
Pytania:
1. Nie posiadam modelu maszyny więc czy firma która budowała daną maszynę może udostępnić takie dane (czy to są duże koszty)?
2. Czy tworzyć elementy samemu i później to w jakiś sposób wiązać?
3. Czy takimi rzeczami zajmuje się firma związana z Solid Cam?
4. Czy korzystacie Panowie/Panie z symulacji maszynowych w Solid Cam?
5. Czy ktoś tworzył samemu coś takiego i na ile jest to skomplikowane?
Pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Re: Symulacja maszynowa
To powinien dostarczyć twórca postprocesora.
1. Wątpię żeby jakikolwiek producent maszyn Ci to udostępnił.
2. Można to tak zrobić.
3. Tak.
4 tak
5 tak, trochę dlubania, ale jest do ogarnięcia.
1. Wątpię żeby jakikolwiek producent maszyn Ci to udostępnił.
2. Można to tak zrobić.
3. Tak.
4 tak
5 tak, trochę dlubania, ale jest do ogarnięcia.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Przy 5 osiach płynnych lepiej mieć wszystko pod kontrolą. Aktualnie rzeczy typu oprawki czy imadła mam zdefiniowane i korzystam z tego namiętnie. Teoretycznie te rzeczy wystarczają do bezkolizyjnej pracy. Ale zastanawiam się czy symulacja maszynowa faktycznie daje taki komfort bezpieczniej pracy.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
... , nie doczytałem .

Wszystko jest ok .Extcall pisze: ↑31 lip 2022, 00:00Przy 5 osiach płynnych lepiej mieć wszystko pod kontrolą. Aktualnie rzeczy typu oprawki czy imadła mam zdefiniowane i korzystam z tego namiętnie. Teoretycznie te rzeczy wystarczają do bezkolizyjnej pracy. Ale zastanawiam się czy symulacja maszynowa faktycznie daje taki komfort bezpieczniej pracy.
Ale przy zakupie licencji nie zapewnił tej symulacji sprzedawca ?
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Przy zakupie Solid Cam (około 10 lat temu) kupujący chyba nie zdawał sobie sprawy że coś takiego jest. To jest bardziej skomplikowana sytuacja
W takim razie postaram dowiedzieć się jaka jest szansa albo koszt takiej symulacji maszynowej od sprzedawcy Solid Cam. Nie jest to standardowa maszyna dlatego wydaje mi się że może być ciężko.

W takim razie postaram dowiedzieć się jaka jest szansa albo koszt takiej symulacji maszynowej od sprzedawcy Solid Cam. Nie jest to standardowa maszyna dlatego wydaje mi się że może być ciężko.