Budowa separatora cyklonowego
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 29
Re: Budowa separatora cyklonowego
Na chwilę obecną utknąłem z powodu braku blachy ,wszyscy narzekają że obroty słabe a jak chce kupić trochę blachy 5 arkuszy 1250x2500 to wszyscy zrobili sobie wolne 2.05.2022 i jak to Polakowi dogodzić.
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
No temat w końcu ruszył tylko się zastanawiam czy zastosować wentylator jako ciągnący pył czy jako pchający do separatora ? jakieś pomysły co do efektywności ?.
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
-
No tak nigdy takiego cuda nie budowałem więc pytam
Dodane 1 minuta 38 sekundy:
jest jakaś różnica czy nie ?
Dodane 1 minuta 38 sekundy:
jest jakaś różnica czy nie ?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
No to pomyśl czy chcesz za***przyć wentylator syfem, który będziesz przesyłał...
Z jakiegoś powodu w odkurzaczu wentylator robi się za filtrem głównym, ew. Hepa na końcu
Z jakiegoś powodu w odkurzaczu wentylator robi się za filtrem głównym, ew. Hepa na końcu

„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”
-
oglądałem wiele odpylaczy separatorów nawet na aledrogo i w wyciągach do wiórów są wentylatory przed separatorem
Dodane 3 minuty 7 sekundy:
myśle nad założeniem na pył worka foliowego i tak cobie pomyślałem że wentylator może zaciągać ten worek do środka separatora . takie moje dewagacje bo doświadczenia w tym nie mam żadnego.
Dodane 2 minuty 35 sekundy:
Dodane 5 minuty 27 sekundy:
ponadto borykam się z kolejnym problemem jak wyciszyć taki wentylator ,bo podczas pracy słychać go na 100 metrów
72dB i nocą może być uciążliwy dla sąsiadów ,wiec wole to wcześniej rozwiązać zanim jakiś sąsiad złoży doniesienie że hałasuje .
Dodane 3 minuty 7 sekundy:
myśle nad założeniem na pył worka foliowego i tak cobie pomyślałem że wentylator może zaciągać ten worek do środka separatora . takie moje dewagacje bo doświadczenia w tym nie mam żadnego.
Dodane 2 minuty 35 sekundy:
no ale wentylatory mają kształt łopatek samoczyszczących ,wiec stoję w rozkroku .oprawcafotografii pisze:Z jakiegoś powodu w odkurzaczu wentylator robi się za filtrem głównym
Dodane 5 minuty 27 sekundy:
ponadto borykam się z kolejnym problemem jak wyciszyć taki wentylator ,bo podczas pracy słychać go na 100 metrów
72dB i nocą może być uciążliwy dla sąsiadów ,wiec wole to wcześniej rozwiązać zanim jakiś sąsiad złoży doniesienie że hałasuje .
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
Hałas zmniejszają elastyczne tkaninowe łączniki kanał - wentylator oraz nakładki na obudowę wirnika. Mniejszy hałas jest gdy dopływy i wypływy są łagodne, przepływowo gładkie.
Z drugiej strony co jakiś czas muszę czyścić wentylator bo obrasta za odpylaczem workowym bardzo drobną frakcją, która powoduje niewyważenie wentylatora. Gdy wentylator wyraźnie zaczyna głośniej pracować i daje coraz silniejsze wibracje muszę go po prostu wyczyścić z osadu. Czemu wirnik obrasta mi tym pyłem? Bo nie ma co go przeczyścić. Sama drobnica. Być może wrzucenie przed wentylatorem co jakiś czas garści drobnego piachu by pomogło. 
To zależy od warunków pracy. Czyszczące właściwości widziałem w przypadku wentylatory do śrutu oraz z pancernymi płytami do rozbijania materiału na drobniejsze. Czyściło tak, że łopatki znikały.tristar0 pisze: kształt łopatek samoczyszczących

zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-

to raczej pomaga na przenoszenie drgań samych rur na hałas wentylatora już nie ,wpadł mi w oko taki tłumik hałasu wczoraj ,na eksperymenty trochę kosztowny ale to w końcu kawałek rury z wełną mineralną za siatką w środku .pitsa pisze:Hałas zmniejszają elastyczne tkaninowe łączniki kanał
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
przykładowo jak na tych zdjęciach: http://zto.com.pl/filtry-patronowe/
-
Filtr to będzie AM480 ale na wyjściu powietrza , a rozglądam się za tłumikiem hałasu a nie za filtrem .