A rzeczywiście

Co do reszty - czy prolific olał stare chipy czy po prostu blokuje chińskie klony - w jedym się zgodzę, chodzi o pieniądze
A rzeczywiście
To jest pierwszy powód żeby korzystać z programów GPL, mianowicie autorom oprogramowania komercyjnego bardziej zależy żeby zarobić, niż żeby działało.
Masz informacje sprzed dwudziestu lat...cawboy pisze: ↑08 maja 2022, 12:07zwykły zjadacz chleba użytkujący komputer do rozrywki itp zadań patrzy na łatwość obsługi a tu linuxa nie ma co do windowsa porównywać, w linuxie często instalacja programu czy sterowników to droga przez piekło i tu nie ma o czym dyskutować.
Ludzie od lat korzystający z linuxa tego nie rozumieją ale postaw takiego laika przed kompem i niech zainstaluje cokolwiek, no przecież to tylko kilka komend itd i mu jeszcze wytłumacz że to lepsze niż kliknięcie pliku instalacyjnego w windowsie![]()
2 to brak oprogramowania i tu nie tylko o specjalistycznym typu cad/cam pisze ale np gry, sorry ale na amigę i wczesne pc-ty lepsze produkcje powstawały niż teraz na linuxa.
3 dużo oprogramowania wypuszczonego na linuxa jest także na windowsa, przykład librecad, FreeCAD także po co ma się Kowalski męczyć z linuxem jak windowsa (przeważnie) ma już zainstalowanego na nowym kompie i do tego bez problemu może używać programów GPL.
Ale co to ma być za argument?
Cóż, nie ubliżając, ale... to świadczy tylko źle o Tobie. Ja mam w swoim "portfolio" ponad 20 zadowolonych z Linuxa osób, wliczając to moich rodziców (żeby nie było, ja mam "ledwo" 50 wiosen). Do tej pory nikt nie zrezygnował, a osoba najdłużej używająca "pingwina", ma go już ponad 12 lat.cawboy pisze:Z 2 tygodnie temu zainstalowałem linuksa znajomym na leciwym laptopie, zbladli a po kilku dniach kupili nowy sprzęt