Laser 40W MACH3
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Re: Laser 40W MACH3
Zasadniczo schemat jest błędny.
Tak włączony transoptor przepuści stan wysoki, ale nie przepuści stanu niskiego.
Czyli może działać albo nie, w zależności jak skonstruowane jest wejście z którym ma współpracować.
Lepszym rozwiązaniem jest zwieranie wejścia do masy, tylko trzeba uważać na wartość prądu.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 11
Bardzo dziękuję za odpowiedź. A powiedzcie mi Panowie, skoro w machu jest możliwość regulacji PWM w ustawieniach to dlaczego Tazz używasz dodatkowego regulatora mocy? Generalnie dzisiaj udało mi się podłączyć ten laser własnymi siłami jednak pod odpaleniu programu laser załącza się ale na takiej mocy że nie jest w stanie przepalić nawet kartki papieru. W machu teoretycznie jest możliwość regulacji mocy ale to nie działa.
-
- Posty w temacie: 3
zasadniczo jest poprawny jako że większość automatyki wejścia ustawione ma jako PNP. (wszak tak miłe Ci standardy)
A biorąc się za budowę(składanie) sterowania należy wykazać się minimum wiedzy
działa, działa,
Ale jeżeli podajesz PWM prosto z Macha to poćwicz różne ustawienia częstotliwości podstawowej tego wyjścia.
Albo pomiędzy jakaś pluskwa konwertująca PWM na napięcie - bo możliwe że laserowi będzie łatwiej czytać napięcie niż z analizować cyfrową postać tego sygnału. ( bym się zdziwił że chińczyk preferuje wejście PWM zamiast napięciowego. Częstotliwość, jako informacja, no może ale nie to).
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 15
do tuxcnc przy tej płycie mój układ działa dla niejednego będzie to pomocne do uruchomienia modułu laserowego , ty komentujesz , poprawiasz słownictwo , zaprzeczasz działaniu , ale nic dobrego nie wnosisz ! jaka pomoc z twojej strony ? daj schemat , napisz jak uruchomić poprawnie !
-
- Posty w temacie: 6
"U mnie działa" to żaden argument na poprawność układu, a "dla niejednego" to żaden luksus, bo powinno być "dla każdego".
Znalazłem schemat tego generatorka:

Układ wyjściowy jest w prawym górnym rogu.
W stanie wysokim układ wyjściowy sprowadza się do rezystora 1k do plusa zasilania. Jest to oczywiście jakiś sygnał i da się go wykorzystać, jeśli następny stopień można wysterować takim sygnałem.
Ale w stanie niskim układ wyjściowy sprowadza się do zwarcia do masy, więc kolektor transoptora dajesz na niższy potencjał niż emiter.
Dotarło?
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 15
gratuluje.... przerabiałem to na tej płycie z aromstick m50 !!! jakos mi nie poszło .... hmmmmmm... ale pewnie to mój błąd ....ale jakoś miałem farta i mi się trafiło ze teraz działa ok . tak w nawiasie do tej płyty płynne sterowanie to pwm arduino z osi z