Jaki program do fakturowania / zarządzania polecicie

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Autor tematu
maciek95k
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3

Jaki program do fakturowania / zarządzania polecicie

Post napisał: maciek95k » 01 kwie 2022, 21:57

Mam pytanie tak jak w tytule. Szukam programu do fakturowania / zarządzania przedsiębiorstwem.
Przeglądam aktualnie różne rozwiązania i każde z nich ma tylko część funkcjonalności które mają dla mnie znaczenie. Cechy jakie powinien mieć program/narzędzie:
-działać online/chmurze/przeglądarce (zwał jak zwał)
-zaawansowana obsługa magazynów wraz z produkcją (tworzenie zestawów i zlecanie produkcji)
-możliwość bezpośredniej integracji z kontem bankowym
Jeśli ktoś się chce pochwalić czego używa, jakie ma wady/zalety etc to będę wdzięczny.

PS. Pytanie jest bardzo proste i prosiłbym o nie offtopowanie, nie prowadzenie dyskusji w kierunku po co mi to, że to bez sensu, że wystarczy excel itd. :)

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Re: Jaki program do fakturowania / zarządzania polecicie

Post napisał: kamar » 02 kwie 2022, 07:04

Od sześciu lat używam wFirmy. Na mje potrzeby w sam raz, choć co rok drożej.
Z rozbudowanym magazynem to prawie dwa tys.rocznie. U mnie księgowość z kadrami to 1.400 brutto.

Autor tematu
maciek95k

Post napisał: maciek95k » 02 kwie 2022, 13:10

Dzięki za odpowiedź. Właśnie póki co jestem najbliżej wFirmy. Z wad jakie posiada to:
-pełna integracja tylko z Alior Bankiem (nie chcę przenosić tam konta swojej firmy)
-moduł bankowości online tylko w module z księgowością podobnie jak skanowanie wydatków z OCR
Inne jakie jeszcze przeglądałem to:
-Comarch Optima
-Comarch ERP XT
-Subiekt GT i Subiekt 123
W każdym czegoś brak albo ma jakieś wady. Ech, trudny wybór :)

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 02 kwie 2022, 17:01

maciek95k pisze:
02 kwie 2022, 13:10
Z wad jakie posiada to:
-pełna integracja tylko z Alior Bankiem (nie chcę przenosić tam konta swojej firmy)
Dla mnie to akurat zaleta :) Nie lubię zbytnio integrować kasy z automatem :) Już się poświęcę i przelewów dopilnuję jak mi na czas przypomną.

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: tristar0 » 03 kwie 2022, 08:00

Tu można coś wybrać dla siebie i nie drogo a dość proste środowisko
https://www.firmatec.pl/
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 03 kwie 2022, 09:22

To nie ten poziom :) W takich programach, najważniejsze dla mnie jest śledzenie i reagowanie na wszelkie zmiany przepisów podatkowych
czy ubezpieczeniowych. Fakturę, podatki czy magazyn to faktycznie miałem latami na exelu i działało :) Tu mam pewność działania zgodnie z przepisami bez ich znajomości.

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: tristar0 » 03 kwie 2022, 09:31

kamar pisze: najważniejsze dla mnie jest śledzenie i reagowanie na wszelkie zmiany przepisów podatkowych
ja od tego mam księgową która ma być w tym oblatana .
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 03 kwie 2022, 09:39

A ja mam wFirmę zamiast księgowej, w sumie taniej a pewniej .

Autor tematu
maciek95k

Post napisał: maciek95k » 03 kwie 2022, 12:23

Widzicie, każdy ma to co mu najbardziej odpowiada. Prowadzenie tego w excelu odpada. Jeśli jeszcze robi to jedna osoba i nie jest tego zbyt wiele to może się da, ale w przeciwnym razie...
Ja niestety mam dużo różnych produktów i wiele z nich współdzieli te same elementy dlatego najprostszy magazyn i opcja tworzenia kompletów to zbyt mało. Musi być to uzupełnione o moduł produkcji.
kamar pisze:Dla mnie to akurat zaleta :) Nie lubię zbytnio integrować kasy z automatem :) Już się poświęcę i przelewów dopilnuję jak mi na czas przypomną.

Ja z kolei dążę do tego, żeby zintegrować co tylko się da. Jeśli coś może robić się automatycznie to niech się robi.
Dlatego przeglądałem ofertę Insert'a ponieważ moje biuro rachunkowe z niego korzysta i szukałem możliwości integracji mojego systemu z ich. Niestety przez tzw. portal biura do dyspozycji w chmurze jest tylko Subiekt 123 który nie ma nawet podstawowej obsługi magazynu.
Mój bank (ING) oferuje program do faktur. Tutaj byłaby od razu integracja z bankowością. Jest nawet magazyn ale ten z kolei jest bardzo podstawowy i nie oferuje nawet kompletacji. O produkcji już nawet nie wspominając.

Produkty Comarch'u mają duże możliwości ale też cena jest nieco wyższa a same systemy zdecydowanie bardziej rozbudowane (interfejs użytkownika etc), dlatego nie będę się decydował na nie w tej chwili. Kto wie, może kiedyś : )

Póki co przetestuję wfirmę. Ciekawostką jest to, że cena za miesiąc jest dokładnie 1/12 ceny rocznej. Przeważnie im dłuższy okres tym taniej wychodzi no ale cóż. Kupię na miesiąc i potestujemy : )

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 03 kwie 2022, 12:37

maciek95k pisze:
03 kwie 2022, 12:23
ponieważ moje biuro rachunkowe z niego korzysta i szukałem możliwości integracji mojego systemu z ich.
Jak pisałem wyżej, tu jest zasadnicza różnica w potrzebach. Ja nie korzystam z usług biura rachunkowego i program musi mi załatwiać księgowość, kadry , ZUS, podatki itd, itp.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”