Na poczatku chcialbym pogratulowac naprawde swietnego forum ktore pomoglo mi zrozumiec budowe i zasady dzialania maszyn cnc.Niestety mam kilka pytan,zwiazanych z elektronika a mianowicie zasady doboru zasilaczy i sterownikow do silnikow krokowych.Wiem ze moge znalesc wiele informacji na forum ale jakos nie moge sie odnalesc.No wiec na poczatek.Jestem w posiadaniu takiego ow silnika -FL57STH76-2808B-1. Wedlug opisu producenta sa trzy opcje tego silnika,wyglada na to ze moj to unipolarny ( chyba ).Na silniku opis 2,8A i 2,8V.I tu nasuwa sie pytanie,jaki zasilacz do tego silnika?Na stronie ( Akcesoria CNC ) znalazlem wzor na obliczene tego zasilacza ( 2,8V x 20 = 56v ) czy aby to tak jest czy moze powinienem wiedziec cos wiecej,bo np: jezeli mialbym silnik 5,46v ( moge miec taki za free ) to wedlug tego wzoru zasilacz musial by byc prawie 110v ?Jak znam zycie to pewnie cos pominolem.Mam tez trzy sterowniki ( dostalem od znajomego :0) za free ) sterowniki to 36V 2.5A MAX,czy jest jaka kolwiek mozliwosc podlaczenia tego silnika z tymi sterownikami ?
No i jeszcze jedno,moze to nie zupelnie elektronika,no ale spytac chyba moge.Jezeli mowimy o tych wszystkich sterownikach z pelnym krokiem i mikro krokiem,to czy jakbym uzyl sterownika z pelnym krokiem i na silniku zamontowal przekladnie np: 1:16 lub 1:32 to czy to by dzialalo tak samo jak sterownik z mikrokrokiem?No to by chyba bylo na tyle.Wiec z gory dziekuje za jaka kilwiek pomoc.Jeszcze raz gratuluje forum.

Jeszcze jedno,zalaczam plik z opisem silnika jakby ktos chcial sobie zerknac.