Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.
Re: Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.
Co możesz odebrać, po pół roku? To tylko sposób rozliczenia. Energia jest tylko w czasie rzeczywistym w sieci.
Dodane 4 minuty 44 sekundy:
Nie ma. Masz kilka instalacji PV na wsi. Pełnia lata, z pełnym nasłonecznieniem. Kilka instalacji, a wszyscy w pracy. Działają tylko klimatyzacje lub lodówki. To co ma ją odebrać? W sieci lokalnej NN wzrasta napięcie i pyk automatyka odłącza. Ty nie wiesz jak to działa?
Wiedziałem, że jesteś dyletantem.
Dodane 4 minuty 44 sekundy:
Nie ma. Masz kilka instalacji PV na wsi. Pełnia lata, z pełnym nasłonecznieniem. Kilka instalacji, a wszyscy w pracy. Działają tylko klimatyzacje lub lodówki. To co ma ją odebrać? W sieci lokalnej NN wzrasta napięcie i pyk automatyka odłącza. Ty nie wiesz jak to działa?
Wiedziałem, że jesteś dyletantem.
,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 50
Od początku piszę że tak się odbiera nadprodukcję energii a ty chcesz mi wmówić że nie jest tak tylko tak jak ty piszesz. Jak zwał tak zwał, idea jest ta sama, niech będzie na twoje.
Jak sieci NN mają 60 lat i są niskiej jakości to tak się dzieje, sieć NN nie jest w stanie odebrać nadmiaru prądu i napięcie rośnie. Na szczęście na jednym trafo jest co najwyżej kilka domów, więc nie ma z tym problemu. Wszystko idzie ładnie do trafo a potem do SN. A jak nie idzie bo w gniazdku jest 240v to administrator danego trafa obniża napięcie sieciowe do minimalnego i wszystko gra. Także mój mały orionku noe skacz bo w tej kwestii jeszcze mało się nasłuchałeś od "specjalistów" równych tobie.
Jak sieci NN mają 60 lat i są niskiej jakości to tak się dzieje, sieć NN nie jest w stanie odebrać nadmiaru prądu i napięcie rośnie. Na szczęście na jednym trafo jest co najwyżej kilka domów, więc nie ma z tym problemu. Wszystko idzie ładnie do trafo a potem do SN. A jak nie idzie bo w gniazdku jest 240v to administrator danego trafa obniża napięcie sieciowe do minimalnego i wszystko gra. Także mój mały orionku noe skacz bo w tej kwestii jeszcze mało się nasłuchałeś od "specjalistów" równych tobie.
Ta tylko ten administrator przyjedzie za tydzień. A za tydzień pogoda się zmieni i znów trzeba podnieść. Dlatego od tego odchodzą, bo system już się dereguluje. Na ko;ci tej Lini para idzie w atmosferę. Ktoś za to musi zapłacić, bo nie ma darmowych obiadów. Za dużo tego jest. W mieście takich problemów nie ma, bo odbiorców dużo, ale tam z kolei nie bardzo jest gdzie montować.
To nie jest takie proste, jak ci się zdaje, że jak ty, posmerasz żarówkę, to się w elektrowni zaśmieją.
To nie jest takie proste, jak ci się zdaje, że jak ty, posmerasz żarówkę, to się w elektrowni zaśmieją.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 78
Żebyś po montazu PV się za mocno nie rozczarował. Z tego co wiem to twoja produkcja musi być zużyta przez sąsiadów z którymi jesteś podpięty do jednego transformatora. Nie ma jak przejść do SN. Bynajmniej narazie. Także jak jest dużo sąsiadów i nie maja PV to jest szansa, ze będziesz oddawał do sieci… z tym obniżaniem napięcia w sieci to tez nie tak do końca.. sam walczyłem z tauronem chyba z 4 lata żeby mi podniesli bo miałem za niskie. A od firm montujących PV wiem, ze w druga strone tez bywa ciężko. Lepiej jak kilku sąsiadów się upomni…
Dodane 7 minuty 49 sekundy:
Oczywiście nie ma co panikować na zapas.
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…
Można teoretycznie tę energię magazynować. Stąd taka podnieta wodorem. Wytworzyć się go da dość łatwo, ale przechowywać i powtórnie zamienić na prąd już nie. Cała sprawność procesu na poziomie między fotosyntezą, a silnikiem parowym. Taka to rewelacja. W ogniwie paliwowym sprawność będzie większa, ale to bardzo drogie urządzenie i cena raczej nie spadnie ze względu na materiały.
Na razie technika nie nadąża za ideologią, a tempo jest zbyt duże.
Na razie technika nie nadąża za ideologią, a tempo jest zbyt duże.
-
Bo magazynowanie energii na wielka skale jest nieopłacalne. Mozna mieć bateryjki, żeby nam wystarczyło do rana, ale na zimę sobie tego niewyobrażam. Dlatego „magazynowanie w sieci” ma sens, ale nie można się nastawiać, ze to co w lecie „wyprodukujemy” w 80% (do 10kw) w zimie odbierzemy..
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 50
Co który to lepszy specjalista widzę....
Napięcie na transformatorze obniża się do minimalnego poziomu dopuszczalnego prawem aby ostatni użytkownik linii NN je osiągał w gniazdku. Ustawia się raz i do widzenia. 45 kWp przy kilku odbiorcach na jednej sieci NN podwyższa napięcie o ok 10-15V na fazę (w systemie instalacji pv trójfazowej). Dlatego napięcie ustawia się gdy jest spodziewana minimalna produkcja z pv na danym odcinku. Generalnie na wsiach gdzie moc przyłączy jest na poziomie 15kW i odbiorców na jedno trafo jest mało nie ma z tym wgl problemu.
Co do przepływu prądu przez transformator i czy nadprodukcja przechodzi na stronę SN to nie będę się trudził bo to wiedza na poziomie 7 klasy podstawówki. Pan z Taurona to po prostu typowy idiota. W pewnym sensie można usprawiedliwić jego idiotyzm tym że nie jest człowiekiem kompetentnym. On ma za zadanie sprzedawać energię a nie namawiać żeby ktoś ją sobie produkował sam. Każdy dostawca ma obowiązek odebrać nadwyżkę i kropka. Nie ma tu żadnych dywagacji w tej kwestii. Zaufana osoba w PGE wyraźnie zaznaczyła mi że są w stanie odebrać każdą ilość energii. Kwestia jakości sieci.
Napięcie na transformatorze obniża się do minimalnego poziomu dopuszczalnego prawem aby ostatni użytkownik linii NN je osiągał w gniazdku. Ustawia się raz i do widzenia. 45 kWp przy kilku odbiorcach na jednej sieci NN podwyższa napięcie o ok 10-15V na fazę (w systemie instalacji pv trójfazowej). Dlatego napięcie ustawia się gdy jest spodziewana minimalna produkcja z pv na danym odcinku. Generalnie na wsiach gdzie moc przyłączy jest na poziomie 15kW i odbiorców na jedno trafo jest mało nie ma z tym wgl problemu.
Co do przepływu prądu przez transformator i czy nadprodukcja przechodzi na stronę SN to nie będę się trudził bo to wiedza na poziomie 7 klasy podstawówki. Pan z Taurona to po prostu typowy idiota. W pewnym sensie można usprawiedliwić jego idiotyzm tym że nie jest człowiekiem kompetentnym. On ma za zadanie sprzedawać energię a nie namawiać żeby ktoś ją sobie produkował sam. Każdy dostawca ma obowiązek odebrać nadwyżkę i kropka. Nie ma tu żadnych dywagacji w tej kwestii. Zaufana osoba w PGE wyraźnie zaznaczyła mi że są w stanie odebrać każdą ilość energii. Kwestia jakości sieci.
-
Bardzo optymistycznie podchodzisz do tematu…
oczywiście żeby nie było, ze neguje PV.. sam jestem na etapie montażu…
Ma sens dla wytwórcy i tylko dla niego, bo wszyscy inni do tego cudu dopłacają.
Może kiedyś to się zmieni. Zaświeci słoneczko włączy się klima, pralka, lodówka, prasowarka, autonomiczny odkurzacz, wibrator żony i wytworzona energia zostanie zużyta, bez,, magazynowania w sieci". Słonko zasłoni chmura, wszystko się wyłączy.
Jak wyjdzie, znów się włączy i dokończy. Wszyscy zadowoleni. No może poza żoną.
Może kiedyś to się zmieni. Zaświeci słoneczko włączy się klima, pralka, lodówka, prasowarka, autonomiczny odkurzacz, wibrator żony i wytworzona energia zostanie zużyta, bez,, magazynowania w sieci". Słonko zasłoni chmura, wszystko się wyłączy.
Jak wyjdzie, znów się włączy i dokończy. Wszyscy zadowoleni. No może poza żoną.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 47
Oczywiście że transformator działa w obie strony, ale tylko w zakresie mocy znamionowej.
Do tego w sieci są spadki napięć, moc bierna itp.
Także sprawa jest bardziej skomplikowana...