Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

walcu23
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 50

Re: Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.

Post napisał: walcu23 » 11 lut 2022, 10:24

orion32 pisze:
11 lut 2022, 09:33
Masz pojęcie o elektroenergetyce chłopaczku. Nie problem podlączyć wiele niestabilnych źródeł i załatwić ogólny bleck out.
Więcej o tym z tobą nie będę dyskutował, bo jesteś. dyletantem.
Myśl trochę ....l.. a nie powtarzaj sasinowych bredni. Jak sobie założę 10kW na dach to pokryje to moje roczne zapotrzebowanie na energię. Mam w du*** ekologię tak jak nasz rząd. Dlatego nie chcę uszczęśliwiać świata tylko zrobić sobie dobrze. Ale pisowcy chcą robić tylko gorzej więc najpierw poblokowali wiatraki a teraz chcą to samo zrobić z fotowoltaiką. I nie opowiadaj tych swoich sfermentowanych mądrości bo śmierdzi na całym forum.

Bez inwektyw - proszę - uprzejmie ( na razie)
pukury

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 69

Post napisał: strikexp » 11 lut 2022, 10:36

To sobie załóż, jakby te panele fotowoltaiczne były takie super to nie dzwonili by po ludziach i nie wciskali.
Realia są takie że wydajesz na to wiele tysięcy a rachunki jak płaciłeś tak płacisz, tyle że trochę niższe. Myślę że zwraca się to 20-30 lat. I jeszcze jak nie ma zasilania w sieci to Ty też nie masz :D

walcu23

Post napisał: walcu23 » 11 lut 2022, 10:41

A to tak z autopsji wiesz czy ktoś pokroju orionka opowiadał i powtarzasz?
Moja instalacja 9.9 kWp kosztowała 24000, założę sobie sam, a zwróci się w ok 5 lat. Tak jak innym którzy tak zrobili. A naganiacze biorą za taką instalacje ok 45000, dlatego dzwonią bo to biznes.
Aa i jak nie ma zasilania w sieci bez paneli to nikt nie ma

Daniu
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 78

Post napisał: Daniu » 11 lut 2022, 11:37

walcu23 pisze:
11 lut 2022, 10:41
Aa i jak nie ma zasilania w sieci bez paneli to nikt nie ma
Z panelami tez nikt nie ma. Chyba, ze ma off-grida…
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…

walcu23

Post napisał: walcu23 » 11 lut 2022, 12:28

To samo przecież napisałem. Nie ważne czy panele są czy nie, jak w sieci nie ma to nikt nie ma. Ani ten z panelami ani ten bez..

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 60

Post napisał: jasiu... » 11 lut 2022, 14:51

drzasiek90 pisze:
10 lut 2022, 20:55
Węglowy wcale nie musi być kopciuch tylko trzeba umieć palić.
Tak, tylko że Unia sobie wymyśliła, że za każdy atom węgla, który łączy się obojętnie jak z dwoma atomami tlenu, trzeba płacić. Za każdą tonę CO2 państwa płacą ponad 90 euro. To ile kilogramów CO2 otrzymasz, spalając tonę węgla?

Paradoksalnie, kopciuch można uważać za ekologiczniejszy, bo w nim sporo węgla zostaje niespalone, jako sadza. A za sadzę się nie płaci, można ją filtrować, tylko po co?
senio pisze:
11 lut 2022, 09:54
Popiół powiadasz jest bee. Podjedź na Cumbre Vieja i popatrz jak to wygląda.
Tam już wygasło, ale możesz popłynąć na Stromboli z Tropei. Tyle, że ty mylisz popioły. Z wulkanu nie wylatuje sadza, jak z byle jakiego pieca. Poza tym sadza to mały pikuś, płacisz za CO2, które powstanie nawet w najczystszym piecu, a tego nie widać.

orion32
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 58

Post napisał: orion32 » 11 lut 2022, 15:02

walcu23 pisze:
11 lut 2022, 10:24
orion32 pisze:
11 lut 2022, 09:33
Masz pojęcie o elektroenergetyce chłopaczku. Nie problem podlączyć wiele niestabilnych źródeł i załatwić ogólny bleck out.
Więcej o tym z tobą nie będę dyskutował, bo jesteś. dyletantem.
Myśl trochę ....l.. a nie powtarzaj sasinowych bredni. Jak sobie założę 10kW na dach to pokryje to moje roczne zapotrzebowanie na energię. Mam w du*** ekologię tak jak nasz rząd. Dlatego nie chcę uszczęśliwiać świata tylko zrobić sobie dobrze. Ale pisowcy chcą robić tylko gorzej więc najpierw poblokowali wiatraki a teraz chcą to samo zrobić z fotowoltaiką. I nie opowiadaj tych swoich sfermentowanych mądrości bo śmierdzi na całym forum.

Bez inwektyw - proszę - uprzejmie ( na razie)
pukury
Pokryje ci pod warunkiem, że go zakumulujesz. Nie robisz tego, więc to ty bredzisz. Po prostu zimą czerpiesz prąd z elektrowni konwencjonalnych. Latem te elektrownie wypuszczają parę do atmosfery, żeby utrzymać stabilność systemu. Taka to ekonomia i pseudoekologia. Tyle, że trzeba wiedzieć jak działa system elektroenegetyczny. Nie pleć bzdur że sobie założysz panele i prądu na rok naprodukujesz. Dlatego teraz zmieniono system rozlicze;, z quasiprosumenckiego, na prosumencki, że sprzedażą nadwyżek. Po to to zrobiono, aby ograniczyć ilość tego śmiecia w systemie.
,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.

walcu23

Post napisał: walcu23 » 11 lut 2022, 15:52

Ja nie wiem skąd się to bierze ten twój debilny sposób interpretacji tekstu czytanego....
Prąd nadmiarowy wprowadzony do sieci NN czy dalej SN nie znika tylko płynie... Wg twojej teorii gdzieś się magazynuje tylko nie wiadomo gdzie... Potem ten nadmiar możesz sobie odebrać z elektrowni węglowej. Oczywiście że to nie jest ekologia. Sam o tym ci napisałem że mam gdzieś ekologię tak jak Pinokio. Dbam o swój interes. Zupełnie odwrotnie niż pinokio z ekipą. Nie wiem czego tu nie rozumiesz. Też znasz jakieś historie o nieopłacalności jak strike?
Ciekawe dlaczego zapomnieli w nowym systemie dla nievatowców wyrównać stratę 23% jaką ponoszą odbiorcy przy zakupie i sprzedaży energii, skoro już chcą być tak bardzo sprawiedliwi i prawi..

orion32
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 58

Post napisał: orion32 » 11 lut 2022, 16:07

Ty mi nie mów jak działa system elektroenergetyczny, bo ja to doskonałe wiem. To twoja teza, że produkujesz prąd na cały rok. To skąd się ten prąd bierze zimą, kiedy twoja fotowoltaika nie działa?
Ten prąd nadmiarowy płynie pod warunkiem, że ktoś go odbiera. Jeśli jest nadprodukcja, to przy przekroczeniu napięcia znamionowego o 10%,automatyka odłącza inwerter i załącza gdy spadnie. Objawia się pulsowaniem napięcia w sieci widocznym jako mruganie oświetlenia. Jeśli jest duża nadprodukcja, to turbiny pracują na możliwie najmniejszym obciążeniu, a para jest wypuszczana do atmosfery, bo kocioł musi utrzymać parametry temperaturę, ciśnienie i ilość, aby w razie nadejścia chmurki, można było zwiększyć wytwarzaną moc.
Taki to jest sens ideologi, gdy technologia nie nadąża.
Inaczej byłoby gdybyś miał magazyn. Ładujesz go w czasie nadprodukcji, opróżniasz przy niedobrze. Koszty jednak powodują, że to przedsięwzięcie traci sens.
Nie od tego jest Rząd, aby dobrze robić takim jak ty, tylko żeby system był stabilny. Jak będzie blackout, to i twoja fotowoltaika jest nieprzydatną. Gdybyś był prawdziwym prosumentem, z magazynem, to miałbyś to w poważaniu.
Za trudne? Powtórzyć?
,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.

walcu23

Post napisał: walcu23 » 11 lut 2022, 16:29

Widać się zapominasz bo tłumaczyłem jak krowie na rowie że dokladnie tak działa oddawanie energii i odbieranie jej zimą. Skleroza widać swoje robi.
Skoro tak dobrze znasz się na systemach elektroenergetycznych to jakim prawem śmiesz twierdzić że nie da się odebrać energii wytworzonej z paneli? Czyżby wszyscy w pewnych okresach czasu w dzień robili magiczne pyk i odliczali się od prądu? Ale zaraz, przecież wtedy żarówki by nie migały... Debilna teoria jak wszystkie twoje w tym aspekcie. Instalacje pv robią prąd najintensywniej latem, w dzień cały przemysł pracuje pełną parą. I ty wysuwasz wnioski że nie ma kto tego odebrać i dlatego falownik odcina instalacje od sieci po napięcie rośnie do 254V... Większej durnoty noe słyszałem.... Słyszałem że dzieje się tak bo sieci energetyczne to szmelc nieprzystosowany do pracy w takim charakterze w jakim się tego teraz oczekuje...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”