Ty mi nie mów jak działa system elektroenergetyczny, bo ja to doskonałe wiem. To twoja teza, że produkujesz prąd na cały rok. To skąd się ten prąd bierze zimą, kiedy twoja fotowoltaika nie działa?
Ten prąd nadmiarowy płynie pod warunkiem, że ktoś go odbiera. Jeśli jest nadprodukcja, to przy przekroczeniu napięcia znamionowego o 10%,automatyka odłącza inwerter i załącza gdy spadnie. Objawia się pulsowaniem napięcia w sieci widocznym jako mruganie oświetlenia. Jeśli jest duża nadprodukcja, to turbiny pracują na możliwie najmniejszym obciążeniu, a para jest wypuszczana do atmosfery, bo kocioł musi utrzymać parametry temperaturę, ciśnienie i ilość, aby w razie nadejścia chmurki, można było zwiększyć wytwarzaną moc.
Taki to jest sens ideologi, gdy technologia nie nadąża.
Inaczej byłoby gdybyś miał magazyn. Ładujesz go w czasie nadprodukcji, opróżniasz przy niedobrze. Koszty jednak powodują, że to przedsięwzięcie traci sens.
Nie od tego jest Rząd, aby dobrze robić takim jak ty, tylko żeby system był stabilny. Jak będzie blackout, to i twoja fotowoltaika jest nieprzydatną. Gdybyś był prawdziwym prosumentem, z magazynem, to miałbyś to w poważaniu.
Za trudne? Powtórzyć?
,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.