Wiertarka promieniowa

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

nivr1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Re: Wiertarka promieniowa

Post napisał: nivr1 » 10 lut 2022, 19:24

tuxcnc pisze:
10 lut 2022, 18:55
nivr1 pisze:
10 lut 2022, 17:20
Za 6 tysięcy bym się nie spodziewał dokładnej maszyny, tym bardziej że kolumnowe w dupę dostają solidnie😃 chyba że planujesz remont, to można rozważyć zakup tej sztuki.
Nie i nie.

Nie istnieje związek pomiędzy ceną a stanem technicznym.
Mówiąc inaczej, nie jest prawdą że jak coś jest drogie to musi być dobre, albo że jak jest dobre to musi być drogie.
Zawsze stan techniczny jest jaki jest, a cena jest taka jaką ktoś jest gotowy zapłacić.

A z tym dostawaniem w dupę, też niekoniecznie. O ile nikt promieniówki nie stawiał w warsztacie serwisowym, to wiertarki kolumnowe jak najbardziej i czasem bardziej się kurzyły niż pracowały.
Gdzie nie spojrze na Twoje wypowiedzi, to wszystko negujesz. Tak się składa, że nikt nie sprzeda dobrej promieniówki w cenie złomu. Możesz sobie pisać teorie o braku związku cena/jakoś, ale ten związek był, jest i będzie.

Ad2.
Tak się składa, że mam promieniówkę i zgodzę się że można trafić na dobry egzemplarz. Lecz większość z nich pracowała przy ciężkiej orce na produkcji lub na warsztatach remontowych. Ten biały kruk o którym mówisz w dobrym stanie niestety nie będzie kosztował 6000 zł za 4 tony żeliwa i stali. Sorry. No chyba że za dobry stan uważasz - wrzeciono się kręci? Kręci.

Dodane 3 minuty 49 sekundy:
nivr1 pisze:
10 lut 2022, 17:20
blasterpl pisze:
10 lut 2022, 07:31
Na opcji frezowania to mi nie zależy (mam frezarkę).
No taka kolumnowa to by była fajna rzecz .
Za 6 tysięcy bym się nie spodziewał dokładnej maszyny, tym bardziej że kolumnowe w dupę dostają solidnie😃 chyba że planujesz remont, to można rozważyć zakup tej sztuki.
Oczywiście chodziło mi o promieniówkę nie kolumnowa. Myślę o jednym pisze o drugim.

bear
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: bear » 10 lut 2022, 22:46

tuxcnc pisze:A z tym dostawaniem w dupę, też niekoniecznie. O ile nikt promieniówki nie stawiał w warsztacie serwisowym, to wiertarki kolumnowe jak najbardziej i czasem bardziej się kurzyły niż pracowały.

Tylko powiedz kto te promieniówki czy kolumnowe kupował bo na pewno nie Pan Franio do celów prywatnych nawet jeśli jakimś cudem było go na taką nową maszynę stać i miał możliwość ją kupić. Przecież tego typu maszyny szły wyłącznie na produkcję lub do zakładów remontowych a tam nie stygły. Większość z nich jest wytłuczonych do granic możliwości z kwalifikacją tylko do kapitalnego remontu. Nawet jeśli rzeczywiście znajdziemy jakąś fajną sztukę to na pewno nie za cenę złomu.

Autor tematu
blasterpl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: blasterpl » 15 lut 2022, 18:28

Dzis rano szybka akcja i po południu u mnie stoi już taka oto wiertarka , Ixion BSS40. Przyjechała z Niemiec gdzie sprzedający twierdzi , ze jest problem z elektryka.Elektryka już rozgrzebana :evil: Ma ktoś z kolegów może jakakolwiek dokumentacje to niej :?:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”