Używanie Windows 8 i Windows Vista przy porównywaniu systemów operacyjnych jest jak kopanie leżącego, albo wyścigi z kulawym.
Ale żeby nie być gołosłownym - ze stoperem w ręku odpaliłem Thinkpada X250. Procesor- Core I5-5300U - całkiem porównywalny z procesorem autora wątku (link do porównania: https://cpu.userbenchmark.com/Compare/I ... 34vsm16790 ) - 8GB Ram, 250GB SSD, Windows 10 - od włącznia (ze stany wyłączony - nie "uspiony") do ekranu logowania - 15s, od ekranu logowania do puplitu (wraz z wpisaniem hasła) - kolejne 15s.
Jeśli chodzi o czas startu systemu - SSD robi naprawdę dużą różnicę, ten sam efekt jeśli chodzi o uruchamianie programów.
Mogę na tym systemie odaplić freeCad i sobie porysować, mogę pograć w "Poly Bridge 2" albo "Noita" (bardziej złożone gry można sobie darować bo wydajność grafiki nie pozwala - ale dla kawału odpaliłem parę tytułów (Overwatch, TF2) - czasem nawet się uruchamiały

Swoją drogąkupiłem go 3 miesiące temu (oczywiście - nie jest nowy, "refurbisched") - w duzym stopniu ze względu na małe wymiary oraz gniazdo ethernet - potrzebowałem małego, super-przenośnego komputera który można podpiąć do maszyny i zgrać logi albo zrobić coś pożytecznego w pociągu.
IMHO - wielu osobom wcale nie potrzeba nic silniejszego.