Termometr do 1350 z aliexpress
Re: Termometr do 1350 z aliexpress
Nie żartuj. Jak coś kosztuje 40zl, to jest nie wzorcówslne. Samo wzorcwanie, przewyższyłoby koszt urządzenia.
,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
A pod jakim ciśnieniem robiłeś pomiar? U mnie teraz jest 987,5hPa czyli temperatura wrzenia powinna wynosić około 99,32°C.tuxcnc pisze:Woda nie wrze w 99,3 °C

zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
No niestety barometru się nie dorobiłem.
Swoją drogą to ciekawy dowód na potwierdzenie zasady, że kłamstwo powtórzone tysiąc razy staje się prawdą...
Doskonale wiem o zależności temperatury wrzenia od ciśnienia, ale jak mnie ktoś obudzi w nocy i zapyta w jakiej temperaturze wrze woda, to odpowiem że 100 °C Celsjusza...
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 13
0.7 stopnia przecież to się mieści w tolerancji.tuxcnc pisze: ↑19 gru 2021, 15:50https://aliexpress.com/item/32841905222.html
Zakupiłem urządzenie i nie jestem zachwycony.
Woda nie wrze w 99,3 °C...
Ktoś próbował to cudo wyskalować i wywzorcować ?

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Proponuję przypisać to myśleniu praktycznemu, a nie politycznemu. W praktyce robi się pierwsze przybliżenie, np g=10m/s², a potem korekty z oceną sensowności ich zastosowania. 
Każde działanie to zmienny proces. Obróbka zgrubna, dokładna, wykańczająca (prawidłowo wykończeniowa), degradacja w czasie użytkowania i koniec planowany lub awaria.
Ciśnienie mierzę za pomocą BMP280 i BMP180 (dokładność 0.06hPa).
Jeśli 99,3 to za mało to można jeszcze łyżeczkę kwasku cytrynowego do gotującej się wody dodać.

Każde działanie to zmienny proces. Obróbka zgrubna, dokładna, wykańczająca (prawidłowo wykończeniowa), degradacja w czasie użytkowania i koniec planowany lub awaria.
Ciśnienie mierzę za pomocą BMP280 i BMP180 (dokładność 0.06hPa).
Tolerancja dotyczy zakresu, a 0°C i 100°C to jest praktyczny punkt referencyjny do kalibracji termometrów. Dawniej tradycyjne miały w tych miejscach czerwone kreseczki...prosteiszkuteczneWynalazki pisze:przecież to się mieści w tolerancji
Jeśli 99,3 to za mało to można jeszcze łyżeczkę kwasku cytrynowego do gotującej się wody dodać.

ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
To będzie zależeć od twardości wody i udziału rozpuszczonych soli. Oba czynniki są mocno zróżnicowane, zależy skąd dokładnie (i kiedy w ciągu roku) pochodzi kranówka. Kalibracja sprzętu pomiarowego od tej strony to będzie uciążliwe rozszczepianie włosa na czworo. Jak chcesz użyć metody z mieszaniną kalibracyjną to spirytus może sprawdzi się lepiej? Azeotropia zapewni mu stały skład i temperaturę wrzenia, a destylacja zminimalizuje domieszki soli. Zostaje pomiar ciśnienia i kompensacja.
Przy zabieraniu się za sprawdzanie i poprawianie fabryki można się jeszcze spodziewać nieliniowości sensora w zakresie pomiarowym, czyli prawidłowa kalibracja może wymagać > 2 punktów, a konkretne wartości będą zależeć od przewidzianej aplikacji.
Przy zabieraniu się za sprawdzanie i poprawianie fabryki można się jeszcze spodziewać nieliniowości sensora w zakresie pomiarowym, czyli prawidłowa kalibracja może wymagać > 2 punktów, a konkretne wartości będą zależeć od przewidzianej aplikacji.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
O kwasku cytrynowym wiem z tematu o cynowaniu we wrzątku stopem cyny z bizmutem. Uzyskuje się parę stopni więcej ale stężenie jest dużo większe niż te miligramy na litr związków niewęglanowych niewytrącających się z wrzącej wody kranowej.
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ