szopenn pisze: ↑14 gru 2021, 17:06
.... Na poddaszu robiłem 250 metrów, nie poszło mi to w jeden dzień wręcz rozłożyłem tą robotę na jakieś 2 miesiące. Płyty od których zacząłem dostały skurczu bez obecności słońca, bez obecności temperatury, i były to płyty czołowego producenta dobrej jakości - waga 16kg
1m3. Na sam koniec roboty leciałem pianą to tam gdzie zaczynałem było po 1 cm szczeliny gdzie dociskałem na całym strychu płyta do płyty. ......
Ciekawe co na tą technikę układania i jego czas (2 miesiące) powiedzieliby fachowcy ?
W moim przypadku poszło expresem.
5 chłopa w jeden dzień obrobili 147metrów styropianem.
Piany nie używali , kładli placki styropianu na zakładkę.
IMPULS3 pisze: ↑14 gru 2021, 18:03
WZÓR pisze:Może się odklejały bo mury nie były [dobrze] zagruntowane.
Nie od muru się odklejał tylko klej nie trzymał się styropianu. ....
Może styropian nie zawiódł , a technika jego mocowania?
.... , przeczytane w necie;
,,W przypadku instalacji ocieplenia przy wysokich temperaturach bardziej wskazana jest piana montażowa poliuretanowa.
Nie jest tak wrażliwa na szoki termiczne jak zaprawa klejowa.
Klej z kolei - dzięki nowoczesnym technologiom - może być używany nawet w temperaturze 30°C.
Ważna jest w tym przypadku technika nakładania.
Nie wystarczy mocowanie punktowe (placki) , warto zastosować klej również po obwodzie płyty.
Bez względu na użyty materiał do montażu warto przed jego wyborem skontaktować się z działem technicznym producenta kleju czy pianki.
Podpowiedzą jak prawidłowo i w jakich warunkach go stosować.''
Człowiek robi sam i myśli , że jest dobrze.... , budowlańcy robią jak robią - trudno Ich w jakiś sposób sprawdzić , kontrolować skoro [moja] wiedza w tym zakresie niewielka , oparta na news-ach z interneta .
kamar pisze: ↑14 gru 2021, 19:43
.....
Może mi ktoś wytłumaczy te współczynniki ?
Na ścianę to trzeba mur i drugie tyle styropianu a na okna wystarczy trzy szyby.
To może budować ze szkła ?
Moje okna są takie ...... , ponoć lepszejszych nie ma.
Schemat uszczelek: podwójne uszczelnienie
Rodzaj szkła: 4T/18/4/18/4T U=0,5
Dwukomorowa zespolona szyba dźwiękochłonna składająca się z:
monolitycznej szyby zewnętrznej o grubości 4mm z powłoką termoizolacyjną / ramki dystansowej o szerokości 18mm/ monolitycznej szyby wewnętrznej o grubości 4mm / ramki dystansowej 18mm / monolitycznej szyby wewnętrznej o grubości 4 mm z powłoką termoizolacyjną.
Przestrzeń międzyszybowa wypełniona mieszaniną argonu.
Współczynnik przenikania ciepła pakietu właściwy dla środkowej części oszklenia Ug ≤ 0,5 W/(m2*K).
p.s.
Porównaj z innymi.
Mariusz.