Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 323
Kontakt:

Re: Pogadajmy o cenach

Post napisał: kamar » 15 gru 2021, 05:58

senio pisze:
15 gru 2021, 00:05
Z 30 letniej chaty z 1.5 pustaka termosu już nie będzie.
I nie ma być. Metrów kwadratowych też potrzebuję odpowiednio. To się nazywa komfort życia.
Pewnie jest w tym szaleństwie metoda, jeśli dotujemy suwerenowi ceny gazu czy energii, to niech zużywa jej jak najmniej :)
Połowa ogrzewania to u mnie idzie na ogród zimowy. No cóż, taki kaprys :)

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 127

Re: Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.

Post napisał: szopenn » 15 gru 2021, 07:41

senio pisze: nowe okna plastiki dwu szybowe. I tak już musi zostać do końca.

nie wytrzymasz, jak już nie czujesz że okna są do wymiany bo firanki powiewają.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 323
Kontakt:

Post napisał: kamar » 15 gru 2021, 08:02

szopenn pisze:
15 gru 2021, 07:41
bo firanki powiewają.
Jak wiszą to i powiewają :) Prawie jak mnie te pasywne domy :)
Moje trzydziestoletnie dwuszybowe plastiki przetrzymają te dzisiejsze trzyszybowe.
A firanki powiewają bo okna mają włączoną funkcje rozszczelniania coby w smrodzie nie siedzieć :)
I tak będzie do puki we wsi nie będzie widać czym się oddycha . Wtedy się odetnę od świata.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 84

Post napisał: WZÓR » 15 gru 2021, 08:30

szopenn pisze:
14 gru 2021, 17:06
.... Na poddaszu robiłem 250 metrów, nie poszło mi to w jeden dzień wręcz rozłożyłem tą robotę na jakieś 2 miesiące. Płyty od których zacząłem dostały skurczu bez obecności słońca, bez obecności temperatury, i były to płyty czołowego producenta dobrej jakości - waga 16kg
1m3. Na sam koniec roboty leciałem pianą to tam gdzie zaczynałem było po 1 cm szczeliny gdzie dociskałem na całym strychu płyta do płyty. ......
Ciekawe co na tą technikę układania i jego czas (2 miesiące) powiedzieliby fachowcy ?
W moim przypadku poszło expresem.
5 chłopa w jeden dzień obrobili 147metrów styropianem.
Piany nie używali , kładli placki styropianu na zakładkę.
IMPULS3 pisze:
14 gru 2021, 18:03
WZÓR pisze:Może się odklejały bo mury nie były [dobrze] zagruntowane.

Nie od muru się odklejał tylko klej nie trzymał się styropianu. ....
Może styropian nie zawiódł , a technika jego mocowania?

.... , przeczytane w necie;
,,W przypadku instalacji ocieplenia przy wysokich temperaturach bardziej wskazana jest piana montażowa poliuretanowa.
Nie jest tak wrażliwa na szoki termiczne jak zaprawa klejowa.
Klej z kolei - dzięki nowoczesnym technologiom - może być używany nawet w temperaturze 30°C.
Ważna jest w tym przypadku technika nakładania.
Nie wystarczy mocowanie punktowe (placki) , warto zastosować klej również po obwodzie płyty.

Bez względu na użyty materiał do montażu warto przed jego wyborem skontaktować się z działem technicznym producenta kleju czy pianki.
Podpowiedzą jak prawidłowo i w jakich warunkach go stosować.''

Człowiek robi sam i myśli , że jest dobrze.... , budowlańcy robią jak robią - trudno Ich w jakiś sposób sprawdzić , kontrolować skoro [moja] wiedza w tym zakresie niewielka , oparta na news-ach z interneta . :mrgreen:
kamar pisze:
14 gru 2021, 19:43
.....
Może mi ktoś wytłumaczy te współczynniki ?
Na ścianę to trzeba mur i drugie tyle styropianu a na okna wystarczy trzy szyby.
To może budować ze szkła ? :)
Moje okna są takie ...... , ponoć lepszejszych nie ma. :mrgreen:
Schemat uszczelek: podwójne uszczelnienie
Rodzaj szkła: 4T/18/4/18/4T U=0,5

Dwukomorowa zespolona szyba dźwiękochłonna składająca się z:
monolitycznej szyby zewnętrznej o grubości 4mm z powłoką termoizolacyjną / ramki dystansowej o szerokości 18mm/ monolitycznej szyby wewnętrznej o grubości 4mm / ramki dystansowej 18mm / monolitycznej szyby wewnętrznej o grubości 4 mm z powłoką termoizolacyjną.
Przestrzeń międzyszybowa wypełniona mieszaniną argonu.
Współczynnik przenikania ciepła pakietu właściwy dla środkowej części oszklenia Ug ≤ 0,5 W/(m2*K).

p.s.

Porównaj z innymi.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 15 gru 2021, 08:37

kamar bardzo wątpie, w mieszkaniach w bloku wymienialiśmy okna komunistyczne jak tylko pojawiły się plastiki, może dlatego w dniu dzisiejszym nadają się już do wymiany, może jeszcze po 10 latach od naszego montażu coś w tych oknach poprawiono, ale nie sądzę bo plastik to plastik. Od okien wali ziąbem jak za dobrych dni kiedy jeszcze w bloku w piwnicy każdy pion miał kotłownie a okna były OEM że tak to ujmę. Dobrze, że te czasy minęły bo ludzie zapomnieli jak w zimie kaloryfera nie dało się dotknąć jak palacz przefujarzył i czlowiek szedł spać z uchylonym oknem żeby nad ranem zbudzić się z bolącym gardłem - było minęło bezpowrotnie. Z wentylacją ludzie też przesadzają, oczywiście jak sobie pobudujesz chałupe 80m2 z rządowego planu w zgodzie z "normami euro" i upchasz tam 6 osób to pod oknami wiaderka będziesz mógł podstawiać, ale w chałupie parterowej 200 metrów gdzie mieszka 3 osoby to problem z wentylacją i pierdami niestety nie występuję, a inni to się mogą ewentualnie śmiać ja mam to gdzieś. To jest i tak nic, popatrzcie na stare kamienice czy mieszkania, isufity 3 metry, komu tam wentylacja potrzebna? Po nocy okna otworzyć i tyle z wentylacji - co dobre też minęło bezpowrotnie.

Dodane 1 minuta 15 sekundy:
WZÓR pisze:Ciekawe co na tą technikę układania i jego czas (2 miesiące) powiedzieliby fachowcy ?

nie ma to żadnego znaczenia, to jest podłoga, jeśli płyty łapią skurcz od samego leżenia do któregoś momentu po produkcji to tak jak było sugerowane, to producent albo powinien o tym poinformować, albo leżakować materiał odpowiednio.
WZÓR pisze:5 chłopa w jeden dzień obrobili 147metrów styropianem.
Piany nie używali , kładli placki styropianu na zakładkę.

dokładnie, czyli szybko i niedokładnie. Ja kładłem na ramęk, robiłem wlepki jak ewewacja schodziłą żeby kleju nie kłaść za dużo - poza tym jak dasz dużo kleju to nie ma tego efektu "przysysania" płyty do elewacji. Nie ma w tym żadnej filozofii i nie jest to robota dla "grupy wybrańców". Zazwyczaj sam zrobisz lepiej, wolniej, tylko czy masz na to czas, no u mnie się tak poukładało w życiu że na to czas jest. Przy obecnych cenach za metr czas musi się wręcz znaleźć. Tak samo jak i musi się znaleźć czas na załadowanie kolejnej porcji peletu do zasobnika.
WZÓR pisze:,,W przypadku instalacji ocieplenia przy wysokich temperaturach bardziej wskazana jest piana montażowa poliuretanowa.
Nie jest tak wrażliwa na szoki termiczne jak zaprawa klejowa.
Klej z kolei - dzięki nowoczesnym technologiom - może być używany nawet w temperaturze 30°C.
Ważna jest w tym przypadku technika nakładania.
Nie wystarczy mocowanie punktowe (placki) , warto zastosować klej również po obwodzie płyty.

pianokleju nie zastosujesaz przy murowanym budynku - jeśli to murowanie pozostawia wiele do zyczenia a tak niestety jest najczęściej. Pianoklej daje się w minimalnych ilosciach, jeśli trzeba równać elewacje klejem-zaprawą nawet w zakresie jego dozwolonej grubości - to pianoklej odpadnie w przedbiegach. Co innego budynek z siporków na zamek klejone gdzie masz ściany cięte jak od linijki - wtedy oczywiście pianoklej. Pośpiech wskazany przy łapaniu pcheł, budynek najlepiej żeby siadł, wtedy dobre to i dla izolacji i dla tynków, i dla karton gipsów czy innego bo krokwie już nie pracują. Na placki styro montują tylko partacze - czyli większość ekip wykonujących całe elewacje w 5 dni, dorzuć im metrów to "zekonomizują" odpowiednio - wyrobią się w tym samym czasie - po prostu na styropian będą kładli po dwa placki mniej :mrgreen: a ty staniesz i powiesz WOW, 5 chłopa 250m2 w 5 dni gdzie nawet kołek żeby wbijać to więcej niż 5 dni powinno się odczekać bo klej nie wiąże pod płytą tak szybko jak na zewnątrz, czyli na dzień dobry jest fucha zrobiona bo lecą wiertarką udarową obok zaprawy która jeszcze nie związała.
Ostatnio zmieniony 15 gru 2021, 08:56 przez szopenn, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Autor tematu
senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 301

Post napisał: senio » 15 gru 2021, 08:51

szopenn pisze:
15 gru 2021, 07:41
nie wytrzymasz, jak już nie czujesz że okna są do wymiany bo firanki powiewają.
Musiał by mnie porządnie koń kopnąć żeby mi się przestawiło. Ale teraz o konia trudno to jest szansa, że nie kopnie. Ja już swoje pobudowałem, po remontowałem, powymieniałem . Teraz przyszedł czas pomieszkać i obserwować z boku ten wyścig :)

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 15 gru 2021, 08:54

widocznie ci to nie przeszkadza, ja bym tak nie wysiedział, i nawet jeśli miałbym wymienić na jednoszybowe szczelne to bym to zrobił na następne 10 czy 15 lat.
WZÓR pisze:Przestrzeń międzyszybowa wypełniona mieszaniną argonu.
Współczynnik przenikania ciepła pakietu właściwy dla środkowej części oszklenia Ug ≤ 0,5 W/(m2*K).

zamontuj rolety przed oknami, somsiady raportują od 6 do 8 stopni różnicy jeśli np nie będziesz opalał np od rana i zechcesz żeby automatyka odpaliła po powrocie z pracy...

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 84

Post napisał: WZÓR » 15 gru 2021, 09:01

kamar pisze:
14 gru 2021, 20:34
IMPULS3 pisze:
14 gru 2021, 20:21
mówila że więcej ciepła traci futryna okienna niż szyby.
Jednak coś traci ? To czemu futryny nie obkładasz ?
Chodzi mi o stosunek przenikanie ściany do okien. Chociażbyś dziesięcio-szybowe zrobił to i tak na kamerze termowizyjnej będą się odróżniać od ścian. I cała para w gwizdek. :)
Wtedy stosuje się ciepły montaż , tj. specjalną folię do uszczelnienia złączy okno - ściana do wewnątrz i na zewnątrz.
Obrazek

szopenn pisze:
15 gru 2021, 08:37
....
WZÓR pisze:Ciekawe co na tą technikę układania i jego czas (2 miesiące) powiedzieliby fachowcy ?

nie ma to żadnego znaczenia, to jest podłoga, jeśli płyty łapią skurcz od samego leżenia do któregoś momentu po produkcji to tak jak było sugerowane, to producent albo powinien o tym poinformować, albo leżakować materiał odpowiednio.
Styropian na hurtowniach zwykle leżał pod chmurką (, a nie powinien).
Teraz , gdy osiągnął cenę kosmiczną , to raczej towar ,, na zamówienie'' i okres jego leżakowania byle gdzie niewielki.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Awatar użytkownika

Autor tematu
senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 301

Post napisał: senio » 15 gru 2021, 09:02

szopenn pisze:
15 gru 2021, 08:54
widocznie ci to nie przeszkadza,
Ale co konkretnie mi nie przeszkadza ?. Że mam nowe szczelne 20 letnie okna ?. Jeśli o to chodzi, to mi na pewno nie przeszkadza.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 175

Post napisał: IMPULS3 » 15 gru 2021, 09:26

senio pisze:A tak naprawdę wtłoczona kasa w te ocieplenia, okna trzy szybowe i cały ten dodatkowy cyrk grzewczy, ociepleniowy, wentylacyjny etc. zanim się spłaci będzie nieźle nadszarpnięty zębem czasu. Ptaszki sobie gniazda podziobią, jakaś kuna przyjdzie bo lubi wełnę, panele się wypalą, sprężarka pompy powie papa i takie inne podobne historie.

No nie, tak to możesz storpedować wszystko. jak kupisz TV to za kilka lat jest złomem bo są lepsze, jak kupisz młynek do kawy to też, jak samochód to ruda go zeżre itd... Ale to nie oznacza ze nie warto czegos zrobić w miarę swoich możliwosci dobrze na dany moment. :)
WZÓR pisze:Może styropian nie zawiódł , a technika jego mocowania?

Człowiek robi sam i myśli , że jest dobrze.... , budowlańcy robią jak robią - trudno Ich w jakiś sposób sprawdzić , kontrolować skoro [moja] wiedza w tym zakresie niewielka , oparta na news-ach z interneta .

Nie wiem co zawiodło a co nie bo to nie moja branża. Opisalem tylko to co słyszalem. Dalej to moge tylko pisać własne fantazje. :P A Ty masz czas aby to weryfikowac jeszcze jesli nie kupiłeś do tej pory. A co z tym zrobisz to tylko Twoja sprawa.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”