Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Re: Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.
Akurat z oknami to nie jest tak że im więcej szyb to lepiej.
Nie wiem czy wiecie że gdy masz okna dwuszybowe ( jednokomorowe) to żeby dać trzyszbowe ( dwukomorowe ) należy powiększyć otwory okienne. Oczywiście pod warunkiem zachowania pełnych parametrów okien . Niektórzy dają cztero szybowe bo super zaoszczędzą a tu zonk w sierpniu trzeba odpalać centralne.
Kiedyś w wolniejszej chwili opiszę ten temat. Żaden sprzedawca nie mówi klientowi że wyrzuca pieniądze w błoto bo sprzedawca ma z tego zysk.
A mi to rybka , przez 10 lat produkowałem okna ( linia stoi do dziś ) ale zawsze uczciwie klientowi mówiłem ile wyda na okna , ile zyska a ile straci .
Nie wiem czy wiecie że gdy masz okna dwuszybowe ( jednokomorowe) to żeby dać trzyszbowe ( dwukomorowe ) należy powiększyć otwory okienne. Oczywiście pod warunkiem zachowania pełnych parametrów okien . Niektórzy dają cztero szybowe bo super zaoszczędzą a tu zonk w sierpniu trzeba odpalać centralne.
Kiedyś w wolniejszej chwili opiszę ten temat. Żaden sprzedawca nie mówi klientowi że wyrzuca pieniądze w błoto bo sprzedawca ma z tego zysk.
A mi to rybka , przez 10 lat produkowałem okna ( linia stoi do dziś ) ale zawsze uczciwie klientowi mówiłem ile wyda na okna , ile zyska a ile straci .
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 127
masz na myśli wymianę, czy montaż do nowego budynku? Bo ja mam okna osadzone klasycznie na pianę, ale teraz już stosuje się taśmy rozprężne to światło jest idealne praktycznie pod okno.
-
- Posty w temacie: 175
kamar pisze:ednak coś traci ? To czemu futryny nie obkładasz ?
Chodzi mi o stosunek przenikanie ściany do okien. Chociażbyś dziesięcio-szybowe zrobił to i tak na kamerze termowizyjnej będą się odróżniać od ścian. I cała para w gwizdek.
No nie ma idealnych izolatorów w przyrodzie póki co ale to nie oznacza że że nie warto powalczyć.

Nie jestem do końca pewien, ale z kamerą termowizyjną jest chyba taki problem że ona łapie też i to co jest za szybą. Wiec pomiar jest zafałszowany. Jeżeli mierzysz przez okno stojący samochód na parkingu to pokaże że on jest cieply. Innymi słowy mierząc z zewnątrz pomieszczenie przez okno mierzysz wewnętrzną temperaturę pomieszczenia. Co innego gdybyś mierzył sama futryne okienną.
-
kamar pisze:To po wszystkim nakręć taki filmik
spokojnie, buduje się człowiek raz, może skoryguje - biedny człowiek buduje się raz, a między 15 a 20cm styro to nie są jakieś różnice nie wiadomo jakie... warsztat też mi doradzali ocieplij 5tką, przyszedł jeden fachowiec i mówi, panie, poniżej 15cm to szkoda w ogóle styro kłaść, i miał racje. Gdyby jeszcze stać mnie było na rolety do bram, to bym chyba palił raz na dwa dni przy tych temperaturach co teraz są.
Styro jakby nie patrzeć czy szyby to są realne i odczuwalne zyski, ludzie wymieniają stare okna na nowe - no teraz 3 szybowe a jakże, i od razu jest różnica. Można się czepiać innych rzeczy, np czy nowe budynki nie będą musiały mieć rekuperacji z odzyskiem ciepła? Tu dopiero idzie wciskanie ciemnoty, jakie to wielkie oszczędności czyni taka rekuperacja i jak bez tego nie da się żyć.
-
- Posty w temacie: 323
- Kontakt:
A ja twierdzę , że dokładnie takie samo wciskanie, poparte takim samym gadaniem

Jak ja budowałem to tylko zboczeńcy dokładali z wierzchu styropian 5cmm. do pełnej izolacji wystarczało półtora muru z 5 izolacji w środku.
I poparte klimatycznymi badaniami przenikania. Mineło kilka lat i już 10 cm na wierzchu było niewystarczające. Jeszcze chwila i dojdziemy do pół metra.
-
słuchaj, tu masz pole do bycia antysystemowym, ściągnij styro z elewacji i ciesz się prawidłową wentylacją, i ścianami które wreszcie oddychają... a i wskazane zrobienie nawiertów - obok ościeżnicy okna tak żeby trafić w piane.. jak masz gips to grzyba się pozbędziesz 

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 50
Re: Pogadajmy o cenach
Niestety nastała głupia moda, polegająca w skrócie na tym, żeby dowalić 30 cm styropianu na ściany, tyle samo na strop, okna dać dwukomorowe, drzwi z 8cm piany, komina wentylacyjnego najlepiej wgl nie murować, wszystko szczelnie zamknąć i - wąchać puszczonego bąka przez tydzień, bo dom jest tak szczelny że nie ma którędy wylecieć, a przecież się nie wietrzy bo ciepło ucieka... jeden głupi wymyśli, reszta naśladuje..
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 301
Re: Pogadajmy o cenach
To się nazywa dom pasywny. Ma być przede wszystkim też mały. Jak tam wtłoczysz x KWh ciepła to ma się utrzymać i być tylko minimalnie uzupełniane. Na dach PV obok chaty PC i sielanka. Wygodnie, czysto i możesz babę po chałupie ganiać zamiast siedzieć w kotłowni. Może się przyrost naturalny poprawiwalcu23 pisze: ↑14 gru 2021, 23:07Niestety nastała głupia moda, polegająca w skrócie na tym, żeby dowalić 30 cm styropianu na ściany, tyle samo na strop, okna dać dwukomorowe, drzwi z 8cm piany, komina wentylacyjnego najlepiej wgl nie murować, wszystko szczelnie zamknąć i - wąchać puszczonego bąka przez tydzień, bo dom jest tak szczelny że nie ma którędy wylecieć, a przecież się nie wietrzy bo ciepło ucieka... jeden głupi wymyśli, reszta naśladuje..

A tak naprawdę wtłoczona kasa w te ocieplenia, okna trzy szybowe i cały ten dodatkowy cyrk grzewczy, ociepleniowy, wentylacyjny etc. zanim się spłaci będzie nieźle nadszarpnięty zębem czasu. Ptaszki sobie gniazda podziobią, jakaś kuna przyjdzie bo lubi wełnę, panele się wypalą, sprężarka pompy powie papa i takie inne podobne historie. Ja ocieplałem 20 lat temu 10 cm białym styropianem + nowe okna plastiki dwu szybowe. I tak już musi zostać do końca. Od 1 października do dzisiaj spalona równo tona grochu jakieś 75 dni + trochę prądu poszło w kocioł. Z 30 letniej chaty z 1.5 pustaka termosu już nie będzie. Pompując tą kosmiczną kasę w te nowinki nie jest to w stanie w tym żywocie się już spłacić licząc koszty ogrzewania. Owszem rachunki za ogrzewanie by spadły może o połowę czy więcej nawet, ale w ogólnym bilansie to ja zysku wymiernego w tym nie widzę. Kupię już ten opał ile potrzeba i ogrzeję jak jest