pukury pisze: ↑23 lis 2021, 19:30
Hej.
Coś taki drażliwy ?
Od razu drażliwy wyczuj trochę ironii
A ile ( obecnie ) taki średnio skomplikowany wykrojnik kosztuje ?
I tu jest dla mnie trudne pytanie
1. Przyzwoita firma w mojej okolicy z którą miałem kontakt i wykonująca wykrojniki "na poziomie" została przejęta i zlikwidowana. Klientów i produkcję przenieśli gdzieś chyba w okolice Opola. Także aktualnych cen nie otrzymuję.
Ponadto ostatnio jest jakieś szaleństwo z cenami jak do tej pory dostawcy informowali mnie o podwyżkach to teraz dowiaduję się o nich na doręczonych fakturach

. Dochodzą do mnie sygnały, od kontrahentów, że też mają ten sam problem, cena papieru potrafiła podskoczyć o prawie 50% w dwóch kolejnych dostawach.
2. Od dłuższego czasu jeśli robię opakowania to projektuję lub przeprojektowuję grafikę i/lub wykrojniki i to jest klienta zmartwienie gdzie je zamówi. Ode mnie klient dostanie pliki, matryce do druku czy klisze do uszlachetniania.
Także nawet nie będę gdybał ile to może kosztować.
Bo jak Kol. chce 1000 szt. miesięcznie o może być drogo.
Zależy. Po pierwsze z jakiego dużego arkusza będzie to wycinał (to zrozumiałe, że czym większy wykrojnik tym droższy) i jaką przyjmie "stopę zwrotu". Myślę, że jeśli nie przeceni zleceniodawcy to już przy drugim czy trzecim zleceniu może mu się "zamortyzować" ten wykrojnik (piszę o płaskim).