Frezowanie pod katem 32 stopni
Re: Frezowanie pod katem 32 stopni
Piszemy o narzędziu, a nie oprzyrządowaniu,bo nie wiadomo jaką maszyną dysponuje, lub będzie dysponował wykonawca. Na frezarce do metalu, wystarczyłoby imadło obrotowo-uchylne
,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 6
Dziękuje wszystkim za zainteresowanie i uwagi nawet te krytyczne.
Wklejam rzut z katami. W tych pierwszych szkicach był błąd (dołek rowka:-)przepraszam. Narzędzie o zakończeniu 90 stopni będzie ok. Frez palcowy lub zwykła pila tarczowa.
Obrabiany element drewno świerkowe.
Preferowana maszyna to mala CNC. Pole robocze wystarczy 300 x 200mm. Cały czas nurtuje mnie pytanie jak zamontować wrzeciona i regulować jego kat.
Normalnie bez problemu tnę to na pile stołowe. Problem jest szerokość rowka, nie zawsze jest taki sam. Raz jest 3.2 kiedy indziej 4.5 mm.
Wklejam rzut z katami. W tych pierwszych szkicach był błąd (dołek rowka:-)przepraszam. Narzędzie o zakończeniu 90 stopni będzie ok. Frez palcowy lub zwykła pila tarczowa.
Obrabiany element drewno świerkowe.
Preferowana maszyna to mala CNC. Pole robocze wystarczy 300 x 200mm. Cały czas nurtuje mnie pytanie jak zamontować wrzeciona i regulować jego kat.
Normalnie bez problemu tnę to na pile stołowe. Problem jest szerokość rowka, nie zawsze jest taki sam. Raz jest 3.2 kiedy indziej 4.5 mm.

-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Skoro masz różnice w wymiarach, to "lata" Ci przykładnica piły czy coś w tym guście.
Jeśli nie ogarniasz obróbki na manualnych maszynach, to będzie Ci trudniej uczyć się obróbki na CNC.
Rzecz na rysunku możesz robić małą bateryjną makitką z pochylaną stopą i odpowiednim szablonem.
Dokładność będzie wystarczająca.
Możesz też położyć na trójosiowej cnc, ustawiając odpowiedni kąt materiału.
Tyle że do jednego elementu, to mi nie chciałoby się uruchamiać cnc, a co dopiero bawić z mocowaniem materiału.
Próbuj.
Jeśli nie ogarniasz obróbki na manualnych maszynach, to będzie Ci trudniej uczyć się obróbki na CNC.
Rzecz na rysunku możesz robić małą bateryjną makitką z pochylaną stopą i odpowiednim szablonem.
Dokładność będzie wystarczająca.
Możesz też położyć na trójosiowej cnc, ustawiając odpowiedni kąt materiału.
Tyle że do jednego elementu, to mi nie chciałoby się uruchamiać cnc, a co dopiero bawić z mocowaniem materiału.
Próbuj.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Można zbudować ramkę prowadzącą kątówkę na zwykłych tanich wałkach liniowych element mocować w imadle i tak nacinać różne dziwne nacięcia, jeszcze na piłach do drzewa można tylko trzeba zmienić tarcze(pod warunkiem że to aluminium jest).
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 6
Ale sie ośmiałem.. Nic mi nie lata tym bardziej nie przykładnica czy cos w tym goście 
Element potrzebuje czasami rowek o rożnej szerokości.
Ramka prowadząca kątówkę.. to już bliże CNC.
Moze z innej beczki. Czy może ktoś eksperymentował z pochylaniem przecina w CNC?

Element potrzebuje czasami rowek o rożnej szerokości.
Ramka prowadząca kątówkę.. to już bliże CNC.
Moze z innej beczki. Czy może ktoś eksperymentował z pochylaniem przecina w CNC?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
czyli wyszło szydło z worka i można to zrobić frezem palcowym albo tarczowych choć nie wiem po co kupować frezarkę cnc .Pytanie za 100 punktów; ile sztuk tego potrzebujesz jaki materiał i jazda nawet na manualnej frezarce.
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Zwykła wyrzynarka stołowa, lub pila taśmowa z uchylnym stołem.
Dobry kątomierz.
Można tez wydedukować przyrząd do piły ręcznej.
Dobry kątomierz.
Można tez wydedukować przyrząd do piły ręcznej.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
pewnie też dla tych którzy nie dysponują lepszym sprzętem .sasii pisze:Zwykła wyrzynarka stołowa, lub pila taśmowa z uchylnym stołem
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki