jak w opisie tematu - temat dla zajawki technicznej dyskusji (nie dla lajków) czyli właśnie po to by ludzie doświadczenie mogli go uzupełnić, poprawić moje błędy (nawet te gdzie używam błędnej nomenklatury), wskazać inne podejście do tematu itp. w celu uzupełnienia wiedzy innych ale także mojej ... niestety takie ogólniki jak że "za mało powiedziałem" , że "nie fachowo" ,"błędne słownictwo". są zbyt mało konkretne by miały wartość pomocną.tristar0 pisze:Adam to nie o to chodzi że napisałeś temat dla lajków
Przecież nikt z nas nie jest omnibusem (no chyba że jest) robię to jak potrafię, na ile pozwalają mi warunki oraz obecny stan wiedzy i doświadczenia i cały czas staram się robić to lepiej a lepszym ode mnie daje możliwość uzupełnieni / skorygowania a nawet podjęcia dyskusji. Niestety nie każdy z tego korzysta - podanie ogólników jak wymieniłem wyżej naprawdę nie pomaga np. wyobraź sobie że powiem "Widzę że źle prowadzisz Twoją Firmę" czy moja wypowiedź jest pomocna? Raczej odpowiesz mi że się mylę że robisz to od lat i wiesz co roisz (bo przecież poziom wiedzy i umiejętności masz ograniczony i po moim stwierdzaniu "Widzę że źle prowadzisz Twoją Firmę" nagle tej wiedzy nie przybędzie nagle nie odblokuje się tajemy level w mózgu ukazujący dokładnie to co ja miałem na myśli o czym nie wiedziałeś że robisz źle ) o ile np. umyślnie coś robisz bez rachunku możesz domyślić się że może mi chodnic o to ale wtedy nie ma to znaczenie że ja wskaże to jako błąd bo o tym wiesz... tzn. zamiast "omijasz słownictwo" napisz "w 2:35 mówisz majzel potem jeszcze 5 razy w filmie mówisz majzel - to się nazywa fachowo przecinak" ale uwaga na takie wytykanie! - najpierw (jak mnie samemu zalecasz) przygotujcie się fachowo do odp. (sprawdźcie źródła) bo wiedza z głowy może być właśnie tą którą (jak tak skorupka) nasiąkłeś np. w miejscu pracy, w szkole itp. a byli już tacy fachowcy co w arbitralnym tonie nawracali mnie na błędna drogę (kilka przykładów z pod filmów):tristar0 pisze:.Czujesz potrzebę szerzenia wiedzy ok twoja sprawa ale rób to profesjonalnie ,
"Kątownik!?po kątownik to do składu hutniczego- to jest przymiar kątowy" - moje argumenty :normy , słownik techniczny, strony renomowanych producentów. Jego argumenty: on wie bo od lat pracuje w laboratorium metrologicznym i ma być przymiar kątowy i tyle
Mikrometr czy Mikromierz Moje argumenty słownik techniczny , poradniki warsztatowe ,podręczniki szkolne itp. jego argument "źle mówisz mam kilkadziesiąt lat doświadczenia a mikrometr to jednostka miary nawet jak tak jest w książkach to powinno się mówić mikromierz" (mało nazw co znaczą zupełnie co innego w innym kontekście?)
uchwyt forkardt - ja nie wiem co to a to uchwyt 4szczękowy niezależny - tutaj sam zarzucający sobie strzelił w kolano bo po prostu chciał mi zadać trudne pytanie (myślał że on wie a ja na pewno wiedział nie będę) wedle mojej wiedzy to taki typ uchwytu https://www.google.com/url?sa=i&url=htt ... AdAAAAABAF
pytający się uparł że taki
https://www.google.com/url?sa=i&url=htt ... AdAAAAABAJ
Moje argumenty: strony producentów, poradnik tokarza , dyskusje na forach - jego argument: nie znam się on to wie bo ma doświadczenie zlewanie moich licznych próśb na podanie konkretnego źródła wiedzy
Bardzo rzadko się zdarza że ktoś jest wstanie zarzucić mi konkretny błąd i podeprzeć go albo piśmiennictwem (rzetelnym) albo udowodnić empiryczne np. pokazując kontr film lub nawet samemu go nagrać - jak myślisz o czym to świadczy? bo moim zdanie o tym że idzie mi całkiem nieźle w tym by sprostować Twojej wizji idealnego Youtubera z sektora technicznego.