Jaki ploter kupić??

Szukasz informacji o silniku, scalaku czy innym elemencie to podaj symbol, i inne oznaczenia a moze ktos coś ci znajdzie

Autor tematu
piosso
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Jaki ploter kupić??

Post napisał: piosso » 17 sie 2008, 11:26

Witam wszystkich serdecznie. Planuję zakup plotera laserowego do mojej firmy. Jednak nie mam żadnej wiedzy na temat laserów. Dlatego chciałbym skorzystać z Waszych podpowiedzi. Co wybrać i gdzie kupić??
Wymagania stawiane sprzętowi:
- cięcie i grawrowanie skóry,
- praca ok 1-2h/dobę,
- pole robocze ok 900 x 600mm lub 1200 x 800mm.
I teraz pytania: oglądałem ofertę na allegro. Ceny kształtują się na poziomie 34000-36000pln. W Chinach za ploter tych wymiarów należy zapłacić 4500$+ opłaty. A może zlecić komuś wykonanie takiej maszyny??
Co możecie doradzić?? Jaką markę wybrać?? Czym się kierować przy zakupie sprzętu?? Kupować w Polsce, Chinach a może w USA??
Będę wdzięczny za podpowiedzi.
Pozdrawiam
P.

Tagi:

Awatar użytkownika

Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Piotrjub » 17 sie 2008, 11:31

Kolega cnc3d na pewno napisze ale będę pierwszy - szukaj maszyn Kimla maja najlepsze sterowanie w Polsce, maszyny produkują najdłużej w Polsce, wszyscy klienci są zachwyceni ich maszynami.
O cenę pytaj cnc3d ja nie znam.

ARGUS
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ARGUS » 17 sie 2008, 11:48

"Piotrjub" Ty złosliwcze :lol:
na poważnie to tak jak ze wszystkim
kupił -nie kupił , potargować mozna
Zbierz oferty trzech - czterech firm
Porównaj ceny , parametry , dostepnośc do serwisu, ceny częsci zamiennych
I rozwiązanie samo sie wyłoni

pozdrawiam

Autor tematu
piosso

Post napisał: piosso » 17 sie 2008, 11:57

Ok,
pierwsza firma warta zainteresowania to Kimla.
Jeżeli komuś coś wpadnie do głowy to będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
P.
P.S. Jakie parametry brać pod uwagę przy zakupie plotera laserowego służącego do cięcia i grawerowania skóry??

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 17 sie 2008, 21:25

Kimla raczej do tej pory nie oferował laserów, ale może się coś zmieniło.

Przy skórze trzeba zrobić próby. Na moich laserach robiłem już różne próby. Skóry są różnej jakości i z różnych źródeł (nie mówiąc już o gatunku zwierząt, z jakich pochodzą). Generalnie próby na skórach wychodzą dobrze, wręcz znakomicie. Ale miałem już taką, której krawędź cięcia się zwęglała i nic nie dało się z tym zrobić - pomimo zmian w ustawieniach parametrów pracy, włączania lub nie chłodzenia itd.

Generalnie zawsze lepiej jest mieć laser większej mocy, z tym, że spotkałem już laser teoretycznie 130W, który nie dawał sobie rady z tym, z czym daje sobie radę mój 80W. Producenci tub laserowych są różni, różna jest też jakość ich produktów. Warto więc zrobić próby, by unaocznić sobie, co dana maszyna potrafi.

Zapraszam do skorzystania z mojej oferty. Mam lasery chińskie i spore doświadczenie w ich użytkowaniu i serwisowaniu.

Dodaję dwa zdjęcia: pierwsze - wycinanie skóry typu nubuk, drugie - grawerowanie na skórze licowej, w taki sposób by był widoczny grawerunek, ale niezdjęta warstwa wierzchnia skóry (powierzchniowe zaciemnienie).
Załączniki
s1.jpg
s1.jpg (86.04 KiB) Przejrzano 1938 razy
s2.jpg
s2.jpg (13.41 KiB) Przejrzano 5187 razy
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Autor tematu
piosso

Post napisał: piosso » 17 sie 2008, 22:08

Już pisałem do Pana zapytanie. Ale teraz powstaje nastepny problem. Mianowicie jak go tam wnieść- czyli wejście o szerokości 80cm i do tego 8 mocno pochyłych stopni. Jeżeli nie można maszyny przywieźć w częściach to pozostaje albo wynająć pomieszczenie albo dobudować kawałek miejsca. Problem za problemem.
Pozdrawiam
P.
P.S. Dysponuję 400 rodzajami skór. Który wysłać.....

grzegorz1965
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: grzegorz1965 » 18 sie 2008, 02:41

Zanim go juz wniesiesz to pomyśl o odprowadzeniu spalin i czy komuś nie bedą przeszkadzać zapachy cietej skóry.
Filtry do takich zapachów kosztują kilka do kilunastu tys pln

Co do dobudowania pomieszczenia pomyśl o zapewnieniu wlasciwej temperatury do pracy

Co do sprowadzania z Chin,to składników kosztowych jest troche wiecej niz transport.
A gwarancja jest umowna ;zastanów sie jak chcesz wyegzekwować naprawę gwarancyjna od chińczyków? Można w ten sposób kupić taniej ale dobrze miec juz jakieś kontakty w Chinach.

Pozdrawiam

vario0
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)

Post napisał: vario0 » 18 sie 2008, 06:17

Nie są laserowe tylko oscylacyjne. Tu sie kłaniają plotery Firmy MILL.
Maszyne o polu pracy 2000x2000 mm mozna wnieśc przez każde drzwi na każde piętro.
Pozdrowienia

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 18 sie 2008, 06:56

Maszynę dla kol. Piosso można po prostu wykonać od początku - nie musi to być konstrukcja chińska. Jestem po wykonaniu jednej maszyny 1600x3000 oraz w trakcie wykonywania dwóch następnych 1500x3000. Zrobienie konstrukcji lasera 900x600 tak, by można było go wnieść nie stanowi dla mnie problemu. Do tego sterownik mikroprocesorowy własnej konstrukcji i oprogramowanie. Zapewniam oczywiście bezpłatny montaż, szkolenie i know-how.

Przesłanie próbek - proszę przesłać takie, które będą dla Pana reprezentatywne. Przecież z 400 rodzajów może Pan pewnie wybrać 20, które znacząco "dadzą pojęcie o zagadnieniu". I te proszę do mnie wysłać.

Same wyciągi są w cenie maszyny. Wykonanie dodatkowego wyciągu z filtrem węglowym także wchodzi w grę.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Jacolix
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

Post napisał: Jacolix » 07 lis 2008, 13:47

Cześć,

Dziwi mnie podejście większości ludzi, którzy patrząc na jakieś urządzenie (nie koniecznie laser) kierują się jednym, jedynym, niepowtarzalnym parametrem - CENA ! ! ! !
Rozumie, że zaczynając działalność nikt nie chce przeinwestować, ale niezmiernie ważne są pozostałe warunki jak gwarancja, dostępność części zamiennych, wsprcie techniczne. Pamiętajcie, że ten laser musi na Was zarabiać i jego jedynym zadaniem jest praca, praca, praca, praca.
Co z tego że można kupić laser bardzo tani ale za to bardziej awaryjny, niekoniecznie tak dokładny, gdzie przestój kilku dni lub gorszej jakości próbki na innym materiale dla klienta końcowego oznacza koniec współpracy z waszą firmą. Takie materiały jak drewno grawerują się pięknie na każdym laserze, inaczej wygląda sprawa np z cięciem papieru, gdzie przypalenie ma prawo pojawić się wyłącznie na krawędzi materialu, nigdy na jego powierzchni widzianej od gory.Serdecznie zapraszam do mnie, piszcie na http://lasertrotec.blogspot.com/
http://lasertrotec.blogspot.com
cała prawda o laserach TROTEC koniecznie zajrzyj

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Informacji na temat...”