Chciałbym podpiąć się pod temat. Pracuję na obrabiarkach. Chcę pójść na studia mechaniczne, zaoczne. Chcę pójść na studia z dwóch powodów - mam pomysł na biznes na przyszłość, potrzebuję nauczyć się takich rzeczy jak materiały, ich wytrzymałość, obróbka, projektowanie maszyn i innych przedmiotów aż po ich wykonanie i umiejętność optymalizacji czas / koszta i tak dalej. Pomysł o tyle fajny, że jest związany z moją pasją i mogę już od samego początku zacząć działać w praktyce. A jeśli biznes nigdy nie dojdzie do skutku to zawsze można pojechać gdzieś na zachód i w miarę dobrze zarabiać na CNC czy tam jako konstruktor.
Mieszkam na północy podkarpacia. Mogę podjąć studia zaoczne zarówno na Politechnice Rzeszowskiej jak i AGH. Chciałbym zapytać Was o opinię, którą uczelnię Wy byście wybrali? Zakładamy, że studia weekendowe, mam stałą pracę i trochę doświadczenia, w razie czego coś tam zawsze znajdę(i mogę się przeprowadzić, żaden problem), mam odłożone pieniądze (tzw.poduszka finansowa, więc jest bezstresowo), lubię się uczyć i jak już wyżej napisałem, mam cel, czyli też motywację. Nie mam rodziny, zobowiązań, chciałbym swój rozwój kierować na kilka torów - języki obce, umiejętności mechaniczne o których pisałem i chcę też zgłębić jakieś podstawy ekonomii, zarządzania, negocjacji. Którą sugerowalibyście wybrać uczelnię?
Jeśli wybiorę AGH, to prawdopodobnie będzie trudniej. Studia będą tańsze o 1000zł/semestr - to plus(chociaż dojazdy, noclegi itd..), pewnie więcej z nich wyniosę (teoretycznie), na praktykę nastawiam się raczej we własnym zakresie, ale wiem, że np.na laboratoriach jest praca z materiałami czy jakieś projektowanie więc to by mi bardzo zaprocentowało, bo w piwnicy raczej ciężko mi przeprowadzać eksperymenty z hartowaniem stali

Jeśli wybiorę PRz, to pewnie będzie łatwiej edukacyjnie. Też dużo wyniosę, ale na AGH pewnie będzie potrzeba cięższej pracy umysłowej? Może się mylę? Rzeszów widziałem trochę jako ośrodek przemysłowy (dolina lotnicza, a Kraków kojarzę bardziej z usługami.. hmm), chociaż teraz sytuacja uległa pogorszeniu. Mam trudność z wyborem, tym bardziej, że plany zajęć nieco się różnią. Na AGH np.jest programowanie w C/C++ co uważam jest super, bo daje mi możliwość tworzenia narzędzi informatycznych + dalsze podstawy do programowania elektroniki. Z kolei na PRz jest jakby więcej projektowania CAD/CAM.
Podpowiecie coś?
Podrzucę plany zajęć, może ktoś zechce rzucić okiem. Pozdrawiam!
AGH - 1st.
PRz - 1st.