PicoCNC 5.3.1
Problem z pauza M0
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
Re: PicoCNC 5.3.1
W samym g-kodzie masz dojazdy na 30mm więc pierwsze dojazdy będziesz miał na 60mm (30 + odległość dojazdu)
Jako, że odległość dojazdu masz 30, to przy pauzie z poziomu -1 będzie dojazd do 29 a następnie do 30 (wysokość bezpieczna) - czyli to o czym piszesz.
Proponuje "odległość dojazdu" dać zdecydowanie mniej np 1.

Jako, że odległość dojazdu masz 30, to przy pauzie z poziomu -1 będzie dojazd do 29 a następnie do 30 (wysokość bezpieczna) - czyli to o czym piszesz.
Proponuje "odległość dojazdu" dać zdecydowanie mniej np 1.

-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 6
Jest wytłumaczenie sytuacji , tylko w wersji 4,5 miałem tak samo poustawiane i ponowny start nie powodował podniesienie o kolejne 30 czyli w sumie daje to 60 .
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
Tak, ale w wersji 5.2 zmieniły się zasady o czym wyraźnie napisane w linku kilka postów wcześniej.tylko w wersji 4,5 miałem tak samo poustawiane...
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
jest szansa na poprawę softu w kwestii głębokości początkowej ? zeby szło wpisywać wartości ujemne ( krzywa górna powierzchnia materiału) pierwsze przejscie nad zmierzonym zerem ?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Panowie i panewki, jest jeszcze jeden problem. Jak ustawiam se materiał, biorę środek otworu tam robię zero, śmigam bramą w inne miejsce, resetuję maszynę. Program ustawia aktualne zero materiału w nowym miejscu
A teraz jeszcze wyszło coś fajnego.... mam dwa wyjścia wystawiane jedno idzie na falo na fwd, drugie na przekaźnik z chłodzeniaz z timerem podtrzymującym.
odpalam falo przyciskiem w programie, po czym wyłączam program na ixie w górnym prawym roku ekranu. wszystko gaśnie. Odpalam starą wersję softu i okazuje się ze chłodzenie samo wstało ;p wygląda jakby timer sie nie resetnął w plc
A teraz jeszcze wyszło coś fajnego.... mam dwa wyjścia wystawiane jedno idzie na falo na fwd, drugie na przekaźnik z chłodzeniaz z timerem podtrzymującym.
odpalam falo przyciskiem w programie, po czym wyłączam program na ixie w górnym prawym roku ekranu. wszystko gaśnie. Odpalam starą wersję softu i okazuje się ze chłodzenie samo wstało ;p wygląda jakby timer sie nie resetnął w plc