PicoCNC 5.3.1

Problem z pauza M0

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
Yogass
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 14 kwie 2021, 18:03

PicoCNC 5.3.1

#1

Post napisał: Yogass » 14 kwie 2021, 18:12

Witam.
Jestem tutaj nowy. Mam problem z nową wersją Pico 5.3.1 nie czyta pauzy czyli komendy M0. Przedtem po wykonanej pracy jednym frezem zatrzymywał sie podnisił oś Z i czekałaż naciśne na pilocie Start/Pause i jechał po inne narzędzie i frezował dalej. Teraz staje wciskam Start/Pause i zjezdza na doł osią Z i unosi się i staje, tak jakby nie startował dalej tylko ostatnią ścierzke czytał. Wklejam kawałek G-Code.
%
M08
M6T1
G17
G0Z15.000H1
G0X0.000Y0.000S12000M3
G0X43.930Y134.859Z5.000
G1Z-2.000F3000.0
G1X38.830F4000.0
Y140.859
X43.930
Y146.859
X38.830
G0Z5.000
G0X37.630Y131.495
G1Z-2.000F3000.0
G1X45.130F4000.0
Y153.995
X37.630
Y131.495
G0Z5.000
M0
M6T2
G43H2
S12000M03
G0X33.880Y127.746Z5.000
G1Z-2.000F3000.0
G1X48.880F6000.0
Y157.745
X33.880
Y127.746
G0Z5.000
G0X36.380Y153.995
G1Z-2.000F3000.0
G1X36.395Y154.189F6000.0
X36.440Y154.381
X36.516Y154.564
X36.620Y154.732
X36.746Y154.879
X36.893Y155.005
X37.061Y155.109
X37.245Y155.185
X37.437Y155.230
X37.630Y155.245
X36.380
Y153.995
G0Z5.000
G0X45.130Y155.245
G1Z-2.000F3000.0
G1X45.323Y155.230F6000.0
X45.515Y155.185
X45.698Y155.109
X45.866Y155.005
X46.014Y154.879
X46.140Y154.732
X46.243Y154.564
X46.319Y154.381
X46.365Y154.189
X46.380Y153.995
Y155.245
X45.130
G0Z5.000
G0X46.380Y131.495
G1Z-2.000F3000.0
G1X46.365Y131.302F6000.0
X46.319Y131.110
X46.243Y130.927
X46.140Y130.759
X46.014Y130.612
X45.866Y130.486
X45.698Y130.382
X45.515Y130.306
X45.323Y130.261
X45.130Y130.245
X46.380
Y131.495
G0Z5.000
G0X37.630Y130.245
G1Z-2.000F3000.0
G1X37.469Y130.256F6000.0
X37.308Y130.288
X37.151Y130.341
X37.003Y130.414
X36.867Y130.505
X36.746Y130.612
X36.639Y130.733
X36.548Y130.869
X36.475Y131.017
X36.422Y131.174
X36.390Y131.335
X36.380Y131.495
Y130.245
X37.630
G0Z5.000
G0Z15.000
G0X0.000Y0.000
M30



Awatar użytkownika

Bogu 40
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 14
Rejestracja: 21 lip 2020, 18:01
Lokalizacja: Starogard gd

Re: PicoCNC 5.3.1

#2

Post napisał: Bogu 40 » 15 kwie 2021, 08:41

Witam
Usuń M0 jak masz M6T2 to idzie do wymiany narzędzia więc co ci daje M0 ?
Albo coś w pilocie jest przestawione .
pozdrawiam


Autor tematu
Yogass
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 14 kwie 2021, 18:03

Re: PicoCNC 5.3.1

#3

Post napisał: Yogass » 15 kwie 2021, 11:55

Tylko że przedtem była pauza i dzięki temu wymuszało to by być przy wymianie narzędzia a co za tym idzie nie odchodzić od maszyny.


Autor tematu
Yogass
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 14 kwie 2021, 18:03

Re: PicoCNC 5.3.1

#4

Post napisał: Yogass » 16 kwie 2021, 14:10

dzięki za "pomoc" tyle dostałem treściwych odpowiedzi że nie wiem z której skorzystać......

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5
Posty: 608
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: PicoCNC 5.3.1

#5

Post napisał: cosimo » 16 kwie 2021, 20:09

Tak, po ostatnich zmianach w obrębie pauzy kod M0 przestał działać na płytach "M". Na stronie jest już wersja 5.3.3 - powinno pomóc.


radziu45
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 6
Posty: 34
Rejestracja: 18 gru 2015, 16:08
Lokalizacja: Wręczyca Wielka

Re: PicoCNC 5.3.1

#6

Post napisał: radziu45 » 16 kwie 2021, 21:29

Ta Pauza to chyba nadal coś inaczej działa niż w poprzednich programach , jak przy wierceniu naciskam to nie podnosi się na 30 jednym ruchem tylko zatrzymuje np 24,44 i rusza do 30 , zależy w którym momencie nacisnę , czy wierci czy podnosi to pierwsze podniesienie jest różne .


radziu45
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 6
Posty: 34
Rejestracja: 18 gru 2015, 16:08
Lokalizacja: Wręczyca Wielka

Re: PicoCNC 5.3.1

#7

Post napisał: radziu45 » 17 kwie 2021, 14:44

Sprawdziłem kod M0 działa ale to podnoszenie nadal to samo , zależy kiedy naciśniemy pauzę nigdy nie podniesie tak jak mam ustawione 30 przejazdy dojazdy tylko mniej i to jest rużnie , tak od 20 do 29,888 zatrzymuje i op chwili rusza do 30 , i jeszcze jedno czego nie było w wersji 4,5 jak na koniec podniesie się oś Z na 30 i ponownie naciśniemy start to oś Z podnosi się na 60 i jedzie to początku obróbki , w wersji 4,5 tak nie było .

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5
Posty: 608
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: PicoCNC 5.3.1

#8

Post napisał: cosimo » 17 kwie 2021, 17:16

Czytałeś strona 10. http://www.pikocnc.com/download/Relase_520.pdf
Pierwsze podniesienie jest relatywne względem aktualnej pozycji. Pozycja końcowa też nie musi wypaść tak jak wpisana w okienku
Jest ograniczana przez softlmit i długość narzędzia - być może u Ciebie zachodzi taka sytuacja.


radziu45
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 6
Posty: 34
Rejestracja: 18 gru 2015, 16:08
Lokalizacja: Wręczyca Wielka

Re: PicoCNC 5.3.1

#9

Post napisał: radziu45 » 17 kwie 2021, 18:05

Pierwsze podniesienie jest relatywne względem aktualnej pozycji. Pozycja końcowa też nie musi wypaść tak jak wpisana w okienku
Jest ograniczana przez softlmit i długość narzędzia - być może u Ciebie zachodzi taka sytuacja.


Za bardzo nie rozumiem tego ale ok jak tak ma być to trzeba się przyzwyczaić , a czemu po ponownym starcie oś Z podnosi się do 60 jak mam 30 ustawione ?

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5
Posty: 608
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: PicoCNC 5.3.1

#10

Post napisał: cosimo » 18 kwie 2021, 09:40

.. , a czemu po ponownym starcie oś Z podnosi się do 60 jak mam 30 ustawione ?
Wyślij na maila plik .mach z konfiguracją swojej maszyny i ten konkretny g-kod co tak robi.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”