praca na etacie a własna firma?

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17

Re: praca na etacie a własna firma?

Post napisał: rdarek » 05 kwie 2021, 22:12

Avalyah pisze:
05 kwie 2021, 21:49

Masz rację, to 375zł.
rdarek pisze:Kwota udziałów założycielskich niska? no w porównaniu do czego.

5000zł. Ale nie jest to tak, że ta kwota przepada, możesz ją przecież od razu wydać itd.
Masz rację wpis w krs + monitor to 600 ja czytalem natomiast:
USTAWA
z dnia 28 lipca 2005 r.
o kosztach sądowych w sprawach cywilnych

I rzucił mi sie ten paragraf ale nie wnikałem wtedy w niego bo szukałem czegoś innego:
Ale to nie dotyczy założena a rozwiązania
Sprawy gospodarcze

Art. 29. [Pozwy podlegające opłacie stałej 5000 zł]
Opłatę stałą w kwocie 5000 złotych pobiera się od pozwu w sprawie o:

1) rozwiązanie spółki;
2) wyłączenie wspólnika ze spółki;
3) uchylenie uchwały wspólników lub uchwały walnego zgromadzenia spółki;
4) stwierdzenie nieważności uchwały wspólników lub uchwały walnego zgromadzenia spółki;
5) ustalenie istnienia lub nieistnienia uchwały organu spółki;
6) uchylenie uchwały zgromadzenia obligatariuszy;
7) stwierdzenie nieważności uchwały zgromadzenia obligatariuszy.
:wink: jak nie kijem to pałą

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 55

Post napisał: CFA » 05 kwie 2021, 22:27

Avalyah pisze:
CFA pisze:więc kwity na cokolwiek musisz brać jeśli płacisz z firmowego - już nawet pomijam, że prywatne.

A w DG nie potrzebujesz takich kwitów? Nie trzeba też mieć wszystkich kosztów udokumentowanych?
Ale to chodzi o drugą stronę. Jak zapłacisz coś z firmowego - przykładowy kibel w DE na autobahnie kartą 0,30EUR to w DG możesz olać jak nie masz kwita i nikomu to nie przeszkadza a w pełnej będzie te kilka centów na wyciągu i będziesz musiał pisać wyjaśnienie do tego.

Avalyah pisze:
CFA pisze:Od magazynu większą upierdliwością jest przyporządkowanie zakupów do kosztów: musisz opisać każdą fakturę zakupową i ją przyporządkować do danej sprzedaży. Jak miałem zakup rurki, wałka, blachy, pręta, płyty, kątowników, śrubek i zużyło się do wyrobu po trochę wszystkiego a kilka pozycji do innych sprzedaży, to wszystko musisz uporządkować. Co Ty miałeś za pełną księgowość jak tego nie było?

Dalej mam. Większość leci w koszt od razu, jakiejś tam drobnicy typu parę śrubek za 3 dychy nie będę skrupulatnie liczył i wrzucał na magazyn. Na magazyn wchodzą rzeczy "grubsze"- podzespoły, surowce, ogólnie to, co wchodzi w skład mojego produktu. Nikt mi nie każe wykazać z której faktury zakup jest zużyty na której fakturze sprzedażowej. Mam x elementów na magazynie o wartości takiej i takiej, sprzedałem 12 sztuk produktu, po 1 elemencie każdy, nici nie dokupiłem to tylko na wykazie magazynu w następnym miesiącu zaznaczam x-12 o wartości takiej i takiej i gotowe.

Zwykle nie mam jakichś mieszanin na fakturach, tylko na śrubki jest osobno, bo kupuję gdzie indziej, a same surowce też w większości wyeliminowałem i płacę już za obrobiony półprodukt, który mam na sztuki. Więc cała ta kwestia u mnie sprowadza się do tego, że zaznaczam, które faktury idą na magazyn, a które nie. I tyle. Ewentualnie czasem część towaru z faktury idzie na magazyn, to zaznaczam która.

Poza tym z tym co do grosza to niby tak, ale znowu nie do końca, czasami jakieś drobne nieścisłości parę złotych tu czy tam można po prostu olać i zrezygnować z uznawania tego za koszt. Zwykle w okolicy sporządzania sprawozdania rocznego zbiera się trochę różnych dziwnych rzeczy niejasnych z całego roku to zamiast szukać, kombinować można po prostu spisać te kilkadziesiąt złotych na straty i tyle.
Szczegółów tego wszystkiego już nie znam, mam biuro rachunkowe, które się tym zajmuje i ja tylko robię co każą, resztą się nie przejmuję :P
Te szczegóły zależą od typu produkcji. Ja też to upraszczałem i na szczęście księgowa była z gatunku: "się napisze oświadczenie" ale jednak jest to upierdliwość.

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 63

Post napisał: Avalyah » 05 kwie 2021, 22:32

CFA pisze: będziesz musiał pisać wyjaśnienie do tego.

Możliwe, chociaż z tego, co wiem to tylko się oznacza jako zakup prywatny i potem jakoś rozlicza. Ale nigdy tak nie robiłem, więc nie miałem okazji testować. Niemniej jednak dla mnie to nie jest istotna kwestia, ze sobą noszę tylko kartę prywatną, także pomyłka nie jest możliwa.
CFA pisze:Te szczegóły zależą od typu produkcji. Ja też to upraszczałem i na szczęście księgowa była z gatunku: "się napisze oświadczenie" ale jednak jest to upierdliwość.

Całkiem niewykluczone, u mnie jednak jest to bezbolesne chociaż przyznam, magazyn to najbardziej frustrująca część całej tej operacji związanej z księgowością. Ale to jakieś 30 minut miesięcznie, więc bez dramatu.

maksfonejko
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: maksfonejko » 05 kwie 2021, 23:35

Avalyah pisze:
05 kwie 2021, 22:32
CFA pisze: będziesz musiał pisać wyjaśnienie do tego.

Możliwe, chociaż z tego, co wiem to tylko się oznacza jako zakup prywatny i potem jakoś rozlicza. Ale nigdy tak nie robiłem, więc nie miałem okazji testować. Niemniej jednak dla mnie to nie jest istotna kwestia, ze sobą noszę tylko kartę prywatną, także pomyłka nie jest możliwa.
CFA pisze:Te szczegóły zależą od typu produkcji. Ja też to upraszczałem i na szczęście księgowa była z gatunku: "się napisze oświadczenie" ale jednak jest to upierdliwość.

Całkiem niewykluczone, u mnie jednak jest to bezbolesne chociaż przyznam, magazyn to najbardziej frustrująca część całej tej operacji związanej z księgowością. Ale to jakieś 30 minut miesięcznie, więc bez dramatu.
30 min miesięcznie? :O Jak to możliwe

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 139
Kontakt:

Post napisał: kamar » 06 kwie 2021, 07:34

Avalyah pisze:
05 kwie 2021, 20:59
rdarek pisze:1. Że tak nazwę wpisowe czyli fundusz założycielski.

No niestety, ale to nie taka duża znowu kwota.
No i się wyjaśnia wcześniejsza sprawa tzw. przelewów odroczonych.
Przy tak niskich kwotach odpowiedzialności nie bardzo widzę chętnego do takiej współpracy.

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Avalyah » 06 kwie 2021, 09:33

kamar pisze:No i się wyjaśnia wcześniejsza sprawa tzw. przelewów odroczonych.
Przy tak niskich kwotach odpowiedzialności nie bardzo widzę chętnego do takiej współpracy.

Niezupełnie rozumiem, co masz na myśli?

emsc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 25

Post napisał: emsc » 06 kwie 2021, 11:26

maksfonejko pisze:
05 kwie 2021, 23:35
Avalyah pisze:
05 kwie 2021, 22:32
30 min miesięcznie? :O Jak to możliwe
Mnie sprawy magazynowe zajmują kilka a pewnie bywa że i kilkanaście godzin miesięcznie. Bo utrzymanie stanu, kontrola przepływu to podstawa produkcji i dochodu. A dla odmiany sprawy związane z rozliczeniami podatkowymi zajmują WSZYSTKIE 15-20 minut, i to jest przede wszystkim czas poświęcony na wykonanie przelewów.

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Avalyah » 06 kwie 2021, 12:19

emsc pisze:Bo utrzymanie stanu,

Utrzymanie stanu a spis obecnego stanu to dwie osobne rzeczy. Oczywiste jest, że zapewnienie stałych stanów magazynowych zajmuje znacznie więcej czasu, niż 30 minut miesięcznie.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 139
Kontakt:

Post napisał: kamar » 23 kwie 2021, 12:20

Avalyah pisze:
02 kwie 2021, 10:26
No to nic, tylko cieszyć się, że do szczęścia kawałek stali Ci wystarczy z pobliskiego skupu,
No i dojechały plasterki "ze skupu" :)

Obrazek

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: IMPULS3 » 23 kwie 2021, 13:05

kamar pisze:No i dojechały plasterki "ze skupu"

Po ile? :P

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”