To niech się na podatnika kasowego przerobi.rdarek pisze:Za to kumpel na usłudze płacze, bo deweloperzy mu płacą splitem i to z obsówami koszty drobne najczęściej gotówka także ciągle ma zamrożoną jakąś kasę.
praca na etacie a własna firma?
-
- Posty w temacie: 26
Re: praca na etacie a własna firma?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 55
Uznajmy, że do jednej głupoty się przyznajesz (tej ze zwrotem VAT) a drugą (z potwierdzeniem) wydawało mi się, że też popełniłeś, ale wyedytowałeś i poprawiłeś i wygląda jak bym ja nie zrozumiał. Proponuję remis

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 25
Nie wiem jak jest ze zwrotem VAT, bo jak żyję o to nie występowałem. Raz jeden lata temu mi się zdarzyło zapłacić kilkanaście tysięcy więcej i wówczas złożyłem wniosek, ale to nie był zwrot VAT jako taki, bo ten VAT w ogóle nie był należny.
Natomiast potwierdzenie przelewu bank wystawia kiedy proces jest już nieodwracalny. I zawsze tak było.
Natomiast potwierdzenie przelewu bank wystawia kiedy proces jest już nieodwracalny. I zawsze tak było.
-
Ja natomiast przez dwadzieścia lat, to chyba raz miałem VAT do zapłaty, a co miesiąc występuję o zwrot
nawet jeśli jest kilkaset złotych tylko i standardowo zwrot jest na podstawowy rachunek.
Jest taka opcja, żeby dostać zwrot na rachunek VAT, ale trzeba to wyklikać w deklaracji VAT-7.
To jest oczywiste. Może ze względu na fakt, że sam mam dostępne potwierdzenie zaraz po kliknięciu
(nawet jak zrobię przelew w sobotę), to wydawało mi się, że sugerujesz czekanie na zrealizowanie przelewu
w sensie dostarczenia na rachunek odbiorcy. Mea culpa.
-
Deklaracja jako taka nie zniknęła chociaż samodzielnie się jej nie składa, dane do niej (do JPK) trzeba wyklikać: między innymi terminy zwrotu i rachunki.
Właśnie przed chwilą sobie siadłem i rozliczyłem kwiecień

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 139
- Kontakt:
Zniknęła, od pażdziernika ubiegłego roku zastąpiona przez JPK_V7.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 17
To trzeba od razu było napisać, że chodzi Ci o precyzję w fachowej fiskalno bankowej terminologii i grę słówCFA pisze: ↑03 kwie 2021, 23:03Nie. Nie zrozumiałeś co mnie denerwuje w Twojej wypowiedzi. A poniżej dałeś tego przykład.
Może gdybyś użył zwrotu, że środki z rachunku VAT mogą być przeznaczone czy możesz za ich pomocą pokryć zapłatę VAT czy podatku, to bym nie zwrócił uwagi, ale jak piszesz, że z subkonta VAT możesz dokonać przelewu, to jest to irytujące -i jeszcze dodajesz "bezpośrednio" - gdybyś jeszcze dodał, że ten przelew pomiędzy swoimi subkontami, to by było bliżej prawdy. Akurat bezpośrednio nic nie możesz zrobić z subkonta VAT, bo nie jesteś do końca dysponentem tego rachunku. Sposób w jaki piszesz o dysponowaniu środkami z subkonta VAT sugeruje, że nie wiesz w ogóle jak to działa, a w kolejnej wypowiedzi wyjaśniasz, że wiesz, więc zwróć większą uwagę na precyzję wypowiedzi. I tylko o to mi chodziło.
Ktoś w tym wątku zapodał też głupotę, że potwierdzenie przelewu bank może wystawić jak przelew dotrze do odbiorcy czy, że zwrot VAT odbywa się na subkonto VAT- ale już nie miałem siły tłumaczyć ani z tym walczyć. Więc życzę już spokojnych Świąt i zdrowia na kolejne dni.

Dziękuję i wzajemnie spokojnych i zdrowych świąt.