Frezarko-wiertarka ZX7016 ''ZOSIA''

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC
Awatar użytkownika

MrWaski
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 83

Re: Frezarko-wiertarka ZX7016 ''ZOSIA''

Post napisał: MrWaski » 03 kwie 2021, 02:03

Staszku, to jest śruba M10 ze standardowym gwintem o skoku zwykłym 1,5. Za kilka zeta kupisz metrowy nagwintowany pręt M10 w każdym sklepie ze śrubami i prawie w każdym supermarkecie z narzędziami.
Ja kupiłem taki pręt na wszelki wypadek, jakby mi śruba klękła. Pręty są w różnych klasach wytrzymałości. Ja wziąłem klasę 10.9
Pręt ucinasz na żądaną długość, a od góry wkręcasz nakrętkę i cała filozofia.

I jeszcze jedno. Warto opanować wybijanie stożka klinem, a nie waleniem w łeb śruby. Tu nie chodzi o zniszczenie śruby, a o maltretowanie gwintu w stożku Morse'a. Mam kilka narzędzi, które są dosyć drogie i nie chcę, by się w nich gwinty uszkadzały. Oryginalny klin jest kiepski, ale daje radę. Należy tylko odpowiednio uderzać młotkiem. Ja uderzam delikatnie na zmianę - raz poziomo i raz lekko od dołu. Klin wsuwam ścięciem u góry, a drugą krawędź ustawiam poziomo, tak żeby się opierała o obie krawędzie górnej części stożka. Jak ktoś zna lepszy sposób, chętnie go poznam.

Mam jedno narzędzie ze zbyt krótkim stożkiem i klinem nie da rady go wybić. Mam w planach napawać kilkumilimetrową warstwę, ale nie wiem czy to dobry pomysł. Jeszcze jest opcja dospawać precyzyjnie jakąś tulejkę albo powiększyć (wydłużyć) otwór na klin. Póki co, szukam dobrego rozwiązania...

Tagi:

bear
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 19

Post napisał: bear » 03 kwie 2021, 02:34

MrWaski pisze:Warto opanować wybijanie stożka klinem, a nie waleniem w łeb śruby. Tu nie chodzi o zniszczenie śruby, a o maltretowanie gwintu w stożku Morse'a.

Przynajmniej przez 2 lata tak wybijałem stożek z frezarki i nigdy go nie uszkodziłem

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 163

Post napisał: adam Fx » 03 kwie 2021, 06:40

Potwierdzam lata na starej zośce tak wybijałem w tym oprawi samoróbki ze wyklej nie gatunkowej stali i dawało radę nic się nie uszkodziło
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Awatar użytkownika

MrWaski

Post napisał: MrWaski » 03 kwie 2021, 08:37

Zastanawiam się, w jaki sposób można by używać ściągacza do wypychania oprawek przez tę śrubę? W zasadzie mogę poświęcić najwyższe koło pasowe, którego nie używam i łapać za niego...

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: adam Fx » 03 kwie 2021, 16:39

MrWaski pisze:Zastanawiam się, w jaki sposób można by używać ściągacza do wypychania oprawek przez tę śrubę?
trzeba by pokombinować z jakąś tulejką przedłużaną by mechanizm nie zawadzało o wielowypust. Tulejka musiała by być jakoś nakręcona na wielowypust (mało mięsa trochę) no i wkręcana szpilka z kołnierzem który podczas odkręcania zapiera się o podtoczenie w tulejce
Obrazek

Dodane 2 minuty 3 sekundy:
A tu odp. na pytanie które padało wile razy ale niestety już wtedy niemiałem maszyny - jak zrobiłem "precyzyjny wysuw pinoli"

https://youtu.be/6G1EVGD16cI

Niebawem 2 część - właśnie montuje film

Awatar użytkownika

StanisławKozdurkiewicz
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 47

Post napisał: StanisławKozdurkiewicz » 03 kwie 2021, 20:36

Podobnie jak radzi MrWaski, za co dziękuję, poradziłem sobie przy użyciu pręta gwintowanego, który miałem pod ręką, ale potraktowałem to jako prowizorkę. Problem wybijania niektórych narzędzi może polegać między innymi z kilku następujących powodów. Narzędzia z gwintem są często zbyt krótkie aby bezpiecznie posługiwać się klinem. Oprócz tego klin dostarczany z maszyną nadaje się raczej do wyrzucenia. Lepiej za kilka złotych kupić dobry. Jeżeli często trzeba wybijać klinem, to lepiej kupić klin automatyczny. Pewnym problemem jest gatunek stali chińskich trzpieni we frezach lub oprawkach. Gdy jest zbyt miękki to podczas wybijania ma tendencję do spęczania się, co powoduje trudności. Lepiej w takim przypadku wyciągać narzędzie z wrzeciona stosując na przykład ściągacz do drążków kierowniczych, jaki stosuje się w warsztatach samochodowych. Trzeba dobrać rozstaw widełek około 20 mm.

rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 45

Post napisał: rdarek » 03 kwie 2021, 21:38

StanisławKozdurkiewicz pisze:
03 kwie 2021, 20:36
Problem wybijania niektórych narzędzi może polegać między innymi z kilku następujących powodów. Narzędzia z gwintem są często zbyt krótkie aby bezpiecznie posługiwać się klinem.
Narzędzia z gwintem służą do zaciągania szpilką. A jak chcesz je wybijać klinem to wkręca się w taki tezpień płetwę. Jednak to wyklucza ich zaciągnięcie szpilką czyli albo
- albo.
Adam narysował schemat rozwiązania mocowania narzędzi i szpilki w starych manualnych maszynach. Odkręcanie szpilki powoduje wypchnięcie trzpienia z wrzeciona.
Jeżeli często trzeba wybijać klinem, to lepiej kupić klin automatyczny.
Mam potwierdzam fajna sprawa. W moim wypadku tylko narzędzia z płetwą wybijesz. Inaczej zapomnij końcówki gwintowanej stożka prawie nie widać w szczelinie wrzeciona. Miałem już przygodę, że redukcję z kła zbijaliśmy ze znajomym na dwa kliny i dwa młotki. Inaczej zapomnij :mrgreen:
Lepiej w takim przypadku wyciągać narzędzie z wrzeciona stosując na przykład ściągacz do drążków kierowniczych, jaki stosuje się w warsztatach samochodowych.

No nie wiem wolałbym uszkodzić płetwę trzpienia niż przez przypadek np. rant wrzeciona przy stożku

Awatar użytkownika

MrWaski

Post napisał: MrWaski » 03 kwie 2021, 23:49

Adam, mnie chodziło o coś takiego.

Obrazek

Bez żadnych przeróbek. Ot, we łbie śruby zrobiłem tylko delikatny nakiełek. Jeszcze nie testowałem na silnym zacisku, ale tylko przymierzyłem. Lekki zacisk puszcza bez problemu. Próbował ktoś tak? Zastanawiam się tylko, czy poprawiony niedawno zacisk wrzeciona utrzyma ten patent?
Mam falownik, więc górne koło pasowe mogę masakrować.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: adam Fx » 03 kwie 2021, 23:55

Obiecana druga cześć filmu jako prezent od zajączka ;)
https://youtu.be/BXA301IXyW0

Dodane 2 minuty 31 sekundy:
MrWaski pisze:Adam, mnie chodziło o coś takiego.
aa no faktycznie proste ciekawe czy nie nazbyt uciążliwe się okaże

Awatar użytkownika

MrWaski

Post napisał: MrWaski » 03 kwie 2021, 23:58

Jak puści, to łatwiej i bezpieczniej niż walić młotkiem w łeb lub wbijać klina. :D

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”