Frezarko-wiertarka ZX7016 ''ZOSIA''

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC
Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 163

Re: Frezarko-wiertarka ZX7016 ''ZOSIA''

Post napisał: adam Fx » 13 mar 2021, 20:46

Po ostatnim filmie gdzie dyskutowaliśmy o wrzecionie i ewentualnej modyfikacji okazało się że sporo osób ma kłopot z zakleszczającą się blokadą pinoli o to moje rozwiązanie na szybko :)
https://youtu.be/_8-ycokIP_s

sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Tagi:

Awatar użytkownika

StanisławKozdurkiewicz
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 47

Post napisał: StanisławKozdurkiewicz » 14 mar 2021, 22:04

ZX7016 jest dalej sprzedawana więc ciągle pojawiają się nowi użytkownicy. Zapewne stare wygi tego forum wiedzą wszystko o frezowaniu, ale są przecież wśród nas nowicjusze, którzy mogą mieć typowe, początkowe problemy. Postanowiłem im nieco pomóc i opracowałem zbiór najważniejszych wiadomości. Nie jest to zapewne optymalne opracowanie, będę więc bardzo wdzięczny kolegom za uwagi.
Załączniki
MINI PODRĘCZNIK FREZERSKI.pdf
https://www.cnc.info.pl/download/file.php?mode=view&id=44867&sid=ac7edecb989f8949b2b83a52101e3280
(1.44 MiB) Pobrany 744 razy

Awatar użytkownika

rc36
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 34

Post napisał: rc36 » 14 mar 2021, 23:40

"Ważne!!!"Frezowanie współbieżne zapewnia lepsze warunki skrawania i należy właśnie takie stosować.Wyjątkiem jest frezowanie odlewów, które mają bardzo twardy naskórek."

Frezowanie współbieżne na frezarce bez śrub pociągowych, kulowych w szczególności na Zośce to bardzo zły pomysł.
Nie chce mi się tłumaczyć dlaczego tak jest, więc zacytuję poradnik Sandvika.

"Duża grubość wiórów jest korzystna, a rozkład sił dociska przedmiot obrabiany do narzędzia, przytrzymując krawędź skrawającą w materiale.

Jednak ponieważ frez ma tendencję do bycia wciąganym w przedmiot obrabiany, obrabiarka musi kompensować luz posuwu za pomocą odpowiedniego mechanizmu. Jeśli narzędzie jest wciągane w przedmiot obrabiany, następuje niezamierzone zwiększenie wartości posuwu na ostrze, które może powodować nadmierną grubość wiórów i wyłamanie przeciążonego ostrza narzędzia. W takich przypadkach należy rozważyć zastosowanie frezowania przeciwbieżnego."
https://www.sandvik.coromant.com/pl-pl/ ... lling.aspx

rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 45

Post napisał: rdarek » 15 mar 2021, 09:48

rc36 pisze:
14 mar 2021, 23:40
"Ważne!!!"Frezowanie współbieżne zapewnia lepsze warunki skrawania i należy właśnie takie stosować.Wyjątkiem jest frezowanie odlewów, które mają bardzo twardy naskórek.
"Frezowanie współbieżne na frezarce bez śrub pociągowych, kulowych w szczególności na Zośce to bardzo zły pomysł.
Nie chce mi się tłumaczyć dlaczego tak jest, więc zacytuję poradnik Sandvika.
No właśnie teoria teorią a praktyka swoje.
Ten cytat oczywiście dotyczy solidnych maszyn a nie chińskich wydmuszek ;) które mają luzy w standardzie, pojawiające się w ściśle nie określonych sytuacjach.
Dzięki takiemu frezowaniu jak opisane powyżej (a było ono przypadkowe) frez węglikowy 10mm na blaszce 12mm podziękował mi za współpracę po spotkaniu z materiałem. I przy luzach jakie ma moja maszyna (większa od zośki) pilnuję się aby frezować czyli przeciwbieżnie i żeby nawet przez przypadek frez nie pociągną materiału.

Awatar użytkownika

StanisławKozdurkiewicz

Post napisał: StanisławKozdurkiewicz » 15 mar 2021, 19:01

Bardzo mnie cieszy, że to, co napisałem spotkało się z zainteresowaniem. Można dzięki temu podzielić się doświadczeniem. Jeżeli chodzi o Zosię, która jest frezarką pionową, to z frezowaniem współbieżnym lub przeciwbieżnym mamy do czynienia jedynie w przypadku frezowania obwodowego boczną powierzchnią frezów walcowych trzpieniowych. Nie wchodzi w grę dociskanie lub odrywanie od stolika. Ten fragment materiałów firmy Sandvik dotyczy frezów poziomych. Dociskanie i odrywanie od stolika w przypadku ZX7016 praktycznie nie ma miejsca. Oczywiście frezarka ta ma „śruby pociągowe”. Jest to napęd stolika. Wprawdzie ręczny, ale jest. Problemem jest trudność zapewnienia stałej prędkości posuwu. Poprzez możliwie równomierne kręcenie pokrętłem i wywieranie stałej siły możemy częściowo wyeliminować problem luzów. Z moich doświadczeń wynika, że głównym problemem może być uszkodzenie obrabianej powierzchni spowodowane skręcaniem całego układu. Wtedy może dojść do „wgryzania” się frezu w materiał. Z tego co zaobserwowałem nie można przekraczać sił, które mogą spowodować powstanie nadmiernego momentu skręcającego. Trzeba to wypróbować. Wszystko zależy od sztywności maszyny, czyli od grubości ścian kolumny, dobrego zaciśnięcia mocowań kolumny, zastosowanej głębokości skrawania, prędkości obrotowej, prędkości posuwu, sposobu zamocowania materiału i blokowania jednej z osi posuwu stolika. Powinien być zachowany właściwy kąt pomiędzy skrawaną powierzchnią a prostą przechodząca przez osie frezu i kolumny, tak aby frez nie mógł „wgryźć” się nadmiernie w obrabiany materiał. Wszelkie uwagi wynikające z doświadczenia na pewno będą bardzo przydatne dla nas amatorów. Oczekujemy, że doświadczeni fachowcy zechcą dokładnie wytłumaczyć swe opinie w sposób możliwie przystępny. Będzie to bardzo pouczające.

Awatar użytkownika

rc36
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 34

Post napisał: rc36 » 15 mar 2021, 21:00

Należy przyjąć, że na frezarkach pionowych i poziomych ze śrubami pociągowymi trapezowymi frezuje się zawsze przeciwbieżnie, bo straty mogą być duże.
Jednego razu frezując na Heckert FSS 400 materiał o masie około 250kg niepełną szerokością głowicy, szarpnęło mi detal razem ze stołem o około 2,5mm, skutek był taki, że detal musiał iść do napawania naprawczego, a ja dostałem od kierownika niezłą reprymendę :?

Awatar użytkownika

StanisławKozdurkiewicz

Post napisał: StanisławKozdurkiewicz » 16 mar 2021, 18:26

Jestem bardzo wdzięczny Panom za uwagi. Chcę się przyznać, że sam miałem duże wątpliwości pisząc o frezowaniu współbieżnym zgodnie ze współczesnymi tendencjami dotyczącymi wpływu sposobu obróbki na trwałość narzędzi, gdyż moje doświadczenia z Zosią wskazywały na coś przeciwnego, ale kładłem to na karb złego przygotowania przeze mnie tej maszyny do pracy. Porównanie z Heckert FSS 400 jest tutaj o tyle pouczające, że chociaż są to maszyny zupełnie innej wielkości i klasy, jednak ze względu na wiek i prawdopodobnie zużycie tej NRDowskiej maszyny trzeba, pracując na niej, wykazać się dodatkowymi umiejętnościami i przezornością. Gratuluję. Wprawdzie to nie to samo, ale pracowałem kiedyś na znacznie starszej tokarce napędzanej jeszcze pasem transmisyjnym z wału biegnącego pod sufitem hali, co o mały włos nie skończyło się wypadkiem, gdyż kiedy chciałem wyłączyć maszynę kończąc nacinanie gwintu M36, widełki mające przesunąć pas na wolne koło opadły. Udało mi się odskoczyć. Narzynka zwinęła się błyskawicznie w piękny pierścionek i była to jedyna strata.
Jeżeli znaleźliby Panowie jakieś inne nieścisłości czy błędy w tym, co napisałem, to może to być z pożytkiem dla kogoś, kto chciałby z tego skorzystać. W końcu to forum jest po to, aby się wzajemnie wspierać. Gdybym wiedział wszystko i nie miał wątpliwości, pewnie bym tutaj nie trafił.

rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 45

Post napisał: rdarek » 16 mar 2021, 19:05

StanisławKozdurkiewicz pisze:
16 mar 2021, 18:26
Jeżeli znaleźliby Panowie ..................... W końcu to forum jest po to, aby się wzajemnie wspierać. Gdybym wiedział wszystko i nie miał wątpliwości, pewnie bym tutaj nie trafił.
Jeśli mogę małe uwagi mało konkretne ale myślę, że adekwatne do wypowiedzi.
1. tu na forum to jesteśmy koledzy
2. polecam przejrzeć i śledzić posty kol. RomanJ4 również na innym forum RC do których udostępnił linki.
Jego posty na tematy obróbki w zasadzie są gotowymi poradnikami jak i co "ugryźć" szczególnie na amatorskich maszynach.
3. można obserwować, jeszcze Adama FX i na Youtube Jacka Ptasińskiego to tak skromnie na początek, bowiem jest jeszcze wielu innych wartościowych użytkowników tego forum.

lukaschels
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: lukaschels » 24 mar 2021, 13:23

Dzięki wielkie za ten poradnik. Tego wszystkiego niby się dowiedziałem w tym temacie ale sporo to były domysły na chłopski rozum. Poradnik pokazał mi wszystko jasno i klarownie.
Dziękuje serdecznie

Awatar użytkownika

StanisławKozdurkiewicz

Post napisał: StanisławKozdurkiewicz » 02 kwie 2021, 17:20

Chciałem podzielić się bardzo optymistyczną wiadomością. W poście #1509 uskarżałem się na wyjątkowo tandetnie wykonaną przez Chińczyków śrubę, która jest ściągaczem do mocowania trzpieni przyrządów z chwytem Morse’a, od której odpadł łeb. Bez specjalnej nadziei, gdyż dawno skończyła się gwarancja, zapytałem firmę CORMAK, w której kupiłem Zośkę, czy istnieje możliwość dokupienia takiej śruby. Miła pani odpisała, że maszyny tej już nie sprzedają więc nie dysponują częściami zamiennymi. Zaproponowała abym podał parametry tej śruby to zlecą jej wykonanie. Proszę sobie wyobrazić, że rzeczywiście otrzymałem przesyłkę dostarczona przez kuriera i to bezpłatnie!!! Poczułem się tak, jak kiedyś, gdy przesłałem aparat fotograficzny do serwisu firmy LEICA czy też w dobrym serwisie Volkswagena. Okazuje się, że niektóre polskie firmy też potrafią szanować klienta, nawet kupującego tak tanią maszynę. To podnosi na duchu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”