Elektrownia wiatrowa z krokowca
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 39
- Kontakt:
Re: Elektrownia wiatrowa z krokowca
No tak czy siak stirling sie do tego nie nadaje. Mam tą drugą łajbę, to tam możnaby coś wykombinować. Nadbudówkę mi jakas pleśń zeżarła, więc trzeba bedzie ją wywalić, no ale samo "podwozie" jest cacy. Dorobic coś na wór hamerykanski i mozna jechać na mierzeję, pewnie za niedługo skonczą kopać. A słyszeli ze w 2030 Czesi mają kopać kanał Odra - Dunaj? Bo chcą mieć dostęp do morza hehe.
Transport rzeczny w Niemczech czy Austrii to jakies 15 czy 20 % rynku, u nas w porywach niecały 1%.
Transport rzeczny w Niemczech czy Austrii to jakies 15 czy 20 % rynku, u nas w porywach niecały 1%.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 100
Ten odśrodkowy (zapomniałem profesjonalnej nazwy) ma za zadanie utrzymać stałe obroty silnika. Podstawa gdy chcesz osiągnąć stałe obroty bez wariowania silnika przy zdjęciu obciążenia. Na łódce faktycznie może to być zbędne. No ale zapominasz że może zechcesz zatrzymać łódkę i co wtedy? Zatrzymanie silnika i wypuszczanie nadmiaru pary?
Silnik parowy... bardzo hałasuje. Nie będzie przeszkadzać?
Coś tam o silnikach sterlinga wspominaliście. Drogie są w porównaniu do uzyskanych mocy. Do tego strasznie ciężkie bo wymagają ogromnej w porównaniu do mocy chłodnicy.
A na takiej łódeczce to rozpala się w kotle dla rozrywki

A może w ogóle powinieneś zrobić silnik gazowy

Dodane 5 minuty 53 sekundy:
W Niemczech chyba trochę więcej rzek mają. W Anglii po 2 wojnie światowej, tanie ciężarówki stały się konkurencją dla barek pływających kanałami. Teraz pewnie odwrotnie jak te wszystkie wymogi ekologiczne pododawali

-
- Posty w temacie: 89
No i miało byś o elektrowni wiatrowej a tu wypuścili zwierzaka scenicznego strikexp i znów lanie wody się zaczeło a właściwie pary . Zaraz się dowiemy że najlepsze będzie zrobienie sobie koła młyńskiego .
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
IMPULS3 pisze:mam wrażenie że pochłania prąd a wytwarza wiatr
robi się ciepło to Pitsa już na zapas robi chłodzenie

Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 28
tristar0 pisze:na zapas robi chłodzenie
Brawo! O to właśnie chodzi. Przecież nie zawsze jest wiatr i czasem trzeba go zrobić dla ochłody. Choćby z drutu.

Wiaterek niewielki jest, w sam raz do pracy przy komputerze, trzeba drogę dopracować i dołożyć więcej drutu i będzie ok.

Ustawiłem zasilanie na 0,1A i 5V do zasilania tego silniczka. Spoko mały panelik solarny wystarczy.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
to coś jak tu

-
- Posty w temacie: 26
tristar0 pisze:robi się ciepło to Pitsa już na zapas robi chłodzenie
Albo poczuł że to 1 kwietnia i robi sobie żarciki.