Inkscape i problem z generowaniem g-code
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
Re: Inkscape i problem z generowaniem g-code
Witam,
Dołączę się do tematu z Inkscape, po zmianie komputera mam problem z generowaniem g-code na frezarkę CNC.
Generuje mi plik nieczytelny dla wszelkich programów. Załączam przykładowo jak wygenerowało mi kwadrat z wypełnieniem ścieżkami do "zerowania" stołu. Czy starsza czy nowsza wersja programu efekt ciągle taki sam. Macie panowie jakiś pomysł jak to naprawić?
Dołączę się do tematu z Inkscape, po zmianie komputera mam problem z generowaniem g-code na frezarkę CNC.
Generuje mi plik nieczytelny dla wszelkich programów. Załączam przykładowo jak wygenerowało mi kwadrat z wypełnieniem ścieżkami do "zerowania" stołu. Czy starsza czy nowsza wersja programu efekt ciągle taki sam. Macie panowie jakiś pomysł jak to naprawić?
- Załączniki
-
- zero_0009.txt
- (43.81 KiB) Pobrany 118 razy
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Zmieniłem ze względu na brak możliwości dodania .ngc na forum.gluk pisze:zmieniłem rozszerzenie z .txt na .ngc i LinuxCNC wczytał plik bez objekcji.
Czyli jest to format ujednolicony, ale nie dla każdego programu.
Muszę sprawdzić w Candle, bo Grbl Controler i przeglądarkowe programy nie wczytywał pliku poprawnie.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Szkoda zachodu, to jest kod ze zmiennymi, nie wiem czy otworzysz go gdziekolwiek oprócz Linuxcnc.
GRBL na pewno go nie wykona.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Jest kilka kwestii.
Po pierwsze konwerter ISO jest tylko rosyjską wtyczką, fakt, że preinstalowaną, ale tylko wtyczką... zauważyłem, że zmieniły się trochę pliki konfiguracyjne (dla mnie akurat na lepsze).
Po drugie aktualizacja Window$a z lutego coś pieprzy, przynajmniej u mnie i muszę wgrywać wtyczkę po każdym użyciu (po pierwszym uruchomieniu działa, przy kolejnych już nie... po prostu podmieniam katalog z wtyczką i rusza)
To właśnie z drugiego powodu zauważyłem zmiany w plikach konfiguracyjnych.
Po pierwsze konwerter ISO jest tylko rosyjską wtyczką, fakt, że preinstalowaną, ale tylko wtyczką... zauważyłem, że zmieniły się trochę pliki konfiguracyjne (dla mnie akurat na lepsze).
Po drugie aktualizacja Window$a z lutego coś pieprzy, przynajmniej u mnie i muszę wgrywać wtyczkę po każdym użyciu (po pierwszym uruchomieniu działa, przy kolejnych już nie... po prostu podmieniam katalog z wtyczką i rusza)
To właśnie z drugiego powodu zauważyłem zmiany w plikach konfiguracyjnych.
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym.