Pierwsza maszynka 500x400x130
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 9
Re: Pierwsza maszynka 500x400x130
Mam rozkminke jak juz bede mial stol, czy mocowac wozki bezposrednio do niego czy moze spiac wozki blachą przejsciową i do tej blachy dopiero stół przykręcać.. Jak koledzy robiliscie u siebie? Wydaje mi sie, ze bezposrednio do stolu bedzie lepiej ale wole sie dopytac..
-
No i wiadomo co sie stalo z tb6600... Dzisiaj zachcialo mi sie porzezbic troche w drewnie i jutro bede zamawial sterowniki dm542. Jeden z TB nie radzil sobie z normalnym dzialaniem juz od poczatku, dzisiaj drugi zaczal sie wylaczac w trakcie pracy mimo prob podrasowania chlodzenia... Ehh czlowiek niby wie ze z nimi sa problemy no ale noz widelec uda sie troche przyoszczedzic i wychodzi jak zawsze... No coz trzeba bedzie splanowac drzewo jeszcze raz i przelozyc zabawe na koniec tygodnia..
Tu filmik z planowania jeszcze bez oslon na srube
https://youtu.be/Yv9yxNEEpKs
Tu filmik z planowania jeszcze bez oslon na srube
https://youtu.be/Yv9yxNEEpKs
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Choćby do jednej bazy, co zapobiegłoby utracie geometrii po nieuniknionych kolizjach, ale myślę, że jak kolega przykręcił się dobrze do blach to raczej krokowiec tego nie ruszy.
Najwyżej na tej małej teraz getbetter wyskrobie sobie już płyty z bazami

>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<
-
Wrzucalem kiedys na fb zdjecia jak slicznie wewnatrz sa zrobione
Zajefajna przejsciowka chlodzenia do radiatora... A oto i one:

@gelo dobrze prawisz
Tu u mnie sruby wszelakie trzymajace brame waza chyba wiecej niz sama brama :p Tak jak juz kiedys pisalem najpierw wyrychtowac to co juz mam, potem przyjdzie czas na nastepna jak juz bedzie miejsce
A w miedzyczasie po troszke kolekcjonuje graty na mikro tokareczke ale czy cos z tego wyjdzie to jeszcze nie wiem a graty zawsze sie przydadza 
A tutaj tak poza tematem mikro jajkobot zrobiony na kolanie doslownie ze smieci w 3 godziny ale dzialajacy
Bez dostepu do niczego oprocz wkretarki. Elementem najbardziej przykuwajacym uwage jest profesjonalne podnoszenie pisaka za pomoca sznureczka nawinietego na os silnika haha

Aktualnie rysuje nieporownywalnie dokladniej i ladniej, bo zostal zrobiony od poczatku z aluminiowych elementow ze stalibizacja cienkopisu i szybka zmiana koloru przy rysunkach wielokolorowych, ale czekam jeszcze az przyjdzie serwo RC do podnoszenia pisadła...

@gelo dobrze prawisz

A tutaj tak poza tematem mikro jajkobot zrobiony na kolanie doslownie ze smieci w 3 godziny ale dzialajacy

Aktualnie rysuje nieporownywalnie dokladniej i ladniej, bo zostal zrobiony od poczatku z aluminiowych elementow ze stalibizacja cienkopisu i szybka zmiana koloru przy rysunkach wielokolorowych, ale czekam jeszcze az przyjdzie serwo RC do podnoszenia pisadła...
Ostatnio zmieniony 08 mar 2021, 20:23 przez getbeterr, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
To też są fajne sterowniki, tylko nie można ich aż tak obciążać.
To dobra alternatywa dla stepsticków przy silniku 2A.
Oczywiście TB6600 jest w innej obudowie, a nazwy tego maleństwa to nawet nie pamiętam, bo mi to do niczego nie jest potrzebne.
-
@tuxcnc mysle ze gdyby na kazdym z osobna zalozyc wentylator i troszke jeszcze poprawic kontakt scalaka z radiatorem to moze by i te podrobki daly rade, ja sobie to jednak odpuszcze. Wole oszczedzic sobie czasu i nerwow, ktore juz i tak stracilem przez swoja pazernosc..
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Całkiem zgrabna maszyna. Mam pytanie gdzie zamawiałeś formatki aluminiowe i czym były wycinane? Jaki gatunek? Czy krawędzie trzymały kąt prosty do płaszczyzny?
-
@mihaz wszystko co widac na zdjeciach bylo robione z łapy na konwencjonalnych maszynach, gatunek to aluminium aluminiowe czyli to co sie udalo uratowac od huty hehe no ale wszystko z tego samego. Kąty są ok, mam nadzieję szyna aktualnie jest ustawiona tylko "z grubsza" bo i tak czeka ja rozbiorka czesciowa przy przenosinach wiec nie chce mi sie poprostu poswiecac kilku godzin bez sensu bo w domu i tak nie mam warunkow do pracy na niej...
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Niby płyta 20mm na bokach bramy, ale jak Ci zostało tego profila 45x90, to ja bym go przykręcił "na sztorc" do tych blach. Zawsze to trochę bramę usztywni.
Ale ogółem ładna maszynka jak na amatorskie warunki
Ale ogółem ładna maszynka jak na amatorskie warunki