tokarka 2 tsb
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 37
Re: tokarka 2 tsb
Cześć, zamieszczam pomiar mojej panewki przedniej do tokarki 2tsb , przednią mam na pewno nie oryginalna ( prawdopodobnie mosiądz)
mam też siatki 3D obu panewek ( chmury punktów) jak by kogoś to interesowało. Pomiar przerobiłem z PDF -ów. Oryginały posiadam dla potomności
Na razie wrzucam przednią , jak obrobię tylną to zamieszczę, jeżeli kogoś interesuje jakiś specyficzny wymiar prosze o info
:

PS. Nie umieszczałem pomiaru gwintu , bo to trochę specyficzna sprawa. Ale te wymiary powinny wystarczyć do wyskrobania panewki. Jak coś to pisać
mam też siatki 3D obu panewek ( chmury punktów) jak by kogoś to interesowało. Pomiar przerobiłem z PDF -ów. Oryginały posiadam dla potomności

Na razie wrzucam przednią , jak obrobię tylną to zamieszczę, jeżeli kogoś interesuje jakiś specyficzny wymiar prosze o info

PS. Nie umieszczałem pomiaru gwintu , bo to trochę specyficzna sprawa. Ale te wymiary powinny wystarczyć do wyskrobania panewki. Jak coś to pisać
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 32
piękne to jest widzę drobne różnice względem panewki którą ja mam (też dorabiana), znajdę chwilę zrobię fotki, czekam na drugą panewkę ,a i skanem 3d chętnie się pobawię.
pozdro golot
pozdro golot
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 11
Panowie, mam następującą sprawę, a mojej tokarce przednia panewka jest bardzo mocno zużyta, czy sądzicie że można było by się poratować wylaniem panewki stopem łożyskowym? Skoro kiedyś robiło się tak w silnikach to chyba tutaj też powinno dać radę czy się mylę?
Druga rzecz, ma ktoś może płytę suportu na sprzedaż nie musi być w bardzo dobrym stanie.
Druga rzecz, ma ktoś może płytę suportu na sprzedaż nie musi być w bardzo dobrym stanie.
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 32
pewnie zadziałać by zadziałało tylko gdzie można kupić babbit , i jak potem to obrobić by było możliwie centrycznie? choć to już nie powinno być takie trudne .
-
Czy jest sens ? chyba raczej nie , z autopsji wiem ,że ratowanie czegoś pochłania więcej pieniędzy i czasu niż to warte , tuleja z brązu koszt około 100 zł , praca tokarza ( flaszka po znajomości ) lub max 100zł . Za 200 masz coś co jeszcze pewnie 10 lat posłuży - mówie oczywiście o dorobieniu drugiej panewki. Tylko bardzo często bywa tak ,że jak masz dość duży luz na przedniej , to chcąc nie chcąc masz i na tylnej , bo przednia wybije tylną , kasowanie pomaga tylko na chwilę ,
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 11
No nie wiem, najtańszy kawałek brązu z jakiego by to można zrobić widziałem za ok 190zł, tokarz powiedzmy że by mnie nie skasował tak bardzo. W sumie to prawda że lepiej było zrobić nową... póki co skrobie tą którą mam, zobaczymy czy coś z tego dobrego będzie, jak nie to faktycznie trzeba będzie zrobić, boje się tylko ze wykonana tuleja może też być koniec końców do bani.
-
Nie mogę podać linku nietrwałego więc tutaj (10482900908) masz nr aukcji alle-gro,KarolWro pisze: ↑29 mar 2021, 21:50No nie wiem, najtańszy kawałek brązu z jakiego by to można zrobić widziałem za ok 190zł, tokarz powiedzmy że by mnie nie skasował tak bardzo. W sumie to prawda że lepiej było zrobić nową... póki co skrobie tą którą mam, zobaczymy czy coś z tego dobrego będzie, jak nie to faktycznie trzeba będzie zrobić, boje się tylko ze wykonana tuleja może też być koniec końców do bani.
Dodane 1 minuta 19 sekundy:
marokow1 pisze: ↑30 mar 2021, 12:40Nie mogę podać linku nietrwałego więc tutaj (10482900908) masz nr aukcji alle-gro do takiej tulei z brazu.KarolWro pisze: ↑29 mar 2021, 21:50No nie wiem, najtańszy kawałek brązu z jakiego by to można zrobić widziałem za ok 190zł, tokarz powiedzmy że by mnie nie skasował tak bardzo. W sumie to prawda że lepiej było zrobić nową... póki co skrobie tą którą mam, zobaczymy czy coś z tego dobrego będzie, jak nie to faktycznie trzeba będzie zrobić, boje się tylko ze wykonana tuleja może też być koniec końców do bani.
-
Abstrachując od tematu, czy ktoś ma moze dokladny wyglad i rospiskę kól gitary , moze znalazł by się ktoś kto wrzuci parę fotek , ilosc zebow i rozmieszczenie DTR 8cali , w sumie tak też dla potomnosci , aby te tokarki nie umarły śmiercią naturalną , to w koncu polski wytwór , szkoda aby wymarł , a tych tokarek jest coraz mniej .... pozdrawiam Marek