Nooo, w naszym kraju z pewnością się obecnie nie składają.IMPULS3 pisze: ↑01 mar 2021, 19:29drzasiek90 pisze:Co wydaje mi się całkowicie bez sensu,
Bez sensu to jest to całe BDO. Bo co producenta obchodzi co się stanie z jego opakowaniem skoro on i tak kontroli nad tym nie ma?Nawet środki chemiczne klient może sobie wylać na trawę i nikt tego nie skontroluje a producent będzie się pocił aby wszystko było zgłoszone jak należy. I niech mi ktoś powie że rządy na tym swiecie składają sie z mądrych ludzi....
Ale koncepcja (nie nasza, lecz światowa i unijna) jest słuszna. Za powstawanie wszelakich śmieci odpowiadają producenci. Producenci wytwarzają wszelaki towary a nie klienci. Więc przede wszystkim producent musi zostać zmuszony do minimalizowania wpływu swojej działalności na środowisko. Bez torebek foliowych, rozciągliwych folii i miliardów jednorazowych plastikowych dupereli można żyć. Istnieją, bo ktoś na tym zarabia. Inna sprawa jak to jest pomyślane, zorganizowane i kontrolowane.
Użytkownik, z założenia, sam sobie świadomie i celowo nie szkodzi. To temat na osobną dyskusję, że polski matoł potrafi spuścić olej w glebę czy przebić szambo, lub wyrzucić worek ze śmieciami do rowu. Bo w jego matolsko-polskokatopatolskim mniemaniu w ten sposób wykazuje się inwencją, sprytem i oszczędnością. Na matolstwo nie ma rady, poza skuteczna edukacją. A to znowu jeszcze osobny temat.
Owszem, ale nie doczytałeś szczegółów...drzasiek90 pisze: ↑01 mar 2021, 18:59Wprowadzający towary w opakowaniach również, przynajmniej ja tak to rozumiem.