mini frezarka do stali - kilka pytań laika
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 15
Re: mini frezarka do stali - kilka pytań laika
the.bear pisze:Rzuciłem temat multiplikatora na allegro, jakiś kosmos cenowy w porównaniu do takiej frezareczki...
Dlatego napisałem o dodatkowym wrzecionie. Rzadko bo rzadko ale idzie kupić też i multiplikator w niskiej cenie. Ale to trzeba polować i liczyć się z tym że czasem i przez 3 lata nie upolujesz...
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 45
Szybkie pytanko odnośnie techniki frezowania - kiedy należy opuszczać całą głowicę na osi Z a kiedy jedynie wysuwać samo wrzeciono na pinoli?
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 21
- Kontakt:
Zawsze należy opuszczać całą głowicę tak, żeby frez był minimalnie nad materiałem. Im jest niżej, tym sztywniejsza maszyna.
-
Rozumiem. Pytam, ponieważ występuje u mnie problem z osią Z - podczas korbowania w dół, głowica zamiast płynnie zsuwać się w dół po kolumnie, opada "skokowo", zeskakuje co kilka dziesiątych milimetra, przez co muszę nieraz korygować potem w drugą stronę, w efekcie gubię dokładność na tej osi... Ktoś ma pomysł dlaczego tak się dzieje?
Kto pyta, nie błądzi.
-
Mam kolejny problem... Spryskałem ostatnio przekładnię frezarki smarem litowym lt-43, potem dokupilem jeszcze i spryskałem cx80 do kół zębatych, bo wydało mi się że sucha i ciut głośniej chodziła niż w dniu zakupu. Następnego dnia pod wrzecionem na imadle ukazała mi się spora plama czerwonego smaru... Dziś odpaliłem maszynę na 3000 rpm, ciałem stal małymi frezami 2-5 mm. Po kilku minutach wrzeciono i oprawka wyraźnie się nagrzalo... Nie jakieś bardzo gorące ale odczuwalne ciepłe. Czy coś uszkodziłem
? Wyplukałem smar z łożysk? Czy możliwe że to po prostu nadmiar starego smaru, a łożyska jeszcze nie dotarte i dlatego się grzeje? Przyznam że nie frezowalem dużo na takich dużych obrotach jak dotąd ale mnie to mocno zaniepokoiło...
Kto pyta, nie błądzi.
-
Coś? ktoś? Nadal cos się grzeje wrzeciono i smar dołem kapie
a możliwe że napsikalem za dużo smaru i teraz tak się dzieje?
Kto pyta, nie błądzi.