Zasilacz miał na wyjściu ~50VDC i 33A max. Tutaj można znaleźć dokładną dokumentację.
Dodatkowo u chińczyków zakupiłem dwa regulatory DPS5015. Całe urządzonko wpinamy do źródła zasilania i mamy załatwioną sprawę regulacji napięcia, ograniczenia prądowego i wszystkich pomiarów. Dodatkowo możemy wybrać sposób komunikacji zewnętrznej. Do wyboru jest buletooth, wifi oraz USB. Ja wybrałem USB i bletooth.
Więcej na filmie:
https://youtu.be/wC4bUR78jHU
Kupiłem dwie sztuki na prąd 15A max i napięcie max 50V aby mieć dwa kanały. Niestety okazało się, że jest możliwość wpięcia albo USB albo Bluetooth z czego bluetooth działa tylko z aplikacją na androida. Dlatego jeden kanał wpiąłem na USB a drugi już mam bezprzewodowy.
Zasilacz rozkręciłem, sprawdziłem elementy eksploatacyjne. Następnie został pomierzony i przerysowany na modele 3D. Sam regulator i jego komponenty (poza modułami komunikacji) idzie znaleźć na GrabCAD. Następnie zaprojektowana została obudowa w CAD'zie a następnie poszła na laser. Po wyspawaniu wszystkiego i spasowaniu obudowa została pomalowana proszkowo. Finalny efekt można zobaczyć na zdjęciach. Projektowanie zajęło około 6-7 godzin. Poskładanie tego ustrojstwa jakieś 12 godzin. W mojej ocenie fajny i przydatny projekt dla pomajsterkowania w wolnej chwili.
Teraz koszty:
-zasilacz serwerowy - coś około 120zł (nie pamiętam dokładnie)
-regulatory DPS5015 USB+Bluetooth - 297zł / 2szt
-obudowa (wycinanie i gięcie) - 105zł
-malowanie proszkowe - 30zł
-gumowe nóżki - 15zł
-gniazdo zasilania + zaciski + inna drobnica - 30zł
RAZEM - około 600zł
Dla porównania jednokanałowy zasilacz Korad'a 60V 15A to koszt ok 950zł.
Zdjęcia (śrubki będą wymienione na czarne, po prostu nie doszły na czas