Toczenie + dłutowanie

Porada z zakresu obróbki

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.
Awatar użytkownika

Autor tematu
MarcinH1
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 11

Re: Toczenie + dłutowanie

Post napisał: MarcinH1 » 29 sty 2021, 21:27

A fakt, znalazłem, całkiem ładna. Tylko 20k to w sumie mój cały budżet a do tego jeszcze narzędzia i ogarnąć to wszystko... Na allegro widziałem frezarkę TOS FB 25 z głowicą do dłutowania, ale nie wiem czy podoła obu wyzwaniom.

bear
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: bear » 29 sty 2021, 22:20

Może jak nie zależy Ci bardzo na super wydajności kosztem niedużego wkładu to strugarka i dłutować w poziomie.

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: Steryd » 29 sty 2021, 23:41

Ale wpust 18 wgłąb ślepego tworu na stugarce to lata zejdzie i kombinacji bez liku.
Można?
Morzna!!!

maciek95k
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3

Post napisał: maciek95k » 30 sty 2021, 02:20

MarcinH1 pisze:A fakt, znalazłem, całkiem ładna. Tylko 20k to w sumie mój cały budżet a do tego jeszcze narzędzia i ogarnąć to wszystko... Na allegro widziałem frezarkę TOS FB 25 z głowicą do dłutowania, ale nie wiem czy podoła obu wyzwaniom.

Jeśli nigdy nie dłutowałeś wcześniej to może być trochę ciężko. Wiesz jak to jest. Na filmach wszystko wydaje się łatwe i proste a w praniu wychodzą same kwiatki. Ja bym na twoim miejscu dłutował jeśli już tylko te dwa wpusty w tej tulejce. Masz tam znacznie mniej materiału do zbierania, jak dasz stół obrotowy albo nawet jakiś przyrząd dorobisz blokowany w dwóch pozycjach to całą szerokość weźmiesz na raz i jakoś to powinno iść. Dodatkowo nie jest to tak głęboki wpust jak w tym drugim elemencie.
Ten drugi element na przeciągacz jest wręcz idealny. Równo ze wszystkich stron jest materiału do zebrania, otwór jest bardzo długi i przelotowy. Na dłutownicy będziesz musiał naprawdę sporo kręcić korbkami żeby to zrobić i ciągle pilnować wymiarów, żeby było centrycznie itp. Dodatkowo może pojawić się problem z uzyskaniem równego wymiaru na całej długości (będzie odpychać nóż). Gotowe noże mają ceny dla niejednego zaporowe. Można samemu coś robić ale wtedy znowu ciężko będzie robić po prostu serię i nie myśleć o narzędziu tylko znowu ciągłe kontrolowanie.

Co do frezarek z głowicą do dłutowania, w mojej ocenie to bardziej taka przystawka żeby wydłutować sobie kanalik jak trzeba. Dla twojego zlecenia trochę średnio. Pamiętaj że dłutownice z prawdziwego zdarzenia mają też posuwy automatyczne co przy tych ilościach jest ważne.

Ostatnio trochę ten temat przerabiałem. Miałem kilka elementów z nierdzewki. W środku wpust 5mm na długości ze 50mm. Wydawało się wszystko proste. Kupiliśmy nawet małą dłutownicę bo czasem jej brakowało. Niewielką maszynę ale solidną w miarę. Zrobienie 4 kanalików zajęło mi dwa dni. Wydałem 500zł na nóż i dwie wkładki. Nóż okazał się nadawać max do aluminium. Problem u mnie był taki, że otwór w którym były te kanaliki miał 15mm średnicy i ciągle odpychało mi nóż. Ostatecznie jakoś to urzeźbiłem robiąc swój nóż z trzonka starego przecinaka płytkowego i stalki ale rowek i tak nie wyszedł równy i końcem uciekał aż 0,25mm jak nie lepiej. To taka przestroga, bo wpakujesz się w robotę, kupisz maszyny a potem będziesz sobie pluł w brodę po co Ci to było ;) lepiej kupić na spokojnie dłutownicę jak będzie w dobrych pieniądzach, uruchomić, zebrać graty, nauczyć się i potem brać na to robotę :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
MarcinH1

Post napisał: MarcinH1 » 30 sty 2021, 12:27

No to dzięki, trochę mi możliwych rozwiązań podsunęliście. Wychodzi na to że potrzebne są dwie maszyny :P
A wiecie może jak wygląda sprawa przeciągaczy? Zamawia się wersję pod konkretną maszynę? I ile taka jedna sztuka może kosztować?

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Steryd » 30 sty 2021, 21:22

Przepychacz + prasa hydrauliczna i heja. Przeciągarki to kupa kasy i miejsca potrzeba.
Przepychacz, czy przeciagacz w zasadzie jedne piniondze. Tu będzie spory kawałek narzedzia pewnie coś koło 10 tysi trzeba będzie wyłożyć.
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

Autor tematu
MarcinH1

Post napisał: MarcinH1 » 31 sty 2021, 19:04

Steryd pisze:Przepychacz + prasa hydrauliczna

I to jest Miś na miarę moich możliwości. Dzięki za rozwiązanie.
Czyli +- 13k i mam ogarnięty temat kwasiaka.
Pozostaje dłutownica i nóż. Możecie jakiś polecić?

Awatar użytkownika

Autor tematu
MarcinH1

Post napisał: MarcinH1 » 02 lut 2021, 09:36

Znalazłem dwie firmy wykonujące przepychacze, oto ich wyceny:

21 000zł za 1250mm
3 500zł za 600mm

Taki krótki przepychacz ma rację bytu? Co z jego żywotnością?

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Steryd » 02 lut 2021, 10:00

Jesli jest dobrany do Twojego przedmiotu (czyt. Do kwasowki i do 70mm otworu) to powinien zadziałać.
Na oko: +/- 50mm prowadzenia, min. 70mm wyprowadzenia, + 3 ostrza zapasowe, zostaje 420-450 długości roboczej. To jest 6 długości przedmiotu- wystarczy.
Do kwasówki potrzebne porzadniejsze ostrza, liczmy co 15mm, czyli obróbka na 28 warstw+ ostrza wykończeniowe. Materiału do wyjęcia jest niewiele, więc spokojnie. Kilka -kilkaset tysiecy jak dopasowany do materiału obskoczy.
Po wtóre pomyśl, czy 1250 wrzucisz na prasę. To też chyba musiałby być w dwóch odcinkach, żeby się nie wyboczył.
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

Autor tematu
MarcinH1

Post napisał: MarcinH1 » 02 lut 2021, 10:43

Rozumiem, biorąc pod uwagę ceny bardziej się skłaniam do tego za 3500 :D
tylko zastanawiała mnie ta cena, skąd taka dysproporcja skoro to taka niszowa dziedzina.
Jeszcze mam tylko pytanie co do prasy, z jaką siłą wykonuje się przepychanie?
Prasa max 30T, 130kg wagi, w okolicach 2000zł sobie poradzi?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”