atlc pisze:Tylko nie rozumiesz że to się średnio opłaca dla samego siebie, a
nie ja nigdzie nic takiego nie napisałem i nie wchodziłem w żadne kwestie opłacalności, jeśli ktoś to tak zrozumiał, tzn że zupełnie źle zrozumiał.
atlc pisze:Tylko nie rozumiesz że to się średnio opłaca dla samego siebie, a
walcu23 pisze:Czekam na chociaż JEDEN technologiczny argument na potwierdzenie zdania, iż kostek dla czeski02 nie da się zrobić za pomocą tlenu i frezarki. Tylko argument zasadny, a nie z du**.
A z innej beczki bo o edm nie wiem nic. Ile to bierze prądu / hatlc pisze: ↑27 sty 2021, 17:32szopenn pisze:żeby z tymi kostkami zgłosił się do kogoś kto wycinał podobne kostki na drutówce,
Tylko nie rozumiesz że to się średnio opłaca dla samego siebie, a co dopiero żeby robić to jako zlecenie. Jedna kostka to będzie pewnie kilkanaście godzin cięcia na molibdenówce. To jaką stawkę godzinową przyjąć żeby to się opłaciło? 5 zł?
Dobrze, więc stali gatunkowej ciąć tlenem nie wolno, bo obrabia się potem także ciężko.IMPULS3 pisze: ↑27 sty 2021, 17:53walcu23 pisze:Czekam na chociaż JEDEN technologiczny argument na potwierdzenie zdania, iż kostek dla czeski02 nie da się zrobić za pomocą tlenu i frezarki. Tylko argument zasadny, a nie z du**.
A chociażby ze materiałów gatunkowych które póżniej mają być obrabiane przez skrawanie z reguły się nie tnie metodami termicznymi. A robienie imaka z miekkich stali jest bez sensu.
Tlen nie ma żadnej powtarzalności a już kwestia powierzchni jest poza skalą jaka miałaby sens w tym przypadku. I nie ma znaczenia jak "ładnie" tnie palnik, bo tu ma być dokladnie a nie po palniku.
Natomiast co do dorabiania to oczywiście da się zwykłą frezarka że stolem obrotowym, ale roboty w tym jest całkiem sporo i o ile dla siebie samemu można się bawić to dla kogoś za 100zł za sztukę (już pomijam koszta) jest nie specjalnie zarobkowe-delikatnie mówiąc. Ale zawsze możesz to dorobić i utrzeć nosa wszystkim "zdziercom" tu i w całym kraju.![]()
Skoro nie jesteś (już) operatorem żadnej maszyny, to znaczy że nie miałeś i nadal nie masz pojęcia o robocie, więc po co się odzywasz? Ja na tokarce pracuję od 12 lat, i mam co nieco pojęcia o robocie, dlatego mam też swoje zdanie które tutaj wyrażam. Dlatego też uważam że mając zaplecze maszynowe narzędziowe, taka kostka na frezarce to bułka z masłem kolokwialnie mówiąc.maciek95k pisze: ↑27 sty 2021, 17:16W sumie nawet nie ma sensu Ci odpowiadać. Nie jestem operatorem ani Cnc ani manualnej maszyny. Chociaż przy jednej i drugiej miałem okazję spędzić trochę godzin (trochę dużo). Nie wiem czym ty się tam zajmujesz ale widać że maszyny to znasz głównie z Youtube a koszty prowadzenia takiej firmy wziąłeś z miejsca gdzie plecy pękająjak znajdziejsz kogoś kto to zrobi za 100zł to sie pochwal. A jak nie ma nikogo takiego to zakładaj firmę. Zleceń będziesz miał od groma.
walcu23 pisze:Ja na tokarce pracuję od 12 lat, i mam co nieco pojęcia o robocie, dlatego mam też swoje zdanie które tutaj wyrażam. Dlatego też uważam że mając zaplecze maszynowe narzędziowe, taka kostka na frezarce to bułka z masłem kolokwialnie mówiąc.
walcu23 pisze:więc po co się odzywasz
walcu23 pisze:Skoro nie jesteś (już) operatorem żadnej maszyny, to znaczy że nie miałeś i nadal nie masz pojęcia o robocie,