Konkurs do wygrania wiertło
HSS
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
Re: Konkurs do wygrania wiertło
Święte słowa. Otwór! Dlatego starzy fachowcy radzili w czasach, kiedy te otwory robiło się na byle jak zamocowanych w uchwytach PTRk wiertłach, żeby wziąć mniejsze wiertło, bo musi rozbić. Szczególnie w żeliwie stosowało się wiertła o mniejszej średnicy. Takie coś znalazłem: http://www.dwuzaworowe.pl/gara/180-redn ... materiaach
I tutaj przy wierceniu pod M10 zaleca się w aluminium wiertło 8.1, w żeliwie, brązach, mosiądzach 8.2, a w stali 8.4.
Przy okazji, gwint w klasie 6H ma w środku dziurę o zakresie od 8,376 do 8,676.
I tak przy okazji sobie o gwintach pogadaliśmy.
I tutaj przy wierceniu pod M10 zaleca się w aluminium wiertło 8.1, w żeliwie, brązach, mosiądzach 8.2, a w stali 8.4.
Przy okazji, gwint w klasie 6H ma w środku dziurę o zakresie od 8,376 do 8,676.
I tak przy okazji sobie o gwintach pogadaliśmy.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Ok, ale jeśli robię otwór wiertłem vhm fi 8.5 to będzie dobrze. Węglik rozbija mi ze dwie setki max. Średnica 8.2 robione węglikiem to za mało - później gwintowniki strzelają.
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł 

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Hehe.
Dobre pytania, warte nawet wiertła 10.
Nie jestem specem od obróbki cnc tylko muzykiem. Jako laik s temacie, moje pierwsze wrażenie po oglądnieciu tego materiału było takie - o Bosche, czy sitka nie da się zrobić ekonomiczniej?
Dobre pytania, warte nawet wiertła 10.
Nie jestem specem od obróbki cnc tylko muzykiem. Jako laik s temacie, moje pierwsze wrażenie po oglądnieciu tego materiału było takie - o Bosche, czy sitka nie da się zrobić ekonomiczniej?