Najszybsza drukarka 3D?
Pytanie o szybką drukarkę 3D
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 4
Re: Najszybsza drukarka 3D?
Możliwe ze moje wcześniejsze zdanie o tym ze to bariera nie do pokonania była zbyt dużym skrótem myślowym. Ja nie twierdze ze to nie jest niemożliwe żeby szybciej drukarki drukowały jak 50 mm/s bo oczywiście ze tak ale przy skomplikowanym kształcie czy na zakrętach i tak zrobi się finalnie ok 50 mm/s . Ta durnostojko-kurzozbierajka z filmu na pewno miarodajnym testem nie jest. Jak nie zobaczę to nie uwierzę.
Ps sam mam endera wiec wiem jakie ma możliwości .
Ps sam mam endera wiec wiem jakie ma możliwości .
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Zakładasz dyszę .6 lub 0.8 i masz szybko :] Wszystko zależy od wielkości detali, stopnia skomplikowania itd.
Generalnie drukarki w układzie detla czy corexy z głowicą typu bowden są z tych "szybszych". Choć sama technologia FDM do szybkich nie należy.
Generalnie drukarki w układzie detla czy corexy z głowicą typu bowden są z tych "szybszych". Choć sama technologia FDM do szybkich nie należy.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 4
No dokładnie można i tak

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
patrzyłem na niego jak budowałem mojego hypercuba. 7 czy 8 silników w konstrukcji, kupa zębatek i pasków mnie zniechęciły.
poza tym paradoks osoby budującej drukarkę - potrzebuje drukarkę do tego.
poza tym paradoks osoby budującej drukarkę - potrzebuje drukarkę do tego.
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
No właśnie uderzyłeś w sedno. Trzeba mieć najpierw drukarkę aby wydrukować lepszą. A ludzie, co oferują wydrukowanie części do Vorona chcą potem za to takie pieniądze że przestaje się to opłacać.
-
- Kontakt:
no wiesz, Voron sugeruje większość elementów plastikowych żeby była robiona drukowana z ABS.
materiał może nie kosmiczny ale bardziej wybredny w druku niż takie PLA czy PET co się przekłada na czas i koszt.
ale a tym się nie skończy, przyjrzyj się konstrukcji bliżej, tam jest wiele dziwnych osiek i kółka zębate pod paski tez do przerobienia.
więc do kompletu potrzebujesz jeszcze kogoś z tokarką.
sugeruje jednak spojrzeć w stronę hyper cube evolution konstrukcja dużo prostsza a przy odrobinie pomyślunku może być na tyle sztywna że da się na niej i pomału frezować.
u mnie się skończyło na tym że jedynym elementem który jest drukowany i robiłem go na boku to sama głowica z ekstruderem i hotendem (mam directa) ale konstruktywnie jest prosta więc przy chęci można by i ją z aluminium wystrugać.
reszta to metal wszędzie.
materiał może nie kosmiczny ale bardziej wybredny w druku niż takie PLA czy PET co się przekłada na czas i koszt.
ale a tym się nie skończy, przyjrzyj się konstrukcji bliżej, tam jest wiele dziwnych osiek i kółka zębate pod paski tez do przerobienia.
więc do kompletu potrzebujesz jeszcze kogoś z tokarką.
sugeruje jednak spojrzeć w stronę hyper cube evolution konstrukcja dużo prostsza a przy odrobinie pomyślunku może być na tyle sztywna że da się na niej i pomału frezować.
u mnie się skończyło na tym że jedynym elementem który jest drukowany i robiłem go na boku to sama głowica z ekstruderem i hotendem (mam directa) ale konstruktywnie jest prosta więc przy chęci można by i ją z aluminium wystrugać.
reszta to metal wszędzie.
Dzięki przyjrzę się temu bliżej. Masz na temat tego projektu jakaś fajną stronę z informacjami? Ogólnie jaki był koszt zrobienia u Ciebie tego projektu hyper cube evolution.
-
- Kontakt:
na tym wzorowałem https://www.thingiverse.com/thing:2254103
ale ostatecznie dużo zrobiłem po swojemu

ale ostatecznie dużo zrobiłem po swojemu