DRO dla ubogich poraz wtóry.

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC
Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 29

Re: DRO dla ubogich poraz wtóry.

Post napisał: tuxcnc » 27 gru 2020, 10:53

tristar0 pisze:
27 gru 2020, 10:24
Kolega tuxcnc upiera się nad stm bo zakładam że się na tym zna
Nie, ani nie znam STM32, ani go nie lubię, zawsze kiedy mam coś na nim zrobić to się do tego zabieram jak pies do jeża.
Wiem natomiast że żaden program nie dogoni sprzętu, więc kiedy doświadczalnie stwierdziłem że Atmega nie wyrabia się przy pokręceniu ręką enkodera 2000 cpr, to byłem zmuszony sięgnąć po sprzęt który sobie z tym poradzi.
Dałem Ci bibliotekę pod Arduino IDE, teraz już nie masz ŻADNYCH argumentów przeciw użyciu STM32.
Kup sobie płytkę STM32F103C8T6, programator ST-link, zrób swój projekt porządnie i zgodnie z zasadami sztuki, a wszyscy będą Ci wdzięczni i nikomu nie przyjdzie do głowy cokolwiek krytykować.
Zapewne poświęcisz na to mniej czasu i energii, niż na czepianie się Linuksa i mnie personalnie.

Tagi:

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 54

Post napisał: tristar0 » 27 gru 2020, 11:10

Ale a się nie czepiam ciebie ,ty znowu bierzesz do siebie wszystko jest mi obojętne czy wolisz linuxa czy windę jedno i drugie ma wady i zalety .
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 27 gru 2020, 11:17

tristar0 pisze:
27 gru 2020, 10:24
Kolega tuxcnc upiera się nad stm bo zakładam że się na tym zna i dobrze tylko że przeciętny człowiek już nie .
Przeciętny człowiek nie zna się ani na stm ani na żadnym innym. Przeciętny człowiek potrafi prowadzić samochód, wymienić żarówkę czy zawiesić obraz na ścianie. Jeśli potrafisz zbudować własne urządzenie elektroniczne według własnego pomysłu, napisać kawałek programu który w jakiś sposób działa to już pod względem technicznym w pewnym sensie nie jesteś przeciętny. Natomiast poziom wiedzy i doświadczenia decyduje o tym czy jesteś konstruktorem czy druciarzem. Druciarze też żyją i sobie radzą :) Natomiast jeśli potrafisz wyjść z przeciętności i nauczyć się pisać program chociażby w arduino, to dokładnie tyle samo albo nawet mniej dzieli Cię od tego aby pisać program w C na mikrokontroler który sobie wybierasz.
Gdybyś zobaczył jak teraz łatwy jest start z STM32 to byś zdał sobie sprawę, że to arduino to dopiero komplikacja.

Generalnie chodzi o to, aby nie zatrzymywać się na znajomości jednego prostego rozwiązania i następnie każde zadanie wykonywać za pomocą tego rozwiązania. Bo to trochę tak jakby kupić młotek do wbijania gwoździ. Nauczyć się obsługiwać młotek i potem wszystko robić młotkiem.
Owszem, wkręt również da się wbić młotkiem. Ale ma to wady, po pierwsze idzie ciężej a po drugie nie działa jak powinien (wbity wkręt łatwiej wyrwać niż wkręcony).
A przecież można kupić śrubokręt i nauczyć się go obsługiwać. I ten śrubokręt nie dość że w pewnych zadaniach wykona większą robotę niż młotek to jeszcze kosztuje mniej.

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 13

Post napisał: Avalyah » 27 gru 2020, 11:46

drzasiek90 pisze:A przecież można kupić śrubokręt i nauczyć się go obsługiwać.

Oczywiście, ale gdzieś jest granica, po której przekroczeniu żeby napić się piwa budujemy browar. Ta granica zależy już od indywidualnego przypadku i dla większości można ją postawić w miejscu arduino, które dla amatorskich projektów na własny użytek jest idealne. I mówię to nie będąc jakimś wielkim fanem samego arduino, ale staram się, żeby moja niechęć nie przysłoniła mi realiów.

Chwila moment, jedna/dwie biblioteki i nagle masz na arduino zrobiony program z 5 calowym ekranem dotykowym na ft811. A ile czasu zajmie ogarnięcie zrobienia tego na zupełnie innej platformie bez bibliotek, bez C++ (który jednak wiele rzeczy w stosunku do C ułatwia) itd. Można to zrobić, w niektórych przypadkach nawet warto. W tym raczej nie, zwłaszcza, jeśli dane rozwiązanie jest działające. Urośnie apetyt to albo pojawi się rozwiązanie profesjonalne, albo jak będzie czas to i samemu można takie spróbować stworzyć, korzystając już z bardziej optymalnych rozwiązań, innego procesora. Tylko tego czasu trzeba będzie poświęcić na to sporo.

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 27 gru 2020, 12:11

Tak, ale jeśli młotek już nie wystarcza to warto kupić śrubokręt a nie wbijać wkręty młotkiem i mówić że tak ma być :) Zwłaszcza, że śrubokręt tańszy niż ten młotek a nauka obsługi śrubokręta zajmuje minute pięć.
Generalnie ja też nie zniechęcam. Póki młotek wystarcza to wszystko jest w porządku.
Ale do browaru porównanie nie pasuje, bo nikt tutaj nie mówi żeby sobie wyprodukować lepszy uC ale kupić jeden z gotowych :) Więc aby się napić lepszego piwa wystarczy lepsze piwo kupić a nie pić niedobre i udawać że smakuje :)

Dodane 7 minuty 16 sekundy:
Jak ja zaczynałem z stm32 (co wcale nie było dawno bo zaledwie 8-9 lat temu) to nie było tak prosto. Środowisko było że tak powiem do samodzielnego montażu, płytki droższe, programator również, kursów mniej.\
Teraz programator z debugerem już w polsce z podatkiem kosztuje 13 PLN, płytka z f103 kosztuje 11 PLN i mamy wsio co potrzeba za 24 PLN.
Środowisko, jest gotowe, tylko pobrać,
Całą konfigurację można wyklikać w Cube. Człowiek który liznął mikrokontrolerów ale nie ma pojęcia o stm32 po 1 godzinie z kursem na youtube i po wydaniu 24 PLN cieszy się i śmieje jakie to proste.
To naprawdę nie jest kupowanie całego browaru :)

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tristar0 » 27 gru 2020, 12:12

Każdy z was z osobna i wszyscy razem macie rację , Miałem kiedyś dro na wyświetlaczu 20x4 i spełniało moje oczekiwania puki czas nie zrobił psikusa ze wzrokiem .Fakt mogłem sobie kupić ładne duże profesjonalne i nie byłoby ani tematu ani ciągłego spierania się na forum . teraz mam duży czytelny wyświetlacz brak przycisków czyli wszystko co chciałem a doszło spieranie się albo obrzucanie się wzajemnie epitetami .Dziwne bo jak wpadłem na pomysł żeby ułatwić sobie życie to nawet nie pomyślałem o tym że wywołam burzę w nocniku . Jeśli mój pomysł komuś ułatwi choć trochę życie to ok , jak dało motywację żeby to usprawnić, zmienić ,przerobić to chyba też dobrze .Osobiście nie potrzebuje na chwilę obecną może nawet lepszego rozwiązania ,może jak nie będę mógł nacisnąć zerowania czy podziału to coś dołożę lub całkiem wszystko zmienię żeby obsłużyć to głosem ( taki żarcik ) .Proszę tylko o niedoszukiwanie się jakiś podtekstów, dwuznaczności czy wymądrzania się bo pamiętam maszyny gdzie nie było nawet enkodera a zwykły licznik mechaniczny z linką i nie było problemu.A ludzie nie byli sobie wilkiem.
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 29

Post napisał: tuxcnc » 27 gru 2020, 12:27

Avalyah pisze:
27 gru 2020, 11:46
jedna/dwie biblioteki i nagle masz na arduino zrobiony program z 5 calowym ekranem dotykowym na ft811. A ile czasu zajmie ogarnięcie zrobienia tego na zupełnie innej platformie bez bibliotek, bez C++ (który jednak wiele rzeczy w stosunku do C ułatwia) itd.
Ale przecież nikt Ci nie każe tego robić.
Płytka z STM32F103 kosztuje kilka PLN, co jest ułamkiem ceny enkodera, możesz zapomnieć że to jest potężny procesor z potężnym zegarem i użyć go jako zwykłą przejściówkę z trzech enkoderów na port szeregowy.
A jeszcze lepiej na Bluetooth i użyć Yuriy's DRO, bo po cholerę wyważać otwarte drzwi ?
Nawet jeśli teoretycznie i ogólnie miałbyś rację, to w tym szczególnym przypadku nie masz.
Widzisz, cały ten wątek to zderzenie dwóch filozofii.
Wy uważacie że jeżeli coś na 100 razy zadziała 99 razy, to znaczy że działa.
Ja uważam że jeżeli coś na 100 razy nie zadziała 1 raz, to znaczy że nie działa wcale.
Dlatego mi do głowy by nie przyszło udostępniać rozwiązanie, którego użycie realnie grozi zniszczeniem materiału i zmarnowaniem wielu godzin pracy, i jeszcze upierać się że jest rzetelne i bezawaryjne.
Natomiast większość ludzi ma naturalną skłonność do partactwa.
Dam Ci przykład z zupełnie innej dziedziny.
Kiedy każesz komuś przełożyć pudełka z jednej palety na drugą, to większość poukłada je krzywo, choć jest to dokładnie tyle samo roboty, a układać równo jest łatwiej.
Tak, skłonność do partactwa jest czymś naturalnym, ale kiedy Ty coś kupujesz, to wolisz żeby to było zrobione przez Japończyków a nie przez Arabów.
No to sam zacznij robić jak Japończyk, a nie jak Arab.

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tristar0 » 27 gru 2020, 12:48

Nigdy nie napisałem że to moje rozwiązanie jest idealne bo nie jest z dro na LCD 20x4 nie miałem problemów przez prawie 10 lat i nie był to żaden cud, a co do japończyków czy arabów no wiesz od pierwszego wolałbym auto a od drugiego paliwo ( no chyba że w dobie ekologi to kupię wielbłąda)

Dodane 2 minuty 16 sekundy:
A tak serio nawet firmowe dro czasem zaświruje i można popsuć kawał dobrej roboty

Dodane 5 minuty 10 sekundy:
I nie chodzi o to że płytka kosztuje 20 czy 50 zł sam ft 800 jest znacznie droższy . Po prostu nie mam STM32F103 może w styczniu jak szał zakupowy minie . mam tylko wersje 32F411CE .

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 13

Post napisał: Avalyah » 27 gru 2020, 13:12

drzasiek90 pisze:Jak ja zaczynałem z stm32 (co wcale nie było dawno bo zaledwie 8-9 lat temu) to nie było tak prosto.

Może dlatego ja też jestem nieco uprzedzony, bo też dobrych parę lat temu stanąłem przed wyborem atmega czy stm. I w końcu wybrałem po środku - xmega. Jeśli teraz coś się zmieniło i jest więcej materiałów odnośnie stmów, nie trzeba drogich programatorów i płytki są dostępne (a najlepiej jeszcze biblioteki od razu) to czemu nie.

Ty mówisz to z perspektywy kogoś, kto wie. Ja chociaż nie jest mi obce programowanie mikrokontrolerów mam jednak w głowie, że przejście z 8 na 32 bity wprowadzi trochę zamieszania do nawyków wbitych w głowę przy 8 bitach. Jest to oczywiście moja słabość, ale wydaje mi się, że osobom, które z mikrokontrolerami mają do czynienia tylko od strony arduino może to się wydawać jeszcze trudniejsze.
tuxcnc pisze:w tym szczególnym przypadku nie masz

Niewykluczone, temat potraktowałem już później bardziej jako ogólną dyskusję, a nie tylko ten jeden przypadek.
tuxcnc pisze:Natomiast większość ludzi ma naturalną skłonność do partactwa.

Linia partactwa moim zdaniem jest mocno subiektywna, wszystko zależy od oczekiwań i zastosowania. Jak ktoś leci na suwmiarkowych DRO to mimo, że korzysta z "profesjonalnego" rozwiązania ze sklepu też się musi liczyć z tym, że dokładność jest mierna, wpadnie gdzieś wiór i narobi syfu itd.

Jak się robi coś "żeby działało" to trzeba mieć na uwadze ograniczenia takich rozwiązań.

lepi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: lepi » 27 gru 2020, 13:34

Tyle tu obeznanych z STM więc może który zrobi mi sychronizację serw. STM nadaje się do tego chyba najlepiej.
Dwa wejścia enkoderowe i jedno wyjście analogowe 0-10V i to prawie wszystko. Jakiś prosty regulator PID wskazany.
Jeśli płytka kosztuje 10 pln to mogę dopisać dwa zera. Są chętni?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”