Niesymetryczny gwint, gwintowanie narzynką
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
Niesymetryczny gwint, gwintowanie narzynką
Mam problem, gwintuje narzynką w oprawce na tokarce rewolwerowej. Gwint wychodzi niesymetryczny. Po jednej stronie jest ostry, a po przeciwnej płaski.

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Niesymetryczny gwint, gwintowanie narzynką
Narzynka jest źle wprowadzana. Albo faza na pręcie jest zrobiona nierówno, niewspółosiowo, choć przy tokarce raczej mało to prawdopodobne. Czasem jak za dużo wypuścisz poza uchwyt, a narzynka jest "z tych budżetowych" tak się dzieje - odgina się materiał. Wypuść max 20 mm i zobacz, czy jest to samo. Narzynka oczywiście w tulei w koniku?
-
A czym prowadzisz narzynkę?
Jeśli nie masz to zrób albo kup "lufkę" do prowadzenia narzynki w czasie gwintowania, gwint będzie równiutki... Typowa ma wkładki do mocowania różnych średnic narzynek. No i zataczaj mały stożek na czole gwintowanego sworznia co ułatwi narzynce centrowanie.
lufka-do-narzynek-i-gwintownikow-t87356-10.html
Jeśli nie masz to zrób albo kup "lufkę" do prowadzenia narzynki w czasie gwintowania, gwint będzie równiutki... Typowa ma wkładki do mocowania różnych średnic narzynek. No i zataczaj mały stożek na czole gwintowanego sworznia co ułatwi narzynce centrowanie.
lufka-do-narzynek-i-gwintownikow-t87356-10.html
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
sprawdziłeś narzynkę czy oprawkę?jarulek pisze:Sprawdzałem czujnikiem i jest w osi.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos