Cormak ZX7045 silnik
zasilanie silnika,podłączenie
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 11
Re: Cormak ZX7045 silnik
Postanowiłem założyć siłę w garażu. Trochę trwało werbowanie elektryka
Falownik kuszące rozwiązanie, ale nie znam się na podłączaniu takich urządzeń. Kolega wspominał też o przeróbkach instalacji, co dla mnie jest zdecydowanie za trudne. Zamówiłem 3kw i w wytycznych dostałem założenie 6 amperowych bezpieczników. Chciałbym Was spytać czy to aby nie za mało na tę maszynę, a jeśli tak to jakie proponujecie ?

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Na 6A to kinkiecik można zastosować. W DTR masz min. 10A, ale jak dasz 16A to będzie dobrze bo przecież nie sama maszyna prąd ciągnąć będzie.

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Posty w temacie: 2
Recnet pisze: Zamówiłem 3kw i w wytycznych dostałem założenie 6 amperowych bezpieczników.
No i dobrze dostałeś

Zaoszczędziłeś troszkę kasy na warunkach i jak Ci walnie bezpiecznik to dopłacisz za wymianę.
Daj w warunkach 11 kw i będziesz miał bezpieczniki 20 A Jakby pytali czemu tyle na garaż.
to powiesz że masz ogrzewanie elektryczne.
Albo zostań przy trzech i "dogadaj się " z monterami niech Ci założą 16A
Piszę to z praktyki.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Ja mam skrzydełkowe nadmiarowo-prądowe w złączu kontrolno pomiarowym. Jest klucz, tak że odpada wymiana, jak oś pograndzę 
16A to minimum co daje się zaakceptować a i tak migomat potrafi mi wywalić jak źle złapie kontakt przy starcie.
Tak samo plazma 40 A z kompresorem na jednej fazie. Strzela, aż w szafce pomimo stopniowania BCD.
Podmień obudowy jak będziesz kupował bezpieczniki

Nie namawiam do oszustwa broń Boże.

16A to minimum co daje się zaakceptować a i tak migomat potrafi mi wywalić jak źle złapie kontakt przy starcie.
Tak samo plazma 40 A z kompresorem na jednej fazie. Strzela, aż w szafce pomimo stopniowania BCD.
Podmień obudowy jak będziesz kupował bezpieczniki

-
- Posty w temacie: 5
piromarek pisze:Podmień obudowy jak będziesz kupował bezpieczniki![]()
Małe usprawnienie w skrzynce, i będzie Ok...

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Dzięki za rady, założyłem 16A może nie będą marudni monterzy, a jak będą to zwiększę moc. Raczej nie dają znać, że przychodzą licznik zmieniać na 3 fazy, więc nie mam się z kim dogadywać. Dam znać jak to hula jak licznik wymienią, a na to mają czas.
-
- Posty w temacie: 4
Nieźle chcecie kolegę w maliny wpuścić.
Skoro to nowe przyłącze, to dostanie kolega nowy licznik który rejestruje przekroczenia mocy umownej.
Będzie później kolega płacił rachunki z karami za przekroczenie mocy umownej? Tanio nie jest, warto rzucić okiem na sposób naliczania kary. Rejestruje się przekroczenia w okresach 15-sto minutowych, więc nie trudno popłynąć.
Skoro to nowe przyłącze, to dostanie kolega nowy licznik który rejestruje przekroczenia mocy umownej.
Będzie później kolega płacił rachunki z karami za przekroczenie mocy umownej? Tanio nie jest, warto rzucić okiem na sposób naliczania kary. Rejestruje się przekroczenia w okresach 15-sto minutowych, więc nie trudno popłynąć.
-
Dziękuję Atic za zwrócenie uwagi. Poszperałem w necie i znalazłem to:
https://korporacjasystem.pl/przekroczen ... ownej.html
https://korporacjasystem.pl/faktura.html
Znajdę trochę czasu to przeanalizujemy rachunki (czytaj żona
Wcześniej miałem moc przyłączeniową 2,3KW i raczej też ją przekraczałem, używając migomatu, ukośnicy na tarcze ścierne itp
https://korporacjasystem.pl/przekroczen ... ownej.html
https://korporacjasystem.pl/faktura.html
Znajdę trochę czasu to przeanalizujemy rachunki (czytaj żona

Wcześniej miałem moc przyłączeniową 2,3KW i raczej też ją przekraczałem, używając migomatu, ukośnicy na tarcze ścierne itp