Typowe servo AC to silnik PMSM - permanent magnet synchronous motor - silnik synchroniczny z magnesami trwałymi.
Tu nie ma (zazwyczaj) czujników halla, do odczytu pozycji wirnika wykorzystuje się enkodery lub resolwery.
Ten silnik to servo BLDC - brushless dc motor - bezszczotkowy silnik prądu stałego.
Do wysterowania (a więc komutacji) wykorzystuje czujniki halla (3 sztuki), enkoder jest w nim dodatkowo dla funkcji pozycjonowania.
Na pierwszy rzut oka bardzo podobne, tu i tu uzwojenie (trójfazowe), magnesy na wirniku, brak komutatora i szczotek.
W szczegółach i sterowaniu już nie to samo.
rysiek2 pisze:Chciałbym zgodnie z opisanym w instrukcji protokołem a jeśli chodzi o warstwę fizyczną to po RS232.
No to działaj, jak Ci ten wariant odpowiada to wszystko ok.
Zostaje jeszcze wada tego silnika w postaci dużych obrotów nominalnych, ale to do przeżycia lub przeskoczenia, w zależności od tego jak ta maszynka ma być mechanicznie zrealizowana.
Wariant "do przeżycia" - nie potrzebujesz dużej mocy napędu i będziesz działał bez przekładni w dolnym zakresie obrotów.
Wariant "do przeskoczenia" - przekładnia.
Dodane 1 minuta 53 sekundy:
rysiek2 pisze:Jak doczytałem CM233XE to niestandardowa wersja silnika serii SM233. Niestandardowe jest prawdopodobnie napięcie znamionowe a co za tym idzie uzwojenie stojana.
Aż tak się nie wczytywałem w dokumentację tego napędu, przejrzałem tylko pobieżnie co to.